UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Netwerken met een arbeidsbeperking
Werk zoeken met een arbeidsbeperking
Werken Achtergrond

Netwerken is voor iedereen

Doe jij al aan netwerken? En waarom zou je dat doen? Lees hier ervaringen en tips.

keer gelezen
274

Netwerken is belangrijk. Ook – en juist – voor mensen met een ziekte of handicap. Misschien word jij al zenuwachtig als je denkt aan het leggen van nieuwe contacten. Maar het kan heel handig zijn voor het vinden van een baan, vrijwilligerswerk of praktische hulp. Probeer het gewoon!

‘Het UWV webinar over netwerken volg je snel en gewoon vanuit huis’

Netwerken niet alleen voor werk

Netwerken kan je helpen (nieuw) werk te vinden, maar ook om andere redenen is het handig om nieuwe contacten op te doen. Misschien geldt dat voor mensen met een beperking wel nog meer. Door een handicap of ziekte kan het namelijk fijn of noodzakelijk zijn dat een ander je steunt of je ergens mee helpt. Ook zorgen sommige chronische ziektes voor een tekort aan energie, waardoor sociale contacten soms verwateren of wegvallen. Anderen (gelijkgestemden) ontmoeten kan dan helpen. Denk dus eens aan netwerken bij een lotgenotenbijeenkomst. Meer mensen om je heen die jou begrijpen zorgt voor meer zelfvertrouwen. En door meer contacten op te doen, voorkom je eenzaamheid.

Netwerkend op zoek naar werk

Het netwerk dat je al hebt (denk aan vrienden en familie) kun je uitbouwen door in het dagelijks leven flink te ‘socializen’ of bijvoorbeeld naar een lotgenotenbijeenkomst te gaan. Maar wil je netwerken om een (nieuwe) baan te vinden? Probeer dan een van de volgende netwerken voor mensen met een beperking.

 • Onbeperkt aan de Slag: Maak een profiel aan en ga naar de netwerkborrels.
 • Jobaccept.nl: vacaturebank voor werkzoekenden met een zintuiglijke, fysieke of autistische beperking.
 • De Oogvereniging voor blinden of slechtzienden: stuurt iedere week een overzicht van nieuwe vacatures. Daarbij wordt geen strenge screening gedaan of de functie in zijn geheel geschikt is voor een slechtziende of blinde medewerker. Maar de vereniging heeft het standpunt dat een functie vaak wel passend te maken is. Geef je op voor deze mailinglijst via roos.hoelen@oogvereniging.nl.
 • Visio: netwerken en vacatures
 • Drive-netwerk: Het carrièrenetwerk voor talent met een handicap of chronische aandoening. Ontmoetingen tussen talenten onderling en met werkgevers vinden plaats op social media.
 • Netwerk voor studenten met een functiebeperking van de Haagse Hogeschool
 • Elk jaar wordt de Prokkelweek georganiseerd. Een prokkel is een ontmoeting tussen iemand met en iemand zonder verstandelijke beperking. Een mooie gelegenheid om te netwerken dus. In 2019 is de Prokkelweek van 3 tot en met 8 juni. Kijk voor meer informatie op www.prokkel.nl.

UWV webinar ‘Netwerken: hoe doe ik dat?’

Een webinar is een interactieve, online bijeenkomst waaraan je meedoet via je computer, laptop, tablet of smartphone. Via UWV kun je 11 verschillende webinars volgen die je helpen in je zoektocht naar werk. Elk webinar duurt maximaal 45 minuten. Het webinar ‘Netwerken: hoe doe ik dat?’ leert je alles over het uitbreiden van je netwerk en het gebruiken van het netwerk dat je al hebt.

Sebastiaan volgde webinar over netwerken

Sebastiaan (33) heeft aan meerdere webinars deelgenomen en ‘Netwerken, hoe doe ik dat?’ sprong er voor hem het meest uit. ‘Je leert op een andere manier te kijken. Iedereen in je omgeving kan belangrijk zijn voor het vinden van werk. Je buurvrouw, een collega van je ouders. Ik ben naar een netwerkborrel gegaan. Iemand kan misschien niet meteen iets voor je betekenen, maar op een later moment aan je denken. Je bent toch weer in beeld bij mensen. Ik haalde veel tips uit de webinars. Ik gebruik LinkedIn heel anders, sinds ik daarover ook een webinar heb gevolgd. Je moet niet selectief zijn met mensen die je accepteert, maar breed kijken. Je weet nooit of iemand uit een andere regio toch iets voor je kan betekenen. En ik vraag bedrijven of ik een dag mag meelopen. Dan zie je of het iets voor je is én de mensen leren je kennen. Dat zijn misschien toekomstige collega’s. Proactief zijn is denk ik wel de beste tip.’

Wat moet je wel of niet doen tijdens netwerken?

Wel:

 • Goed luisteren
 • Goed weten wat je wilt of zoekt en daar duidelijk over zijn naar anderen. Zoek je een bepaald soort baan? Wees specifiek over je talenten en wat voor soort werk je graag wilt
 • Mensen bedanken die hun best voor je hebben gedaan

Niet:

 • Negatief praten over een ander
 • Alleen aan jezelf denken. Netwerken is wederzijds. Probeer ook altijd te bedenken wat jij voor een ander kunt betekenen
 • Geen interesse tonen
 • Netwerken met iemand die je echt niet mag of eigenlijk niet vertrouwt

Op Werkbladmagazine.nl vind je meer handige artikelen over netwerken:

 

Hoe netwerk jij het liefst? Digitaal of face-to-face? Hoe heeft dit voor jou uitgepakt, en heb je nog tips voor andere lezers? Deel ze hieronder in het reactieveld.

Reacties

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord