UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
wijnand ging aan de slag
passend werk voor Wijnand door de jobcoach
Werken Interview

Met wat hulp kreeg Wijnand een baan én zin om door te leren

Een jobcoach hielp Wijnand Zwemer aan passend werk. Wijnand is dolblij en supergemotiveerd om door te leren.

keer gelezen
584

Wijnand Zwemer kwam als Wajonger in aanmerking voor een jobcoach. Die begeleidde hem naar passend werk. Wijnand werkt nu voor UWV Klantencontact in Goes en denkt zelfs aan een vervolgstudie.

'Ik ben gemotiveerd om door te leren'

Diploma

Wijnand Zwemer (27) is geboren met spina bifida, ofwel een open rug. Daardoor is Wijnand al zijn hele leven afhankelijk van een rolstoel. 'Ik kwam veel bij een activiteitencentrum in Vlissingen. Hier kwam ik in aanraking met een jobcoach Begeleid Werken. Vanwege mijn Wajong-uitkering kon ik hier gebruik van maken. Zo’n jobcoach ondersteunt mensen met een functiebeperking bij het zoeken naar passend werk, zoals bij mij. Ik dacht dat ik wel meteen aan de slag kon, maar mijn coach zei dat ik eerst mijn havo-diploma moest halen, want ik had nooit de havo afgemaakt. Dat heb ik in 4 jaar tijd gedaan. Het was best pittig, want ik woonde ook net op mezelf en moest alles dus zelf doen. Bovendien werd ik net na mijn diploma-uitreiking geopereerd, waardoor ik een half jaar thuis zat. Ik wilde heel graag weer aan de slag.'

Extra begeleiding

'Mijn coach kwam met een vacature voor medewerker bij UWV Klantencontact in Goes, bekend als UWV Telefoon 088 - 898 92 94. Eerst ging ik op gesprek bij het coördinatieteam van Wajong, daarna bij een uitzendbureau dat kijkt of je geschikt bent voor de vacature*. Hier moest ik wat testjes doen. En toen werd ik aangenomen. Nu beantwoord ik de telefoon en help mensen die vragen hebben over hun uitkering. Hiervoor heb ik een interne opleiding gevolgd en toen ik eenmaal aan de slag was kreeg ik extra aandacht in de vorm van coaching, meeluisteren en training.

UWV heeft zelf aanpassingen gedaan zodat ik mijn werk goed kan doen. Zo gaan de deuren waar eerst drangers op zaten, vanzelf open en dicht. Het bevalt me goed, ik doe veel werkervaring op en leer nieuwe mensen kennen. Ik heb het naar mijn zin bij UWV en ben gemotiveerd om door te leren. Een hbo-opleiding in management of communicatie lijkt me wel wat.'

* UWV en de uitzendbureaus Adecco, Randstad Callflex en Tempo-Team hebben in samenwerking met elkaar een uniek loopbaantraject ontwikkeld voor mensen met of zonder ervaring in de contact center branche.

Meer informatie over werk vinden en behouden met Wajong vind je op uwv.nl.

Fotograaf: Willem Mieras

Gepubliceerd op: 21-02-2013

Je kunt niet reageren op dit artikel

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord