UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
blog allard
solliciteren met een persoonlijkheidsstoornis
Werken Blog

Drempel naar werk

Wie langdurig ziek is, wil zo snel mogelijk weer een normaal leven leiden. Allard slaagde daarin.

keer gelezen
1612

Allard (46, WAO) kreeg 20 jaar geleden de diagnose schizofrenie. Ten onrechte. Hij begon een nieuw leven en heeft sinds een tijdje weer betaald werk. Maar voor hij zover was moest hij wel wat hordes nemen. 

'Er is vast een mogelijkheid om weer iets te gaan doen'

Bij langdurige ziekte is je grootste wens gezond te worden en een ‘normaal’ leven te leiden. Het traject vanaf de eerste ziekmelding tot aan het definitieve oordeel van de keuringsarts is een lange en moeizame weg. Acceptatie van je ziekte en het verlies van werk spelen hierbij een grote rol. Vaak gaan er nog jaren overheen voordat je de moed bij elkaar kunt rapen om je onzekerheden aan de kant te zetten en over de drempel te stappen naar (vrijwilligers)werk. 

De weg vooruit

Mijn WAO werd 20 jaar lang uitgekeerd omdat ik niet meer kon werken. De uitkering bood de zekerheid dat ik mijn financiële lasten kon dragen, maar ik heb me er nooit prettig bij gevoeld. Ik dacht net zoals veel anderen: ‘Ik kom met deze handicap toch nooit meer aan het werk’, en ‘Wie wil mij nou nog op deze leeftijd?’ Maar het tij keerde. Ik nam het initiatief om de zekerheid van de uitkering achter me te laten en de weg vooruit te zoeken naar werk. Ik legde voor mezelf de nadruk op een nieuwe dagstructuur en op werkplezier. Dit gaf mij een soort boost om over al mijn onzekerheden en kwetsbaarheden heen te stappen. Er kwamen veel positievere gedachten in mijn hoofd zoals: ‘Ik mag er gewoon zijn ondanks mijn verleden’ en ‘Met hulp van UWV en een re-integratiebureau zal er vast een mogelijkheid zijn om weer IETS te gaan doen’. Het gevolg: actie!

Ga niet bij de pakken neerzitten

Think out of the box en verbreed je horizon. Het kan een optie zijn om van beroep te wisselen als je je oude werk niet meer kunt doen of als je er niet meer geschikt voor bent. Het is zeer verfrissend om na te denken over wat je écht iedere dag heel graag zou willen doen. Sterker nog, waar je werk in zou willen vinden. Dat kan dan in eerste instantie best op vrijwillige basis, want vind maar eens een betaalde baan binnen een maand. 

Zelf heb ik 8 maanden onbetaald werk verricht om zo mijn kwaliteiten te tonen aan mijn werkgever. Het was in het begin doodeng, maar ik ben blij dat ik die kans heb gekregen. Zo kon ik iedere dag genieten van datgene wat ik graag doe. Van tevoren realiseerde ik me dat eigen initiatief de beste weg is om weer aan de bak te komen. Ik moest drempels over, maar een werkgever heeft niets liever dan gemotiveerd personeel. En nu ben ik dolgelukkig met mijn baan. 

Zit je al langere tijd in de WAO, Wajong of WIA, en durf je ook initiatieven te nemen? Wellicht kun je dezelfde weg bewandelen als ik. 

Succes! 

Lees ook Allards eerdere blogs:

  1. ‘Mijn weg naar werk’ 
  2. Home is where the heart is
Gepubliceerd op: 16-01-2017

Je kunt niet reageren op dit artikel

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord