UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
ayla blogt over muziek
blog over muziek voor psychische klachten
Mijn ziekte/beperking Blog

Steun van songteksten

Wajonger Ayla (29) vertelt wat muziek voor haar betekent.

keer gelezen
1838

Ayla (29) schrijft voor UWV Perspectief over de dingen in het leven die haar bezighouden. Een leven vol ups en downs, omdat ze gevoelig is voor psychoses. Wat betekent muziek voor haar?

'Als alles in de wereld droevig en grauw is, kun je troost vinden in muziek'

Ik heb een rare relatie met muziek, nog altijd. Ik hoor wel eens mensen die zeggen: o, muziek is echt alles voor me. Misschien heeft het met mijn ziektebeeld te maken, maar ik kan me daar echt niks bij voorstellen. Tuurlijk zet ik wel eens een lekker achtergrondmuziekje op, en luister ik af en toe een cd’tje. Maar hele afspeellijsten van artiesten of nummers die ik geweldig vind, zul je op mijn computer niet vinden.

Songteksten speciaal voor mij

Zolang als ik me kan herinneren ben ik wel heel gevoelig voor songteksten. Het is niet de muziek die me iets doet, de toon of de melodie, maar het zijn de woorden. Ik laat me graag meevoeren in een verhaal en vind de teksten vaak iets om steun aan te ontlenen. Ik voel me dan minder alleen, meer gehoord, begrepen. Als alles in de wereld droevig en grauw is, kun je troost vinden in muziek, denk ik. Misschien is dat ook wel wat mensen bedoelen als ze zeggen dat muziek alles is, want soms lijkt een tekst wel uitgesproken voor jou geschreven te zijn!

Boodschappen door muziek

Tegenwoordig kan ik daar van genieten, maar dat is niet altijd zo geweest. Toen ik psychotisch was hoorde ik in alle muziek boodschappen. Ik hoefde de radio maar aan te zetten of ik hoorde berichten die speciaal voor mij uitgezonden werden door speciale instanties. Meestal vertelden ze me dat ik moest sterven, dat ik naar de hel zou gaan, en dat ik ‘dit’ niet zou overleven. Dat boezemde me veel angst in. Pas na mijn opname durfde ik voorzichtig mijn mp3-spelertje weer aan te zetten.
Sommige nummers zijn nu nog steeds te pijnlijk om naar te luisteren, ze doen me denken aan een moeilijke periode waar ik liever niet aan herinnerd wil worden. Misschien dat dit later wel lukt, als ik wat meer verwerkt heb.

Liefde in muziek

Ik kan niet zeggen dat ik alle gevoelens ken die muzikale stukken proberen over te brengen. Soms wordt er gerefereerd aan uitzinnige vreugde of donkere gebieden die ik niet ken en niet zou willen kennen. Maar gelukkig voor mij gaat de meeste muziek over de liefde. En die ken ik toevallig.

Ayla schreef al eerder blogs voor UWV Perspectief


Wat betekent muziek voor u? Laat uw reactie hieronder achter.

Gepubliceerd op: 20-04-2016

Je kunt niet reageren op dit artikel

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord