UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Naima
Mijn ziekte/beperking Blog

'Online communiceren: wees stil of wees onzichtbaar!'

Naima werkt bij de stichting Onbeperkt aan de slag en is één van de vaste bloggers van Perspectief. Ze deelt met ons wat ze meemaakt en hoe ze tegen de wereld aankijkt.

keer gelezen
488

Naima Ait Ali heeft een zeldzame, progressieve huidaandoening en een daaraan gelieerde visuele beperking. Ze werkt bij Onbeperkt aan de slag, waar ze HR-adviseur en social media expert is. In haar eerste blog schrijft ze over online communiceren met een visuele beperking.

Of we het nou willen of niet, online communiceren is vooralsnog de dagelijkse realiteit. Je struikelt bijna over het aantal communicatietools die je kunt gebruiken voor je werk en privé. Het is natuurlijk heel fijn dat deze middelen er zijn en ook ik maak er gebruik van. Maar door mijn visuele beperking is dat soms een uitdaging.

We zitten inmiddels een jaar in een turbulente situatie met de ene ingrijpende verandering na de andere. Toch zijn we ergens snel gewend aan geraakt: het thuis werken, thuis leren en noodgedwongen thuis ontspannen. Online met elkaar in contact zijn en blijven is nu de dagelijkse gang van zaken. Bijna alsof het nooit anders is geweest.

Zonder er echt voor te hebben geoefend, zoef ik nu bijna dagelijks van de ene online communicatietool naar de ander. Van Zoom tot Skype, van Teams tot Line. Zowel voor mijn werk als voor privé. Of het nou gaat om het wekelijks werkoverleg of om een hobbycursus Creatief Schrijven.

Het klinkt bijna ideaal. Ergens is dat het ook. Ik heb zelfs het gevoel dat ik veel meer uit mijn tijd haal dan voor de coronacrisis. Maar ondanks dat ik nu wel enige handigheid heb in al die communicatietools en dat videobellen, zie ik soms door al die tools ook de kernboodschap niet meer. Letterlijk niet.

Als slechtziende is het soms een gepriegel om een video call aan de praat te krijgen. Ondanks het gebruik van een screenreader en voice-over heb ik een paar tellen extra nodig om de camera- en microfoonbutton te vinden. Op elke tool zit het weer op een andere plek. En dan begint het feestje pas, want wie van mijn gespreksgenoten zit nou waar op het scherm… En laat ik maar niet beginnen over het delen van een scherm. Of toch wel? Voor mij als slechtziende is het delen van en meekijken op een gedeeld scherm niet heel fijn tijdens een videoconference. Voornamelijk omdat ik dan door de screenreader geen overzicht heb op het scherm. En geen overzicht betekent geen focus.

Belangrijke informatie ontvang ik liever voor aanvang van een meeting of les, of daarna.

Een duidelijke voorkeur voor een specifiek communicatietool heb ik niet. Qua toegankelijkheid red ik mij wel met zowel Zoom als Skype of Teams. Ik denk dat de effectiviteit van een online communicatiemiddel sterk afhangt van het gedrag van de gebruikers ervan. Wees bijvoorbeeld stil tijdens een online overleg als een ander aan het woord is, inderdaad mute jezelf. Of zet eens die camera uit als het geen meerwaarde heeft. Scheelt ook in de overbelasting van het netwerk.

Op www.accessibility.nl staan handige tips & tricks over het werken met verschillende communicatietools.

Gepubliceerd op: 22-02-2021

Reacties

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord