UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
In de logistiek is er veel kans op werk
Werken Achtergrond

Veel vraag naar personeel: grijp je kans

Steeds meer werkgevers kunnen moeilijk nieuw personeel vinden. Denk aan banen in het onderwijs, de zorg, ICT of logistiek. Hoe kun jij hier je voordeel mee doen? 

keer gelezen
70

In sommige sectoren is het moeilijk om kandidaten te vinden voor vacatures. Er is veel meer vraag naar personeel dan aanbod. Dit biedt mogelijkheden voor mensen met een arbeidsbeperking. Hoe pak je je kansen?

Ben jij op zoek naar werk waarvoor geen specifiek diploma nodig is? Dan maak je onder andere kans in de volgende beroepen:

  • bouw: hulparbeiders bouw, slopers, asbestverwijderaars;
  • transport en logistiek: heftruckchauffeur, magazijnmedewerker;
  • schoonmaak: schoonmakers algemeen, gevelreinigers, industrieel reinigers.

Verder zijn er grote personeelstekorten, en dus kansen, in de volgende sectoren:

  • horeca;
  • ICT;
  • industrie;
  • onderwijs;
  • techniek;
  • zorg.

Veel vraag naar lager opgeleiden

Een paar jaar geleden werden er vooral hoger opgeleiden gezocht. Nu maken ook werkzoekenden met wat minder opleiding, of niet de juiste opleiding, een goede kans op een baan. Vaak moet je wel bereid zijn om een (korte) training of opleiding te volgen.

Minder strenge eisen

Bedrijven met personeelstekorten zijn veel flexibeler bij het aannemen van nieuwe mensen dan een tijdje terug. Dit merk je onder andere door het splitsen van taken. In de zorg zie je bijvoorbeeld veel ondersteunende functies. Die nemen een deel van het werk over van de gediplomeerde zorgverleners. Denk aan bedden opmaken, koffieschenken, helpen in de keuken, spelletjes doen en wandelen. Voor deze ondersteunende functies zijn motivatie en levenservaring belangrijke eisen. Diploma’s zijn veel minder van belang.

Ook in het onderwijs zijn er volop functies voor mensen met een arbeidsbeperking. Om wat voorbeelden te noemen: administratieve werkzaamheden (aannemen telefoon, kopiëren, verwerken van post), huishoudelijke taken (boodschappen, koffie/thee, aanvullen voorraden in keuken, schoonmaak) en onderhoud aan het gebouw en het schoolplein.

Bedrijven bieden bovendien scholing en training aan. Bijvoorbeeld om een bepaald certificaat te halen. Dat duurt soms maar 1 of 2 dagen.

Sollicitatietips

Zie je ergens een interessante vacature? Vraag dan aan het bedrijf op welke kwaliteiten ze selecteren. En of jij kans maakt om voor die baan in aanmerking te komen.

Geef ook aan dat je bereid bent om een training te volgen. Of een certificaat te halen. 

Gaat je interesse uit naar een bepaalde sector? Kijk dan wat de mogelijkheden zijn om je te scholen. Een adviseur van het Leerwerkloket bij jouw in de buurt kan je hierbij helpen.

Meer kansen creëren

Ben je op zoek naar werk, maar kun je niets vinden in je favoriete sector? Bezoek dan eens een banenmarkt of bedrijvendag. Daar gaan beroepen veel meer leven dan wanneer je alleen een vacature leest. 

UWV hoort vaak van werkzoekenden die openstaan voor andere beroepen, dat ze eerst een verkeerd beeld van het werk hadden. De kans is groot dat een functie of een sector waar je nu niet aan denkt, toch geschikt voor je is.

Meer lezen over dit onderwerp?

UWV Perspectief: Dave (WIA), Karin (Wajong) en Danny (Wajong) lieten zich omscholen. 

Werk.nl:

Gepubliceerd op: 21-02-2019

Reacties

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord