UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
geef veranderingen door
Vergoedingen doorgeven aan UWV, kan geld kosten
Dienstverlening UWV Achtergrond

Geef veranderingen door aan UWV

Alle inkomsten die van belang kunnen zijn voor de hoogte en duur van je uitkering moet je doorgeven aan UWV. Waar moet je aan denken?

keer gelezen
5176

Heb je € 170 ontvangen voor het schilderen van iemands schutting? Of € 50 loonsverhoging gekregen, of een dertiende maand ontvangen? Alles wat van belang kan zijn voor de hoogte en duur van je uitkering moet je doorgeven aan UWV. Dan kan UWV bepalen of dit gevolgen heeft voor je uitkering. 

Vrijwilligerswerk met een arbeidsongeschiktheidsuitkering

Veel uitkeringsgerechtigden zijn actief als vrijwilliger. Als je een onkostenvergoeding voor je vrijwilligerswerk ontvangt, dan zijn dit inkomsten uit arbeid. Ook je onkostenvergoeding moet je doorgeven aan UWV. De maximale vergoeding voor vrijwilligerswerk is € 170 per maand, met een maximum tot € 1.700 per kalenderjaar. Een hogere vergoeding kan gevolgen hebben voor je uitkering. 

Sollicitatieplicht voor WGA of Wajong 2010

Wie een WGA- of Ziektewetuitkering ontvangt of een Wajong 2010-uitkering ontvangt, heeft sollicitatieplicht. Vrijwilligerswerk mag geen belemmering zijn om betaald werk te accepteren. Daarom ben je altijd verplicht om aan UWV te melden dat je vrijwilligerswerk doet. Deze meldplicht geldt ook voor mensen met een oude Wajong-uitkering. Ontvang je alleen een IVA-, WAO-, WAZ-uitkering dan geldt deze meldingsplicht niet. 

Inkomsten van je partner

Krijg je naast een uitkering ook een toeslag van UWV? Let dan ook op de situatie van je partner. Als er iets verandert in de inkomsten van jouw partner, dan heeft dat ook gevolgen voor de hoogte of duur van jouw toeslag. 

Starten als zelfstandig ondernemer 

Het is mogelijk om vanuit een arbeidsongeschiktheidsuitkering een eigen onderneming te starten. UWV geef je in een onderzoeksperiode de tijd om samen met een werkcoach deze stap goed voor te bereiden en ondersteunt je in de eerste 3 jaar van uw eigen bedrijf. In bepaalde gevallen verstrekt UWV ook een starterskrediet. De inkomsten uit je onderneming worden verrekend met je uitkering. Starters met een WAO-, WAZ- of Wajong-uitkering met onvoldoende bedrijfsinkomsten kunnen bovendien een aanvulling op het inkomen krijgen. Lees meer op uwv.nl.

Wijzigingen doorgeven aan UWV

Gebruik het wijzigingsformulier voor je uitkering voor het doorgeven van je wijzigingen. Doe dit binnen 7 dagen nadat het bij jou bekend had kunnen zijn, dat voorkomt problemen. Houd je je niet aan je plichten? Dan kan het zijn dat je tijdelijk minder of geen uitkering of een boete krijgt. 

Meer informatie over de regels van je uitkering vind je op uwv.nl.

Lees meer op UWV Perspectief

Gepubliceerd op: 22-02-2013

Reacties

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord