UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Otwin vecht voor toegankelijkheid
Otwin vecht voor toegankelijkheid
Mijn ziekte/beperking Interview

Oud-Kamerlid Otwin van Dijk over de rechten van gehandicapten

Door oud-Kamerlid Otwin van Dijk bekrachtigde Nederland het VN-verdrag inzake de rechten voor mensen met een beperking.

keer gelezen
6868

Nederland wachtte 10 jaar met de bekrachtiging van het VN-verdrag inzake de rechten van mensen met een beperking. Oud-Kamerlid Otwin van Dijk, zelf rolstoelgebruiker, vertelt.

'Het VN-verdrag gaat over wat voor soort samenleving we willen zijn'

Van alle wonderlijke dingen die Otwin van Dijk als rolstoelgebruiker meemaakte, was zijn binnenkomst in de plenaire zaal van de Tweede Kamer misschien wel de meest wonderlijke. Het kersverse PvdA-Kamerlid kreeg de deur naar de vergaderzaal niet open. Te zwaar. Zijn maiden speech (debuutrede die ieder nieuw lid van de Tweede Kamer houdt) hield hij niet vanaf het spreekgestoelte, maar vanaf de plek van de griffier. Het spreekgestoelte kon namelijk niet op zijn hoogte worden ingesteld. Zo ook de interruptiemicrofoon. Otwin: ‘Uitgerekend deze plek van alle Nederlanders bleek ontoegankelijk voor gehandicapten. Ik wilde er al graag voor zorgen dat Nederland eindelijk het VN-verdrag inzake de rechten voor mensen met een beperking zou ratificeren, maar deze ervaring maakte nog eens extra duidelijk hoe ons land achterliep.’ 3 jaar na zijn aantreden als Kamerlid is de vergaderzaal aangepast en is het VN-verdrag geratificeerd. 

Het VN-verdrag is uit 2006. Waarom heeft de ratificatie van het verdrag zolang op zich laten wachten? 

‘Het positieve antwoord is dat we er echt serieus werk van wilden maken. Niet zoals sommige landen het verdrag ratificeren en dan maar zien wat er van komt. Nee, we hebben eerste alle wetgeving doorgelicht en alle plussen en minnen zorgvuldig bestudeerd. Het andere, negatieve, antwoord is dat we ons eerst afvragen: “Wat gaat dat kosten?” Het algemeen toegankelijk maken van het land voor mensen met een fysieke of visuele beperking brengt inderdaad kosten met zich mee. Maar het levert ook geld op. Mensen met een beperking zijn niet alleen gehandicapt, ze zijn ook consument. Als je als restauranthouder of winkelier niet goed toegankelijk bent, loop je dus gewoon omzet mis. We hebben het in Nederland wel over 2,3 miljoen mensen met een beperking, van wie 800.000 een ernstige beperking hebben. Een aardig voorbeeld is het Fries Scheepvaartmuseum in Sneek. Na een verbouwing is het totaal toegankelijk voor iedereen. Het resultaat: 50% meer bezoekers.’ 

Hoe toegankelijk is Nederland eigenlijk? 

‘Het lijkt alsof we alles heel goed geregeld hebben, maar ondertussen zijn we alles behalve een inclusief land. We maken scholen niet algemeen toegankelijk, maar bouwen aparte scholen voor mensen met een beperking. We zorgen er niet voor dat het openbaar vervoer voor rolstoelen geschikt is, maar zetten aparte rolstoelbusjes in. Ik wil dat we elkaar op school, in de bus en in de buurt tegenkomen. Dat het vanzelfsprekend is dat op de sportclub ook plaats is voor mensen met een beperking. Het verdrag gaat over meer dan het weghalen van drempels. Het gaat over wat voor samenleving we willen zijn, een inclusieve of een exclusieve. We mogen en kunnen toch als rijk en ontwikkeld land niet accepteren dat studenten met een beperking veel vaker uitvallen? Dat de arbeidsparticipatie van mensen met een beperking zoveel minder is dan die van mensen zonder beperking?’ 

Bent u tevreden met de wet zoals die er nu ligt? 

‘Ik ben er trots op dat nu wettelijk is vastgelegd dat Nederland vanaf 1 januari 2017 toegankelijk moet zijn, tenzij dat onredelijk is. Je mag van een historisch kasteel niet vragen een toren te slopen voor een lift. Eindelijk gaan we van een exclusieve naar een inclusieve samenleving. Toegankelijkheid wordt de norm, en ontoegankelijkheid de uitzondering. En gelijke kansen voor iedereen om mee te doen. Dat vraagt niet alleen van bedrijven, overheden en organisaties een omslag in het denken, maar ook van mensen met een beperking. Ik proef te vaak bij deze groep een houding van: “Ik wacht rustig af wat ze voor mij organiseren.” Als je als volwaardig burger wil deelnemen aan de samenleving, mag je van die samenleving verwachten dat die toegankelijk is. Maar andersom mag de samenleving van jou verwachten dat je je uiterste best doet om te participeren. Ik geloof erg in het stimuleren van zelfredzaamheid van mensen, door ze goed toe te rusten.’ 

Cv 

Otwin van Dijk (41) was van 20 september 2012 tot begin juli 2016 lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal namens de PvdA. Sinds zijn 18e zit hij door een ongeluk in een rolstoel. In 2009 werd hij voorzitter van de landelijke stuurgroep Alles Toegankelijk, een initiatief van overheid, bedrijfsleven en zorginstellingen om producten en diensten voor iedere Nederlander toegankelijk te maken. Otwin is nu de kersverse burgemeester van de gemeente Oude IJsselstreek. 

Gepubliceerd op: 07-07-2016

Reacties

Door jan langeraar op donderdag 21 juli 2016, 23:10

21-7-2017,
L.S.,

Mijn reactie is dat ik benieuwd ben hoe en op welke wijze dit VN
gedrag gehandhaafd gaat worden en op welke wijze die ervaring
daarmee gecommuniceerd worden met de mensen met een beperking

bij voorbaat dank voor uw reactie
Jan Langeraar

Door liesbeth vd bergh op vrijdag 22 juli 2016, 10:54

Hallo, hier mijn probleem(pje).. Ik heb een ziekte die mijn spieren aantast, niet dodelijk dus niet zó erg :)
MAAR vroeger kon je zo'n plaatje ~I~, (invalide)
bestellen, om op je voertuig te plaatsen.
Dan was het duidelijk dat je invalide was... Kijk ík persoonlijk
heb er daar géén probleem mee, behalve de lichamelijke kant dan.
MAAR die ~officiële~ plaatjes zijn niet meer te krijgen???
Nu ben ik, iedere keer, dat ik met mijn brommer
(= mijn 'scootmobiel') door de duinen rijd, een beetje
benauwd voor "de wet" terwijl IK vind dat
ik met mijn... 'scootmobiel' RECHT heb om daar óók te zijn.
Ik kan geen échte scootmobiel hebben, ivm gebrek aan ruimte
én geld. Plus ik zou mij onveilig voelen zo laag bij de grond....
Ik heb een snorbrommertje, tót 25 km per uur, ook naar
gelang het verkeer, pas ik me aan.
Soms bij inhalen iets harder éven. Maar op échte FIETS-paden
ga ik vaak zachter dan 25 km. per uur.
20 km. per uur of minder, naar gelang de drukte.
Best lastig.

Door Monique Harmsen op vrijdag 22 juli 2016, 13:27

Een rolstoeler kan niet zelfstandig in een trein of bus komen. Veel bushaltes zijn niet aangepast. Bovendien is het voor rolstoelers niet veilig in bus of trein. Als de buschauffeur een noodstop moet maken, vlieg jij je rolstoel uit en kom je met je hoofd tegen een stang aan. Daarom is het veiliger om in een rolstoelbus vervoert te worden. Maar volgend jaar wordt dat beperkt. Dan gaat het vervoer naar de gemeente en zij bepalen wie er wel en niet vervoert mogen worden met de taxi. Dan moet ik maar in de bus, waar ik niet zelfstandig in kan! Die ambtenaren denken zeker dat er bij elke halte wel iemand zal staan om jou erin en eruit te helpen! "Dan moet u maar een vrijwilliger met u meegaan om u in- en uit de bus te helpen" . Hoezo zelfstandig reizen! In de trein kun je ook niet zonder hulp komen. Bovendien is er op sommige lijnen geen assistentie aanwezig. De trein aanpassen? Nee hoor, dát is te duur! Sommige stations zijn niet berekend op rolstoelgebruikers. Dat moet je dan wel weten

Door Bart Louwman op vrijdag 22 juli 2016, 22:26

Goed gedaan Owin, ik weet ook nog een EG verdrag dat mensen die gelijk werk doen ook gelijkelijk beloond dienen te worden.

Dus de bloemenvouwers van Aalten hebben recht op loon, ja of nee?

Door Klaas op zondag 24 juli 2016, 13:26

Inderdaad Bart; ook de overheid ( Vereniging van Nederlandse Gemeenten ) profiteert volop van goedkope arbeidskrachten die werkzaam zijn in de sociale werkvoorziening.
Die mensen doen namens de gemeente werk dat voorheen door gemeente-ambtenaren werd uitgevoerd.
Hierdoor worden tientallen miljoenen euro.s bespaart op de gemeentelijke begrotingen; gehandicapten die in de meeste gevallen hun hele leven niet meer dan het wettelijk minimum loon zullen verdienen.

Ook beursgenoteerde bedrijven maken hier gretig gebruik van.

Otwin van Dijk is onderdeel geweest van de PVDA; die na de verkiezingen hun beloftes richting de gehandicapten totaal niet hebben waargemaakt !!

https://www.fnv.nl/sector-en-cao/alle-sectoren/overheid/sociale-werkvoo…

https://www.youtube.com/watch?v=_XQHnmd0Ruc

Door Klaas op zondag 24 juli 2016, 19:55

Wat vindt de VN er van dat veel gehandicapten in de Sociale Werkvoorziening hun hele leven lang niet boven het minimum loon zullen moeten werken ??

De PVDA heeft verkiezingsbeloften geschonken; Otwin van Dijk zat toen in de 2de kamer; de SW is naar de klote en de grote profiteur is de overheid !!! ambtenaren zijn ingeruild voor sw-ers en mensen uit de bijstand.

Door ASSertief op donderdag 28 juli 2016, 02:41

Beste Otwin, wat betekent het VN verdrag voor mensen met psychische beperkingen zoals autisme? Mensen met psychische beperkingen moeten nu als enige en totale groep voor zorg aankloppen bij de gemeente ook als er sprake is van 24u toezicht en chronische beperkingen. Doet u daar ook wat aan nu het VN verdrag is ondertekend? Of vallen deze 'onzichtbare beperkingen erbuiten?

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord