UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
rechten en plichten voor vakantie
arbeidsongeschikt en naar het buitenland
Dienstverlening UWV Achtergrond

Arbeidsongeschikt en naar het buitenland

Verlaat je Nederland voor korte of lange tijd, dan heeft dat de gevolgen voor je Wajong-, WIA- of WAO-uitkering.

keer gelezen
4806

Verlaat je Nederland voor korte of lange tijd, dan heeft dat gevolgen voor je Wajong-, WIA- of WAO-uitkering. Wat moet je precies doorgeven aan UWV en hoe zit het met je vakantie?

Op vakantie

  • Ga je 4 weken of korter met vakantie naar een land buiten Nederland? Of blijf je in Nederland? Dan hoef je dit niet aan UWV door te geven. Je moet er wel voor zorgen dat je bereikbaar bent voor UWV. Zo mis je geen afspraken. UWV kan je bijvoorbeeld uitnodigen via een brief voor een gesprek. Je kunt je post laten doorsturen of je verblijfadres aan UWV doorgeven. 
  • Heb je een WGA-uitkering met sollicitatieplicht? Dan mag je maximaal 4 weken op vakantie binnen of buiten Nederland. Als je langer dan 4 weken op vakantie gaat, heeft dit gevolgen voor je uitkering. 
  • Volg je een re-integratietraject? Overleg je vakantieplannen dan altijd eerst met UWV. En als je werkt, met je werkgever.

Verblijf buiten Nederland anders dan vakantie

Ga je buiten Nederland wonen of wil je voor langere tijd buiten Nederland verblijven? Dan heb je meer plichten. Het is belangrijk deze plannen door te geven aan UWV. Dit doe je met het formulier Wijzigingen doorgeven als u een WIA-, WAO-, WAZ- of Wajonguitkering heeft. De extra regels waar je je aan moet houden vind je op Mijn plichten en rechten in het buitenland.

Nederland heeft met verschillende landen afspraken gemaakt over sociale wetten. De afspraken zijn voor elk land en voor elke uitkering anders. Op uwv.nl kun je opzoeken naar welk land je je uitkering mee kunt nemen

Met een Wajong-uitkering is het in de meeste gevallen niet mogelijk de uitkering mee te nemen als je buiten Nederland gaat wonen. Soms zijn er uitzonderingen. Meer informatie over wonen in het buitenland met een Wajong-uitkering vind je op uwv.nl.

Regels

Zorg dat je weet wat de regels zijn als je met je uitkering op vakantie gaat of Nederland tijdelijk verlaat. Kijk op uwv.nl/mijnplichten

Gepubliceerd op: 10-07-2015

Je kunt niet reageren op dit artikel

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord