UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
passend werk voor psychische klachten
passend werk voor psychische klachten
Mijn ziekte/beperking Tips

Werknemers met een psychische stoornis

Mensen met een psychische beperking komen moeilijk aan het werk. Instituut Gak wil hier verandering in brengen.

keer gelezen
16685

Instituut Gak wil met de campagne Collega's met Karakter meer aandacht krijgen voor de moeilijke positie van werkzoekenden met een psychische beperking.

Er rust nog steeds een taboe op werknemers met een psychische stoornis. Daarom organiseerde Instituut Gak een experiment op de werkvloer. Acteurs ‘Bart’ en ‘Sophia’ draaiden een week mee bij een bakkerij en een designbureau. Beiden acteren dat ze een psychische stoornis hebben. Van deze week zijn 2 minidocumentaires gemaakt. Deze vormen de basis van de campagne Collega’s met Karakter.

'Wees niet bevooroordeeld, ga er gewoon open in'

Er zijn 200.000 mensen met een psychische stoornis die graag aan het werk willen, maar daar nauwelijks de kans toe krijgen. Dit geldt ook voor mensen die in het verleden een psychische stoornis hebben overwonnen en nu met een ‘gat’ in hun cv zitten. Ze durven hier niet over te spreken, of worden bij sollicitaties niet uitgenodigd. En dat terwijl leven met een aandoening om enorm veel aanpassings- en doorzettingsvermogen vraagt, en mensen vaak juist sterker maakt. Vandaar ook het thema, ‘Collega’s met Karakter’. 

Experiment op de werkvloer

Bij het experiment op de werkvloer gaan 2 redelijk onbekende acteurs, Bart en Sophia, als ‘collega’s met karakter’ aan het werk bij een bakkerij en een designbureau. Om goed in het karakter te komen bereiden de acteurs hun rol voor met Frits en Justine, die zelf een psychische aandoening hebben. Zo ontstaat er een realistisch beeld van de collega’s met karakter op de werkvloer.

Bakkerij Ammerlaan 

Charles en Ron zijn de bazen van bakkerij Ammerlaan in Sassenheim. Acteur Bart is een werknemer met dwangneuroses en een angststoornis, hij gaat in de bakkerij aan de slag. Niemand weet dat hij een rol speelt. Hoe is het om een collega met karakter in dienst te hebben? Werkgever Ron zegt hierover: ‘Door zijn dwangstoornis wil hij zichzelf verbeteren. Elke keer iets recht leggen.’ Een collega reageert positief: ‘Hij is erg precies, daar houden we van.’ Al snel wordt Bart opgenomen door zijn collega’s. Uit hun opmerkingen blijkt dat ze hem waarderen. Niet alleen vanwege dat typische precieze werken en zijn focus, maar ook om zijn humor. De lichte vooroordelen die er in eerste instantie misschien waren, zijn al heel snel verdwenen. Werkgever Charles pleit voor meer openheid bij ondernemers: ‘Wees niet bevooroordeeld, en ga er gewoon open in.’

Collega’s met karakter

Op het speciaal ontwikkelde online platform Collega's met karakter vind je onder andere de 2 minidocumentaires over Bart en Sophia. Ben je op zoek naar meer kennis, dan kun je ook het Boekje voor bazen bestellen, geschikt voor werkgevers én werknemers.

Waarom deze campagne?

Instituut Gak wil met deze campagne meer aandacht krijgen voor de moeilijke positie van werkzoekenden met een psychische stoornis. Er wordt bewustwording gecreëerd en een platform geboden voor werkgevers. 

Instituut Gak is een vermogensfonds dat subsidie verstrekt aan projecten op de terreinen sociale zekerheid en arbeidsmarktbeleid in Nederland.

Gepubliceerd op: 08-12-2014

Reacties

Door Rients Jan de Boer op maandag 22 juni 2015, 14:09

Ik heb zelf ASS en ADD en ben benieuwd of jullie voor mij lijst van bedrijven met gegevens erop om te kijken of er bedrijven zijn in mijn regio.
Want zelf heb ik er ook wel last van en misschien kan ik op deze manier aan het werk komen.

Graag hoor ik deze week nog van u.

Door adam hagenaars op donderdag 1 oktober 2015, 15:42

mijn vriend adam zoekt werk hij heeft adhd en werkgevers snappen hem niet zo zou graag willen weten welke bedrijven in tilburg of in de buurt van tilburg open staan voor zulke psychische stoornisen...........want hij heeft zin om te werken. meestal iets met autos of chauffeur hoop van jullie iets te horen of waar hij terecht kan voor open vacaturen

Door miender op zaterdag 19 december 2015, 17:42

heb er zelf ook last van.
zijn er bedrijven in noordholland die er wel voor open staan.
wil super graag blijven werken.

Door Adam op donderdag 15 december 2016, 19:10

1 grote grap al die instanties hier in nl. Uwv. Gak enz enz. Allemaal verspilde tijd. Mvg adam hagenaars

Door Dwarrel op zaterdag 18 februari 2017, 17:32

Een aantal jaren geleden kreeg ik de diagnose persoonlijkheidsstoornis. Ik deelde deze diagnose met mijn collega's waar ik al 11 jaar mee werkte. Achteraf niet zo slim, ondanks de campagnes. In de praktijk weten collega's en de patiënt er vaak niet mee om te gaan. Ik vond de diagnose namelijk heel heftig en schaamde mij voor wie ik ben.

Ik heb heel veel last van stemmingswisselingen. Mijn collega's wisten dit, maar ineens wisten ze niet meer met mij om te gaan. De sfeer werd van kwaad tot erger, m.a.g. dat ik nu in spoor 2 zit. Maar mijn Randstad re-integratieadviseur adviseert mij om mij volledig te laten afkeuren, alsof dit zo maar gaat.

Maar deels begrijp ik haar reactie, want welke (nieuwe) werkgever zit op mij te wachten? 51 en psychische beperkingen. En het UWV doet hier weinig tot niets mee. Zo ook re-integratiebureaus niet, want ook zij weten niet met deze problematiek om te gaan en zoeken echt geen werkgever.

Door Astrid op donderdag 21 maart 2019, 15:37

Kortom je hebt geen zak aan UWV als ik dit zo lees lekker dan...
Hoezo hulp, ballentent.

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord