UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Een lijstenmaker is aan het werk in een atelier
Werken Tips

Waar is de meeste kans op werk?

Ben jij op zoek naar werk? Ook in 2020 is er veel vraag naar geschikt personeel. In welke branches en regio’s is de meeste kans op werk?

keer gelezen
113

In bepaalde branches hebben werkgevers momenteel moeite met het vinden van geschikt personeel. Maak daar als werkzoekende gebruik van en ontdek waar je het beste kunt solliciteren. Wat zijn de kansberoepen?

‘De krappe arbeidsmarkt biedt mooie kansen voor mensen met een arbeidsbeperking’

Omdat het op dit moment goed gaat met de Nederlandse economie, is er bij veel bedrijven een tekort aan geschikt personeel. In 2019 is de werkloosheid verder gedaald. De krappe arbeidsmarkt biedt kansen voor mensen met een arbeidsbeperking. Marion Saris is adviseur werkgeversdiensten bij UWV (Midden-Limburg). Ze vertelt dat zij en haar collega’s bedrijven en organisaties helpen bij alles rondom werk. Marion: 'UWV helpt werkgevers om mens en werk bij elkaar te brengen. Wij merken dat werkgevers absoluut krapte ervaren. Er is veel vraag naar personeel door groei, vergrijzing en ontgroening. Vaak passen sollicitanten niet 1-op-1 bij de openstaande vraag. Hoe krapper de arbeidsmarkt, hoe creatiever en flexibeler werkgevers worden met het invullen van hun personeelsvraag. Dat biedt mooie kansen voor mensen met een arbeidsbeperking.'

Marion Saris loopt door een kantoorgang en lacht naar de camera

Match werkgever en werknemer

‘De bedrijven waarbij je de mooiste matches tussen vraag en aanbod boekt, zijn de organisaties die ‘inclusief denken’. Die gemotiveerd zijn om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te helpen, of dat nu mensen uit de Wajong of WIA zijn. Om tot een goede match te komen bezoek ik bedrijven om te kijken wat hun behoefte is, hoe werkprocessen zijn geregeld en wat voor personeel ze zoeken. Ik overleg dagelijks met verschillende partijen om te helpen bij het vinden van het juiste personeel. Samen met arbeidsdeskundigen, adviseurs intensieve dienstverlening, adviseurs werkzoekenden dienstverlening en mijn directe collega’s helpen we werkgevers in de regio bij hun vraag naar personeel.’

Wat zijn de kansberoepen?

De kans op werk verschilt van beroep tot beroep. Dat heeft te maken met het aantal vacatures, maar ook met het aantal mensen dat op zoek is naar dezelfde soort baan. Sommige beroepen bieden voldoende tot goede kans op werk, de zogeheten kansberoepen. Welke dat zijn verschilt per regio én per branche. Op de website regioinbeeld.uwv.nl vind je per regio informatie over (de groei van) werkgelegenheid van begin 2016 tot medio 2019, en ook de voorspellingen voor 2020. Je leest er in welke branche je de meeste kans maakt op een baan in jouw woonomgeving en aan welke banen je daarbij kunt denken.

De belangrijkste resultaten op een rij: landelijk groeit het aantal banen. In 2020 vertraagt het groeitempo iets ten opzichte van voorgaande jaren, maar het aantal banen blijft groeien. In de ene sector is de groei sterker dan in de andere. In sommige sectoren neemt het aantal banen af. Hieronder is kort per regio uitgelicht in welke branche je de meeste kans hebt op een baan.

Kansberoepen regio Noord

In Drenthe en Groningen is vraag en aanbod van personeel redelijk in evenwicht. Meeste kans op werk is er voor technische en ICT-beroepen. In Friesland komen personeelstekorten voor in veel verschillende soorten beroepen. Ook hier geldt dat er vooral veel vacatures zijn voor technische en ICT-beroepen.

Kansberoepen regio Oost

In het oosten van het land is een groot deel van de arbeidsmarkt krap. In bepaalde regio’s neemt het aantal banen in de sector zorg & welzijn toe. Deze sector is groot en groeit sterk. Verder geldt voor de hele regio dat er vooral banen zijn in technische en ICT-beroepen. 

Kansberoepen regio Zuid

In enkele regio’s in Brabant is de groei van de werkgelegenheid hoger dan het landelijk gemiddelde. Er komen veel banen bij in de ICT en de sector zorg & welzijn, maar ook in de sector uitzendbureaus & arbeidsbemiddeling. Verder is er ook hier veel vraag naar technisch geschoold personeel. In Limburg zijn er vooral vacatures in de techniek en transport & logistiek. 

Kansberoepen regio West

Er zijn veel kansen op werk in de sector zorg & welzijn, maar ook binnen de ICT en techniek. In veel regio’s is het lastig goed personeel te vinden voor de sectoren transport & logistiek en dienstverlening. In sommige regio’s is er ook in de horeca veel werk. In Zeeland is de gehele arbeidsmarkt zeer krap. Er is een groot personeelstekort voor bijna alle sectoren. 

Meer informatie over beroepen met de meeste kans op werk vind je op werk.nl.

Subsidies en gunstige regelingen voor jouw (toekomstige) werkgever

Een werkgever die iemand met een arbeidsbeperking aanneemt, kan gebruikmaken van verschillende voordelen en vergoedingen van UWV. Noem deze voordelen bij een sollicitatie en laat een potentiële werkgever zo weten waarom het gunstig kan zijn om jou aan te nemen:

Gepubliceerd op: 14-01-2020

Reacties

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord