UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Een beperking en waardering voor wat je doet
Mijn ziekte/beperking Blog

Twee soorten waardering

Pieter is op meerdere manieren creatief bezig. Van bijvoorbeeld tekenen en schrijven kan hij erg genieten. Toch hoopt hij ook op waardering voor zijn werk.

keer gelezen
1284

Pieter (32, Wajong) vertelt maandelijks over zijn leven met autisme. Hij maakt ook creatief werk. Waardering is welkom, maar produceren op zich doet hem ook genieten. 

Pieter is op meerdere manieren creatief bezig. Van bijvoorbeeld tekenen en schrijven kan hij erg genieten. Toch hoopt hij ook op waardering voor zijn werk.

Iedereen heeft weleens een schouderklopje nodig, of het nou iemand is die met een depressie thuis zit of koning Willem-Alexander. Ik dus ook.

Maar, hoewel aansporingen als ‘je bent een kanjer’ en ‘iedereen groeit op zijn eigen manier’ aardig zijn bedoeld, ben ik in het leven niet actief op zoek naar dit soort complimenten.

Liever krijg ik waardering voor het soort activiteiten dat mij nader aan het hart ligt. Ik droom even weg: opeens zit ik, 9 jaar oud, op het schoolplein met dodelijke ernst te tekenen aan een strippagina. Er staat een hele rij klasgenoten om me heen, niet zonder bewondering te kijken naar de gerichte lijntjes die ik op papier zet.

Het bleef niet bij 1 strippagina: het werd een heel stripalbum. Van 40 pagina’s. De avonturen van Guust Flater deel 15 (deel 14 was toentertijd het laatste deel).

Het is helemaal niet mijn bedoeling om hierover op te scheppen of zo, ik leg alleen maar een diepe drijfveer bloot die voor mij als persoon erg bepalend is. Ja, ik heb hooggegrepen ambities. Ook op dit moment ben ik immers bezig aan: een lang stripverhaal, een werkgerelateerde vervolgstrip, een muziekalbum, dit blog, losse opdrachten, een verhaal voor een schrijfwedstrijd, toekomstplannen voor een roman ...

Het schijnt heel gezond te zijn om je als mens bezig te houden met ‘grote projecten’. Voor mij is dit de concrete invulling van de zinspreuk ‘keihard werken voor iets waar je in gelooft’.

En als een van die projecten af is, kijk ik terug en denk: laat de waardering nu maar komen. En als die uitblijft? Dan nog ben ik blij met het soort plezier dat alleen maar vrij kan komen door het produceren van iets moois.

Pieter schreef eerder blogs voor UWV Perspectief

Gepubliceerd op: 27-02-2019

Lees meer over

Blog Autisme Zingeving

Reacties

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord