UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Ook voor mensen met een handicap zijn er verschillende sporten
mogelijkheden voor sporten met een beperking
Actief blijven Reportage

Blijf bewegen, ook met een beperking

Juist voor mensen met een lichamelijke handicap kan bewegen erg zinvol zijn. Heb je wel eens aan deze sporten gedacht?

keer gelezen
6373

Juist voor mensen met een lichamelijke beperking kan bewegen erg zinvol zijn. Vooral sporten waarmee je kracht en conditie traint, hebben positieve effecten op de gezondheid. Dat blijkt uit een onderzoek van NIVEL (Nederlands Instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg).

Boccia, roeien, tafeltennis? Er zijn meer sporten mogelijk dan je denkt!

Door regelmatig te sporten kunnen je klachten verminderen. Denk hierbij aan klachten die te maken hebben met je aandoening. Maar ook de klachten die een gevolg zijn van je handicap kunnen sterk verminderen. Een verminderde conditie, bijvoorbeeld. Daarnaast verklein je de kans om inactief te worden. Iets wat bij mensen met een lichamelijke beperking vaak voorkomt. Inactiviteit versterkt je klachten niet alleen, maar zorgt vaak ook voor nieuwe klachten. Denk aan overgewicht, diabetes, hart- en vaatziekten. Maar weinig bewegen kan ook psychische klachten veroorzaken, zoals een depressie. Bewegen is dus juist voor mensen met een lichamelijke beperking erg belangrijk. 

Meer sportmogelijkheden

Ook de overheid vindt het belangrijk dat mensen met een lichamelijke beperking blijven bewegen. Daarom gaat zij investeren in meer sportmogelijkheden voor deze groep. Dit doet zij samen met sportaanbieders door heel Nederland. Het doel is om trainingen op maat aan te bieden, waarbij uit wordt gegaan van iemands mogelijkheden, niet van de beperkingen. NIVEL-onderzoeker Chantal Leemrijse: ‘Trainers moeten hierbij goed overleggen met de sporter zelf wat hij of zij wil, kan en mag, en welke hulp gewenst is.’

Wel eens gedacht aan deze sporten?

Boccia:

een sport voor mensen met cerebrale parese en mensen met een zware motorische beperking. Het spel lijkt qua vorm op jeu de boules en vraagt om tactisch inzicht. Het is een indoor-balsport waarbij iedere speler met 6 rode of blauwe ballen probeert zo dicht mogelijk bij de witte bal, de jack, terecht te komen. Je kunt het zowel individueel als in een team spelen.

boccia.nl of gehandicaptensport.nl.

boccia is een sport voor mensen met een handicap

Roeien:

een zeer geschikte sport voor vrijwel iedereen met een beperking, omdat je het zittend doet. Bij het roeien maak je een vloeiende beweging zonder echte piekbelasting. Hierbij gebruik je veel spiergroepen tegelijk. Deze sport is geschikt voor blinden en slechtzienden, maar ook voor mensen met een lichamelijke beperking. Daarnaast is deze sport geschikt als revalidatie en om spierkracht en conditie op te bouwen. Voor aanpassingen aan een boot of hulpmiddelen voor een roeier is meestal wel een oplossing te vinden.

knrb.nl

roeien is een geschikte sport voor veel mensen met een beperking

Tafeltennis:

een sport die geschikt is voor mensen met een (zware) lichamelijke handicap of een verstandelijke beperking. Tafeltennis wordt op veel revalidatiecentra en mytylscholen (aangepaste scholen voor kinderen met een handicap) gespeeld. Maar je kunt ook tafeltennissen bij een vereniging. Door te tafeltennissen train en verbeter je je oog-handcoördinatie, evenwicht en reactievermogen. Bij de meeste verenigingen trainen mensen met en zonder handicap samen. Dit kan heel goed, want als het nodig is zijn er aangepaste sportregels. Voor mensen die liever alleen met andere mensen met een beperking sporten zijn er in Nederland een tiental paratafeltennisverenigingen. 

nttb.nl

tafeltennis is een sport die vaak ook met een lichamelijke handicap kan worden beoefend

Kijk voor meer bijzondere sporten in de folder 'Sporten kan iedereen: sportmogelijkheden voor mensen met een handicap'.

Zin gekregen om zelf te beginnen? 

Lees ook het artikel Onbeperkt(e) buitensporten op UWV Perspectief.

Sport jij, ondanks je lichamelijke beperking, en heb je tips voor anderen? Laat het ons weten in een reactie.

Bron: www.nivel.nl/nl/nieuws/ook-voor-mensen-met-een-lichamelijke-handicap-sporten-gezond

Foto roeien: Merijn Soeters
Gepubliceerd op: 12-07-2016

Reacties

Door Miekioo op maandag 18 juli 2016, 20:49

Roeien voor vrijwel iedereen met een beperking? Het vraagt nogal wat van je bovenlichaam, ken er een boel die dat niet kunnen (ik ook niet). Verder leuk stukje, zou willen dat ik kon sporten. Houd het maar bij denksport.

Door Alex123 op vrijdag 22 juli 2016, 07:18

Ik zou heel graag willen sporten. Maar de lokale sportschool kost €44,00 per maand all in fitness. Losse fitness kost nog meer als je 3 keer per week wil gaan. Belachelijk duur dus, dat kan ik niet betalen. En een andere is geen optie, want er zijn wel goedkopere, maar daarvoor moet ik de auto hebben. De auto is pas na 17.15 beschikbaar, en als ik later dan 15.30 ga fitnessen dan kom ik de komende uren niet meer in slaap wat enorm ten kosten gaat van mijn nachtrust :(

Door Monique Harmsen op vrijdag 22 juli 2016, 13:39

Zelf sport ik niet voldoende. Eén keer in de week fysiotherapie en één keer zwemmen onder begeleiding van een fysiotherapeut. Maar in mijn woonplaats Zutphen zijn geen mogelijkheden om te sporten voor mensen met een beperking en met name niet voor rolstoelgebruikers. Een sportschool is ook niet berekend op rolstoelgebruikers. Een sportschoolhouder is een ondernemer en geen fysiotherapeut. Ik hoop dat dit ooit nog eens verandert, maar ik ben bang van niet.

Door Thea Roumen op zaterdag 23 juli 2016, 12:23

Heb spierreuma, volgens mijn huisarts is sporten goed voor de opbouw vd spieren! heb helaas geen vervoer, en mijn uitkering laat een abbonement ok niet toe!!

Door Fons Maas op maandag 25 juli 2016, 12:00

Sporten is het ene, bewegen is het andere. Door de revalidatie ben ik volledig uitgeput verklaard, en daarom nog niet geschikt voor behandeling. Wel heb ik tips meegekregen om toch in beweging te blijven: bijvoorbeeld 6 minuten wandelen, 8 minuten bewegen op muziek (kan ook zittend). Al ga je maar op een kruk zitten en zwaai je je armen heen en weer.
Wat mij hielp en helpt is tai chi, langzaam bewegen, pezen rekken, skelet recht zetten. Kost relatief weinig, kan het elke dag zelf doen, kan het ook zo lang doen als ik denk dat goed voor me is.
En ja, het vergt discipline en is niet makkelijk en ik moet me steeds afvragen waar de grens van dit moment weer ligt, maar het is een mogelijkheid. Ik grijp die kans!

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord