UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Door proefplaatsing UWV weer aan de slag
proefplaatsing uwv
Dienstverlening UWV Achtergrond

Wat is een proefplaatsing?

Kun je moeilijk een baan vinden of wil je kijken of een functie bij je past? Ga voor een proefplaatsing.

keer gelezen
3165

Met een proefplaatsing kun je 2 maanden op proef werken. In die tijd kun je samen met je nieuwe werkgever kijken of een functie echt wat voor je is.

In deze periode ontvang je geen salaris, maar loopt je uitkering via UWV gewoon door. Je hebt voor een proefplaatsing wel toestemming nodig van UWV. Toestemming verloopt via je arbeidsdeskundige.

Voor wie is een proefplaatsing?

Je kunt gebruikmaken van een proefplaatsing als UWV verwacht dat je zonder proefplaatsing moeilijk werk kunt vinden. Door een ‘oefenperiode’ krijg je de kans om ervaring op te doen en je te bewijzen in de functie.

Daarnaast moet je voldoen aan de volgende eisen:

  • Je ontvangt een WIA-, WAO-, WAZ-, Wajong-, WW- of Ziektewet-uitkering van UWV;
  • Je hebt niet eerder gewerkt bij deze werkgever. Heb je wel eerder gewerkt bij deze werkgever? Dan kun je alleen een proefplaatsing aanvragen als er iets is veranderd in je mogelijkheden om te werken;
  • Je krijgt zeer waarschijnlijk een contract van minimaal een halfjaar na de proefplaatsing. Je hebt dan geen proeftijd meer nodig;
  • Je werkgever sluit tijdens de proefplaatsing voor jou een ongevallen- en aansprakelijkheidsverzekering af.

Als je samen met je werkgever kunt laten zien dat een proefplaatsing van 2 maanden niet lang genoeg is, dan kan UWV bij uitzondering toestemming geven voor verlenging van de proefplaatsing. Een proefplaatsing duurt nooit langer dan in totaal 6 maanden.

Stopt je uitkering tijdens de proefplaatsing omdat deze de maximale duur heeft bereikt? Dan stopt UWV je uitkering. Je kunt, indien gewenst, wel doorgaan met de proefplaatsing.

Ziekte en vakantie tijdens de proefplaatsing

Word je ziek tijdens je proefplaatsing? Dan kun je de proefplaatsing verlengen met de tijd dat je ziek was. Als je op vakantie gaat tijdens je proefplaatsing kun je niet verlengen. Dan blijft de duur van je proefplaatsing 2 maanden.

Hoe vaak kun je een proefplaatsing aanvragen?

Je kunt maar 1 keer een proefplaatsing aanvragen bij dezelfde werkgever. Als je bij een andere werkgever via een proefplaatsing wilt werken, kan dat wel. Je kunt hierover altijd overleggen met je arbeidsdeskundige of werkcoach. 

Je kunt samen met je werkgever een proefplaatsing aanvragen via het formulier Aanvraag proefplaatsing (doc, 212 kB).

Hulp bij het downloaden.

Meer informatie over een proefplaatsing vind je op uwv.nl.

Gepubliceerd op: 06-02-2014

Je kunt niet reageren op dit artikel

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord