UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
met psychische klachten aan het werk
met psychische klachten aan het werk
Mijn ziekte/beperking Achtergrond

Werken? Extra aandacht voor mensen met psychische aandoening

UWV en GGZ Nederland bieden mensen met psychische aandoeningen hulp bij het vinden en behouden van werk.

keer gelezen
4489

Mensen met een psychische aandoening hebben de meeste problemen met het vinden en behouden van een baan. UWV werkt daarom met GGZ Nederland samen om mensen met een ernstige psychische aandoening te begeleiden naar werk.

Het plan is om mensen intensief te begeleiden naar een baan en te zorgen voor extra ondersteuning op de werkvloer. Hiervoor komt een subsidie van 20 miljoen euro beschikbaar voor een periode van 5 jaar.

Een vergeten groep

Bijna 20% van de bevolking heeft een psychische aandoening. In de meeste gevallen gaat het om een lichte of matige stoornis die goed te behandelen is. Het overgrote deel van deze mensen is prima in staat om te werken en doet dat ook, soms met begeleiding en ondersteuning.

Ten opzichte van andere groepen met een afstand tot de arbeidsmarkt werken mensen met een ernstige psychische stoornis het minst. Verzuim en arbeidsongeschiktheid door psychische klachten neemt in Nederland toe. Dit terwijl het totale verzuim en de arbeidsongeschiktheid in ons land juist dalen. 

Een probleem, want werk bevordert juist de psychische gezondheid. Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid spreekt van een ‘vergeten groep’ en vindt extra inzet hard nodig.

Samenwerking

Bij het project zullen ook gemeenten en vertegenwoordigers van cliënten betrokken zijn. In alle arbeidsmarktregio’s van het land zijn de komende tijd bijeenkomsten om de samenwerking en aanpak verder vorm te geven.

Routewijzer naar werk

Heb je een psychische aandoening en wil je graag (weer) aan het werk? Doorloop de Routewijzer van het Landelijke Platform GGz en de Landelijke Cliëntenraad. Deze helpt je met de juiste informatie bij het zoeken naar werk. 

Lees ook op UWV Perspectief

Gepubliceerd op: 16-06-2016

Je kunt niet reageren op dit artikel

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord