UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Illustratie van verschillende muziekinstrumenten
Mijn ziekte/beperking Interview

De kracht van muziek

Iedereen met een aandoening of beperking zou muziek moeten luisteren of maken. Vind jij dat ook?

keer gelezen
3049

Iedereen met een aandoening of beperking zou muziek moeten luisteren of maken. Ervaringsdeskundigen Bram, Babette en Kim reageren.

Bram van Aarle (47) hield hersenletsel over aan een hersentumor

‘Ik denk dat muziek voor iedereen belangrijk is, en niet alleen voor mensen met een beperking of aandoening. Zelf heb ik de neiging om bij bepaalde momenten of jaargetijden naar bepaalde muziek te luisteren. Dat heeft vooral te maken met teksten, voor mij zijn die een belangrijk onderdeel van muziek. In de lente luister ik dus naar andere muziek dan in de herfst. En nu de wereld steeds rechtser wordt, luister ik meer naar de alternatieve bands uit de jaren tachtig, die wijzen op de gevaren daarvan. Muziek helpt me mijn aandoening én het leven te relativeren.’

Een van Brams favoriete nummers is Flame of the West van Big Country.

Babette de Jonge (38) hield lichte hersenbeschadiging over aan een waterhoofd

‘Muziek is voor iedereen goed, maar misschien wel juist als je een aandoening hebt. Muziek maken kan je scherp houden, muziek luisteren is goed voor je gemoedstoestand. Muziek kan je raken; het haalt het melancholische naar boven of maakt je juist erg vrolijk. Als ik zelf dwarsfluit speel en merk dat het goed gaat, krijg ik een super gevoel. En als ik muziek luister, bijvoorbeeld van Lenny Kravitz, kan ik ook enorm genieten. Ik houd meer van moderne dan van klassieke muziek, maar wat mij erg verraste was de Canto Ostinato die ik eens live heb gezien. Enorm ontspannend om naar te luisteren!’

Canto Ostinato van Simeon ten Holt.

Kim Spierenburg (22) heeft SLE (een chronische auto-immuunziekte), waardoor ze in een rolstoel zit en altijd pijn heeft

‘Zeker weten! Tegenwoordig is het voor iedereen mogelijk om muziek te maken, ook als je een beperking hebt. Check maar eens Patatap.com, waarmee je zonder instrument met je toetsenbord leuke deuntjes kunt componeren. Muziek maakt mij blij en rustig. Vioolspelen leidt me af van de pijn en vermoeidheid die ik dagelijks voel. De trillingen en klanken werken helend voor mij. Dit gebeurt het sterkst als ik zelf speel, maar ook als ik muziek luister. Het allerliefst speel ik het stuk dat ik heb geschreven voor Marco Borsato. En de stukken die ik nu instudeer voor mijn eindexamen Conservatorium speel ik ook heel graag. Bijvoorbeeld een nieuwe compositie van jazz-altviolist en componist Oene van Geel.’

Kim en Marco Borsato live in Ziggo Dome, geïntroduceerd door Ali B.

Wat vind jij: Zou iedereen met een aandoening of beperking muziek moeten luisteren of maken?

Gepubliceerd op: 25-06-2016

Reacties

Door Marian Asselman op dinsdag 28 juni 2016, 14:28

Ik onderschrijf deze stelling voor 100%. Sinds ik enkele jaren terug door een longaandoening volledig ben afgekeurd is actief muziek beoefenen het geen geweest dat mij in beweging houdt. Als kind heb ik een jaar of vier pianoles gehad. Dit heb ik o.a. weer opgepakt. Eerst een huurpiano aangeschaft met recht op koop en nu mag ik deze mijn eigendom noemen. Iedere dag speel ik, soms heel vroeg op de morgen als ik niet goed op gang kan komen, dit helpt me dan op de rit. En een keer per week les. Mooi te mogen ervaren dat ik op mijn leeftijd, inmiddels 62 jaar, nog vooruitgang boek en er steeds meer plezier in krijg. Daarnaast twee jaar geleden gitaarles genomen, een voor mij volkomen onbekend instrument, een nieuwe uitdaging. Het is nu zover dat ik samen met mijn zus een maandagavond verzorg voor visueel en verstandelijk beperkten. We spelen stukjes voor ze en delen het plezier van muziek maken. Ja, muziek houd je in beweging, letterlijk en figuurlijk

Door A.Withaar op dinsdag 28 juni 2016, 16:55

Helaas geldt dit dus beslist niet voor mij. Ik heb last van tinnitus(altijd geluiden in mijn hoofd) en hyperacusis. (geluiden van buitenaf worden heel erg versterkt). Als ik muziek hoor, wordt mijn tinnitus gedurende vele uren veel erger. Dus voor mij is stilte het beste medicijn.

Door Harriet Schokk… op dinsdag 28 juni 2016, 20:00

Ik ben het ook 100% eens met deze stelling.
Muziek geeft mij als MS patiënt kracht en ontspanning.
Ik danste vroeger (streetdance)dat gaat nu niet meer lukken.
Muziek was altijd mijn lust en mijn leven.
Nu beleef ik dat anders zonder met mijn benen te bewegen.
Ik krijg er veel voor terug.
Door met concerten mijn bovenlichaam te gebruiken als ik sta of zit in de rolstoel.
Thuis muziek luisteren ,geweldig in je hoofd mee dansen.
Song van John Miles music was my first love
En dan denk je blijf vooruit gaan.
Sommige teksten zeggen zoveel.

Door Kees Rovers op woensdag 29 juni 2016, 12:47

Als muziektherapeut in spe en ervaringsdeskundige onderschrijf ik de kracht van muziek. Het mooiste van muziek vind ik dat je met vrijwel iedereen samen kan spelen. Het moment dat dan alles samenvalt, de luisteraar verrast is door de kwaliteit van de muziek en de muzikant zelfvertrouwen krijgt door wat hij toch blijkt te kunnen is voor mij magisch.

Helaas is er, ondanks de kracht van muziek, weinig ruimte in de maatschappij om hiermee aan de gang te gaan. Vacatures voor muziektherapie zijn schaars. Zorginstellingen weten niet hoe ze het in hun aanbod moeten integreren. Er wordt aardig wat aangerommeld in de marge. Ik heb ervaren dat een zorginstelling na mijn stage niet mij aannam, maar een werkloze vrijwilliger uit een ander werkveld die ik zelf had ingewerkt.
Het zou een win-win situatie zijn als ik ergens als muziektherapeut aan de gang kon gaan. Een Wajonger aan het werk, voor anderen toegang tot muziek. Maar het gaat waarschijnlijk niet gebeuren...

Door Marije Onderweegs op woensdag 29 juni 2016, 19:07

Voor mij geldt deze stelling zeker. Als gevolg van een hersenontsteking op leeftijd van 1,5 heb ik epilepsie gekregen op mijn 17e. Hersenbeschadiging op twee plekken. Dit gaf veel negatief gevoel en beperking. Het is niet onder controle, school ging omlaag. Ondanks dit is zang mijn grote passie. Wanneer ik zing voel ik mij ontspannen. Daarnaast kan ik emoties kwijt met muziek. Als ik op het podium heb gestaan heb ik tevens het gevoel weer iets te hebben overwonnen. 'Epilepsie? Geen last van gehad!' Naast zang ben ik gek op festivals en optredens, nieuwe artiesten ontdekken als Kovacs ongeveer twee jaar geleden, maar ook genieten van de oude artiesten zoals The Rolling Stones en Queen; muziek geeft mij de beste ontspanning! Dit geldt ook voor het luisteren naar muziek thuis. Echter begrijp ik dat muziek niet voor elke aandoening/beperking geschikt is.

Door Niek Muziek op woensdag 29 juni 2016, 22:50

Sinds vier jaar ben ik "officieel" MS patiënt. Sinds twee jaar volledig afgekeurd voor mijn werk als docent in het Hoger Onderwijs en... sindsdien meer dan ooit (full time) gepassioneerd met muziek bezig. Als ik even niet naar muziek zit te luisteren, ben ik wel muziek aan het maken. Het woord muziektherapie is volgens mij een pleonasme: muziek is voor mij per definitie (mijn) therapie! Ik deel mijn muziek nu met veel andere cliënten in de zorg: ik speel in een hospice, een verpleeghuis en een inloophuis voor mensen die geraakt zijn door kanker. En overal waar ik mensen in aanraking breng met muziek, zie ik de absoluut heilzame werking van dit wondermedicijn. Ik zou zelfs de uitdaging aan willen gaan om de tinitus-patiënt die eerder reageerde met zeer zachte en kalmerende klanken in aanraking te willen brengen; tot nu toe heb ik daar twee positieve ervaringen mee gehad.

Door Alber Steneker op dinsdag 5 juli 2016, 08:34

Ik heb het genoegen om te werken met mensen voor wie muziek een belangrijke uitlaatklep, therapie, ontspanning, plezier etc is.
Los vh feit dat uit onderzoek blijkt wat voor een positieve werking muziek heeft op het brein zie ik dat zelf ook gebeuren. Denk aan verbeterde concentratie, toename van zelfvertrouwen en zoals hiervoor gezegd plezier. Veel mensen kampen met depressie, persoonlijkheidsproblemen, verslaving of andere hindernissen. Muziek is dan een middel om dit even te vergeten en te ontspannen en voldoening te ervaren.
Voor sommige clienten gaat er een wens in vervulling omdat ze altijd al wilden leren om gitaar te spelen, te drummen, te zingen etc. Daar gaan we mee aan de slag!
Ik besef dat het voor mijzelf ook zo werkt, muziek is ook mijn therapie...WIN WIN dus.

Door M Schipper op donderdag 7 juli 2016, 09:39

Muziek is leuk, ontspannend en helend. Daar ben ik het mee eens. Maar iedereen zou dit moeten doen? Ik wou dat ik het nog kon. Maar sinds ik het grootste deel van mij gehoor kwijtraakte heb ik mijn 6 muziekinstrumenten aan de wilgen moeten hangen en helaas klinken mijn favoriete cd's ongeveer net als de decoupeerzaag van mijn buurman? Dus moeten? Ik zou willen zeggen dat het goed is om creatief bezig te zijn. Dat kan muziek zijn maar ook iets anders. Beetje nuance is wel op zijn plaats.

Door M.vd Bolt op donderdag 25 augustus 2016, 13:54

Ook ik kan niet anders dan dit alleen maar voor 100% beamen en onderschrijven.
Ik ben chronisch ziek en sinds 1995 door een rugaandoening rolstoelgebonden. Daar kwam door PostTraumatischeDystrofie een amputatie van mijn linker been bij dus ga maar door, het een vult het ander aan en dit zet gezellig door als je dystrofie hebt.
Maar als ik niet mijn muziek had gehad, was ik nooit gekomen waar ik nu ben!
Ik heb mijn muziek als verwerking kunnen gebruiken en als pijnstilling van tijd tot tijd , door heerlijk mee te zingen met mijn favoriete nummers.
Dit moet iedereen kunnen doen luisteren, muziek maken op wat voor manier dan ook! Het helpt echt!

Door N.C.A. Weerhei… op maandag 17 september 2018, 22:17

Beste A. Withaar, muziektherapie wirdt juist ook bij Tinnitus ingezet om die vervelende piep of dat gebrom te overstemmen of er van af te leiden. Ik weet er zelf niet het fijne van maar mijn collega’s wel. Ga erover op zoek op internet, wie weet heb je er baat bij!

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord