UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Illustratie over Arbeidsdeskundige helpt bij re-integratie
Dienstverlening UWV Interview

De arbeidsdeskundige vertelt: Gert vindt zijn motivatie

Soms helpt het als UWV je een zetje geeft richting werk. Lees de ervaringen van 7 verschillende arbeidsdeskundigen met het helpen van Wajongers.

keer gelezen
1262

Ingrid is adviseur werk bij UWV in Eindhoven. Ze zet zich in voor Gert, die autisme heeft. ‘En ja: 2 van mijn klanten, onder wie Gert, mogen op gesprek komen.’

'Het is al snel duidelijk dat Gert meer wil: betaald werk'

'Gert heeft autisme en is aan een rolstoel gebonden, maar beschikt wel over arbeidsvermogen. Vandaar dat we hem uitnodigen voor een startgesprek in het kader van Integrale activering Wajongeren (IaW). Eerlijk is eerlijk: zijn uiterlijke verzorging kan beter. Tijdens het gesprek is Gert erg wantrouwend en afstandelijk. Niet alleen richting UWV, maar ook als het gaat over het krijgen van een stageplek of werkervaringsplaats. Mensen in zijn omgeving hebben hem namelijk verteld dat hij er niet op moet rekenen dat er binnen 3 à 4 jaar een plek voor hem gevonden wordt.

Enkele weken later volgt een tweede gesprek. Gert is naar de kapper geweest en ziet er verzorgd uit. Het gesprek verloopt prettig en hij toont zich ineens communicatief erg vaardig. Hij staat ervoor open om te werken, het wantrouwen is als sneeuw voor de zon verdwenen. Hij wil het liefst een licht administratieve functie, met een maximum aantal uur van 20 tot 24 per week. En zijn werk moet natuurlijk wel rolstoeltoegankelijk zijn. Op een gegeven moment komt er via mijn collega een communicatiebedrijf in beeld, dat met werknemers werkt met ‘minder mogelijkheden’. Met deze werkgever zoek ik contact voor een mogelijke stage. En ja: 2 van mijn klanten, onder wie Gert, mogen op gesprek komen. Uiteindelijk wordt het een gesprek met beide kandidaten tegelijkertijd. Deze duosollicitatiesituatie is voor zowel Gert als mijn andere klant onwennig. Maar het wordt een open gesprek, waarin iedereen naar elkaar toe vertrouwen uitstraalt. Met 2 stageplekken als resultaat.

Daarna voer ik met Gert 3 coachingsgesprekken. Gedurende zijn stage maken we samen Gerts cv en plaatsen dit op werk.nl. Ik zet de Werkverkenner (een instrument dat dienstverlening op maat berekent voor mensen met een WW-uitkering, red.) voor hem in en we hebben veel telefoon- en mailcontact. Het is namelijk al snel duidelijk dat Gert meer wil: betaald werk.

Nu solliciteert hij actief en ik ontvang het volgende bericht: ‘Ik heb vanmorgen een gesprek gehad bij een bedrijf in Eersel over mogelijkheden tot werk. De eigenaar is zeer positief en ziet voor de toekomst zeker wel mogelijkheden om mij bij hem op kantoor in te zetten … Ik heb hem verteld dat hij subsidie kan krijgen en ook dat jullie mijn loon zullen aanvullen. Al met al ziet het er heel erg positief uit!’ Mijn doel om Gert te motiveren en te activeren om zo uiteindelijk de arbeidsmarkt op te kunnen, heeft echt resultaat!'

Lees meer ervaringsverhalen van arbeidsdeskundigen:

En lees wat een arbeidsdeskundige precies doet:

Illustratie: Georgien Overwater
Gepubliceerd op: 14-07-2017

Reacties

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord