UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Hoe voelt het om een depressie te hebben
Schrijven als medicijn tegen depressie
Mijn ziekte/beperking Blog

‘Schrijven heeft mijn leven gered’

Depressieve gedachten, het niet meer zien zitten. Hoe kom je daar uit? Deverra overleefde door te gaan schrijven. Ze deelt een dagboekfragment uit een moeilijke periode.

keer gelezen
2672

Deverra’s leven (44, WIA) heeft diepe dalen gekend, veroorzaakt door Q-koorts en een versleten rug. Daarbij is ze gevoelig voor depressies. In een heel zwarte periode moest het roer om. Want anders zou ze niet overleven.

‘Ik voelde niet meer hoe ik kon leven’

Ik wil een dagboekfragment delen uit 2015. In deze periode zat ik midden in een depressie. Ik wilde niet meer leven, ik voelde niet meer hoe ik kon leven. Ik was erg eenzaam en had alles verloren: relatie, werk, inkomen, gezondheid, geld, vriendschappen, mijn identiteit. Ik was ziek thuis en zag of sprak dagenlang niemand. Ik ben zo alleen geweest. Ik kon niks meer verliezen. Ik heb mijn leven lang al een gevoeligheid voor depressie en waarschijnlijk zal dat altijd terug blijven komen. De psycholoog zei: een dysthyme stoornis. Ik haat het woord stoornis. Als ik autoreed zag ik alleen de vangrail, als ik het spoor over moest steken zag ik alleen maar ‘mogelijkheden’. Dat is het moment dat ik naar de huisarts ben gegaan. Toen ben ik gaan schrijven. Schrijven heeft mijn leven gered.

Ik zit op de bank. Mijn lijf doet zeer. Ik heb het koud. Ik heb het warm. Ik wil iemand spreken maar ik weet niet wie, het lukt me niet om de telefoon te pakken. Ik wil schreeuwen, huilen, vechten, slaan, lopen. Ik ben gejaagd. Mijn gedachten razen en zijn tegelijkertijd vertraagd. Ik neem de wereld waar vanachter glas. Ik voel me opgesloten in mijzelf. Ik neem deel aan het leven zonder te leven. Ik wil weg van hier. Ik zit nog steeds op de bank. Ik sta op, kijk naar buiten. Het licht doet pijn aan mijn ogen. Ik hoor mensen praten met elkaar. Hoe kunnen ze zo gezellig praten? Ik hou mijn handen voor mijn oren. Geluid doet pijn. Ik kijk op de klok. Ik moet goed nadenken over welke dag het is. Ik word gek, ik verlies het van mijzelf maar ik ben als verdoofd. Ik weet niet of ik dorst of honger heb. De keuken lijkt zo ver weg. Hoe lang duurt deze dag? Ik weet niet hoe laat het is. Ik voel niks en tegelijk van alles. Leegte. Pijn. Verdriet. Ik ben levend in coma. Ik adem en mijn hart klopt. Verder is alles kapot. Het is een langzaam lijden. Mijn lijf is op, mijn geest is moe. Het gilt in mijn hoofd. Ik heb geen vat meer op mijn denken. Ik voel me raar. Mijn hoofd is een warboel. Ik ben een vreemde voor mijzelf. Waar is die vrouw van een paar jaar geleden? Dood. Ik ben zo moe.

Depressie is geen burn-out, depressie is geen overspannenheid. Depressie is niet 'even niet lekker in je vel zitten'. Depressie is de duivel aankijken en niet weg kunnen rennen. ‘Depressie zit in je lijf’, zoals onlangs iemand mij vertelde.

Maar ik heb het overleefd.

Wil je reageren op de blog van Deverra? Laat je reactie achter onder het artikel.

 

Lees ook de eerdere blogs van Deverra:

Gepubliceerd op: 31-10-2018

Reacties

Door ed hertsenberg op donderdag 1 november 2018, 07:38

Hoi Deverra,
Een heel mooi en dapper verhaal wat je verteld, bij mij is het ook zo geweest.
Ik ben na een psychose gedichten gaan schrijven het heeft mijn leven ook gered.

Debby

Door Carla vMook op donderdag 1 november 2018, 15:05

Heel herkenbaar Deverra als mede Q koorts patient..Leven voelt overleven en niet echt leven meer.

Door Deverra op donderdag 1 november 2018, 15:12

Dank je wel voor je reactie. Schrijven helpt. Wat heftig dat je een psychose hebt meegemaakt. Ik hoop dat het nu goed met je gaat? Blijf schrijven!

Door Paul01 op donderdag 1 november 2018, 16:37

Hoi, mooi en treffend geschreven!

Ik heb zelf een gegeneraliseerde angststoornis. Ik heb dit eigenlijk al vanaf mijn peuterjaren.

Ik kan wel veel gaan praten over mijzelf maar dat doe ik nu even niet. Hoewel ik niet jouw ziekte heb, herken ik wel de nodige “zaken”. Het is ook “pijn en verdriet “ voelen. Je bent er wel maar je kunt bepaalde dingen niet doen (ik doel bijvoorbeeld op werken).

Groet,

Paul

Door Deverra op zondag 4 november 2018, 10:25

Lieve Carla, we kennen elkaar wel. Dikke Qnuf van mij.
Beste Paul, dank voor je reactie. Ik zeg vaak: het maakt niet uit wat je hebt of welke naam het heeft, er- en herkenning bij elkaar is belangrijk. Dan sta je er wat minder alleen voor. Ik hoop dat het je goed mag gaan. Blijf overleven!

Door Titia op donderdag 22 november 2018, 19:54

Heel goed omschreven, ook heel herkenbaar. Schrijven lukt mij dan juist niet of het helpt niet. Nu ik me beter voel, schrijf ik boekrecensies over boeken met levensverhalen van mensen die ook diepe dalen hebben gekend, maar daar ook weer uitgekomen zijn.

Door Marina lobelle op vrijdag 23 november 2018, 12:09

Ik heb borderline en stemmingsstoornis. Ooit was ik depressief,vooral in de puberteit. Mijn ouders gaven niets om mij. En toen was ik naar de instelling geplaatst voor minderjarigen. Daar leek er een lichtpuntje te komen. Toen kreeg ik heimwee en ging de trein in piepen. Ik trok de deur open toen ik de conducteur zag en wou uit de trein springen. Maar iemand heeft op de noodrem gedrukt. Ik sprong eraf en ik zette het op rennen. Ginds zag ik een politieauto met 2 agenten. Ik werd bang. Weglopen kon ik niet, want dan werd ik opgepakt. Maar de agenten waren vriendelijk. Als kind werd ik er bang voor gemaakt door mijn ouders. Ik mocht op de bureau tot rust komen. Een agent haalde zak friet voor me en frikandel. Ik kon mijn hart luchten. In feiten zat ik tussen wel en schip, het gepest worden op school, verkeerde vrienden, verwaarlozing en misbruik door mijn ouders. Ik kreeg vaak hyperventilatie door angst en depressies. Ik vond alle mensen gemeen. Later werd ik terug gebracht.

Door Willybudi Lode… op zaterdag 24 november 2018, 15:45

Zulke periodes is voor mij heel herkenbaar! Ben als 7-jarige in 1961 uit Indonesië gevlucht samen met 3 broers, 4 zusters en Moeder en Vader. Ben veel dingen hier in Nederland tegen gekomen. Heb veel meegemaakt. In het jaar dat ik 19 zou worden ben ik mijn moeder kwijtgeraakt door het weigeren van begeleiding aan een waarschijnlijk leerling-verpleegkundige door een dienstdoende weekendarts bij het geven van een morfine-injectie aan mijn moeder toen ze met van pijnvertrokkend en ademhalingsmoeilijkheden lag! Mijn moeder is hierdoor op sterven en gestorven gegaan. En als ziekenverzorger kwam ik te laat in beseft wat er hier gebeurde! Door nog veel meer diepe dalen die ik heb meegemaakt. Gebruik ik al jaren medicijnen die mijn korte lontje gedoofd moet laten! Sinds een paar maanden heb ik gesprekken met een Sociaal Psychiatrische Verpleegkundige omdat ik ging slapen met de gedachte dat ik hoop "niet meer wakker te worden". Ben dus blij te lezen en hoop dat het schrijven blijf helpen!

Door Pieter van Rij op woensdag 23 januari 2019, 09:43

Knap geschreven, Deverra. Ik merk dat schrijven mij ook helpt. Het beste medicijn dat er is.
Hopelijk gaat het (structureel) beter met je. Groet, Pieter

Door Ellen op woensdag 27 februari 2019, 11:52

Hebben jullie tips om te chatten op een site met gewone praat, dus geen mensen die op zoek zijn naar je weet wel, maar gewone gesprekken. En is er ook zoiets speciaal voor mensen die iets mankeren een chat site die gezellig is? En kennen julie ook een 3D chat site met avatar zoals in imvu? Ik heb nu geen kontakt met lotgenoten in het volledig afgekeurd zijn en zou dat wel willen. De ziekte hoeft niet hetzelfde te zijn. Het volledig afgekeurd zijn is al overeenstemming genoeg. Ik vind het vooral moeilijk, omdat mensen het niet aan de buitenkant kunnen zien, dingen als depressie, angst, moeheid, ziekte en dat mensen weg blijven als je niet meer bij hun langs kunt komen, vind ik ook erg moeilijk. Wie herkent dit en wilt wel emailen of chatten af en toe?

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord