UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Pen met letters
Schrijven voor herstel
Mijn ziekte/beperking Achtergrond

Het effect van schrijven: delen is helen

Door schrijven kun je je stukken beter voelen. Een schrijfcursus kan je daar verder bij helpen. En vaak kun je gewoon thuis aan de slag. Een klein overzicht van de opties.

keer gelezen
435

Schrijven over wat er in je hoofd omgaat, wat je bezig houdt, kan helend werken. Wie houvast wil, kan een cursus volgen. UWV Perspectief onderzocht de verschillende mogelijkheden.

‘Ik heb inzicht in mezelf gekregen’

In heel Nederland, en ook online, worden verschillende schrijfcursussen gegeven. Er zijn grofweg 2 soorten: creatief schrijven (gericht op het schrijven van verhalen), en helend schrijven (gericht op verwerking en persoonlijke ontwikkeling). 

Er zijn online cursussen die je vanuit huis kunt doen, en cursussen waarbij je samenkomt met je medecursisten.

Een online schrijfcursus kun je in je eigen tempo doen en kan veiliger voelen dan een cursus met bijeenkomsten. Maar een cursus met bijeenkomsten heeft als voordeel dat je je verhaal kunt delen met andere cursisten en herkenning kunt vinden bij je collega-schrijvers. Voor de meeste cursussen is geen vooropleiding vereist; iedereen doet op zijn eigen niveau mee. Het is uiteraard wel nodig dat je de Nederlandse taal beheerst.

Hoe vind je een cursus schrijven?

Als je googlet op ‘cursus creatief schrijven’, ‘cursus helend schrijven’ en je voegt hier nog ‘online’ aan toe voor de cursussen via internet, vind je een zeer groot aanbod door heel Nederland. Voeg je je plaatsnaam toe (of de naam van een grotere plaats in de buurt), dan vind je vaak wel een cursus in de buurt. Schrijvenonline.org biedt een overzicht van schrijfcursussen met bijeenkomsten door heel Nederland. Deze cursussen zijn vooral gericht op creatief schrijven.

Schrijfcursussen gericht op helend schrijven

Op het gebied van helend schrijven is er ook een groot en gevarieerd cursusaanbod. De kosten variëren sterk. Een aantal voorbeelden:

Online cursussen

Wat krijg je: 10 online lessen (je kunt gratis een proefles downloaden). 
Hoe lang duurt de cursus: bij een studiebelasting van 5 uur per week duurt de cursus 5 maanden. 
Kosten: € 200 (en € 20 inschrijfgeld).

Bijvoorbeeld: Lijstjes ter bezinning - 40 dagen schrijven. Hierbij schrijf je voor jezelf, volgens vaste opdrachten die je krijgt via de website. Je stuurt niets in en krijgt geen feedback. 
Hoe lang duurt de cursus: 40 dagen.
Kosten: € 7,95 plus aanschafkosten cursusmateriaal (€ 9,95).

Wat krijg je: Intensieve therapie per e-mail. Je stuurt 1 of 2 mailtjes per dag en krijgt verdiepende vragen terug van de coach om tot de kern te komen.
Hoe lang duurt de cursus: dit coachingstraject kost 1 à 2 uur per dag, één (werk)week lang.
Kosten: € 350

Schrijfcursussen met bijeenkomsten

Wat krijg je: 7 bijeenkomsten waarin je samen met anderen schrijft. Elke avond duurt 1 uur en 3 kwartier en heeft een eigen thema. 
Wat kost het: € 119

Verschillende cursussen, bijvoorbeeld de cursus Heel je leven. 
Wat krijg je: De basiscursus Heel je leven bestaat uit 6 lesdagen van 10.30 tot 16.30 uur. Tussen de lesblokken in maakt de cursist thuis een aantal (schrijf)opdrachten. Naast de lesdagen vraagt dit om een tijdsinvestering van 3 uur per week.
Wat kost het: € 595

Wat krijg je: 6 bijeenkomsten van 2,5 uur, waarbij je leert schrijven vanuit je hart. 
Wat kost het: € 195

Helend schrijven zonder cursus?

Wil je geen geld uitgeven aan een cursus en toch aan de slag? Lees deze blog op Schrijvenonline.org over therapeutisch van je afschrijven, met instructies, en ga lekker schrijven!

Ervaring van een cursist

Een cursist: ‘Als ik in mijn dagboek schreef, liep ik helemaal leeg. Het leverde niks op. Door therapeutisch schrijven heb ik juist inhoudelijke inzichten in mezelf gekregen.’ 

Blogs op UWV Perspectief

De redactie van UWV Perspectief heeft al heel wat blogs ontvangen van lezers. Het zijn allemaal persoonlijke verhalen van mensen met een ziekte of beperking die graag schrijven. Ieder z’n eigen stijl. Via het zoekwoord ‘blog’ vind je al deze verhalen bij elkaar: perspectief.uwv.nl/tags/blog

Vind je het leuk om een keer een blog te schrijven voor UWV Perspectief? Kijk op Ja, ik wil graag bloggen voor meer informatie.

Gepubliceerd op: 18-10-2018

Reacties

Door Rob op donderdag 25 oktober 2018, 19:37

Schrijf je hoofd leeg. Ik doet dit op therapeutische basis van mezelf uit, zonder cursus.
Voorbeeld hoe ik het doe? Check mijn blog site https://vonjot.nl. Vanaf mijn eerste symptomen beschrijf ik alles wat ik heb mee- en doorgemaakt. Ook de hele arbeidsongeschiktheid, de keuringen, de hobbels en het uiteindelijke oordeel IVA.
Een mooi instrument om jezelf te sterken!

Door N.M. Courtar op maandag 29 oktober 2018, 09:22

Werken is voor mensen die gezond zijn.

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord