UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Leen heeft een WAO-uitkering. Hij haalt voldoening uit lezen en puzzelen
Leen zit in een rolstoel en haalt voldoening uit schrijven
Actief blijven Interview

Volgens Leen geeft schrijven rust

Leen (54) kan niet meer werken, maar zit dankzij zijn hobby’s lekker in zijn vel.

keer gelezen
1469

Ooit had Leen Bolier (54, WAO-uitkering) armen als kolenschoppen. Door artrose en polyneuropathie is er van dat sterke lijf helaas niet veel over. Muziek luisteren en schrijven helpt hem. 

'Muziek geeft me steun, ook op dagen dat ik me minder goed voel'

‘Ik heb op het land gewerkt, ben boerenknecht geweest en ik heb in slagerijen gestaan. Soms droeg ik zakken aardappelen van wel 50 kilo. Maar dat kan ik inmiddels niet meer, want in 1999 ben ik psychisch ingestort. Door verkeerde medicijnen kreeg ik vervolgens epilepsie. Sinds 2009 zit ik bovendien in een elektrische rolstoel. Artrose en een leververgiftiging maken dat mijn lichaam niet meer zo veel kan. Geestelijk ben ik ook niet altijd even fit, want ik heb onder meer een borderline stoornis, PTSS (posttraumatische stressstoornis) en ik ben gevoelig voor depressies.

Veel hobby’s

Toch doe ik er alles aan om actief te blijven. Ik houd ontzettend van puzzelen en lezen. Zo lees ik onder meer Quest en Psychologie Magazine. Daarnaast draai ik heel graag muziek, liefst symfonische rock. Muziek geeft me steun, ook op dagen dat ik me minder goed voel. Verder schrijf ik veel negatieve gevoelens en gedachtes van me af. Als ik in de put zit, vraag ik mezelf eerst af waarom dat zo is. En als ik daar een antwoord op heb, dan schrijf ik dat op. Daarmee kan ik het rotgevoel een beetje opheffen.

Schrijven geeft rust

Ik raad het ook anderen aan, het helpt echt. Begin met hetgene op te schrijven dat voor de meeste druk zorgt in je hoofd. Zo geef je ook de andere dingen in je hoofd meer ruimte. En dat zorgt voor rust. Een jongen bij mij in de buurt klaagde erover dat zijn hoofd ‘zo vol’ zat. Maar sinds hij de boel op papier zet, gaat hij weer met een glimlach van oor tot oor over straat!’

Foto's: De Beeldredaktie 

Hoe zorg jij dat je lekker in je vel zit? Geef je reactie hieronder in het reactieformulier.

Gepubliceerd op: 06-05-2015

Reacties

Door Ruerd Visser op donderdag 21 mei 2015, 12:47

Respect voor hoe jij ermee omgaat. Ik herken hier veel in van mezelf. Aangezien ik ook weer een kick krijg van muziek en het schrijven en dichten op social media en gedichtensites. Waardoor anderen er ook iets aan kunnen hebben. En ik krijg dan ook met enige regelmaat complimentjes voor de dingen die ik deel. En dat geeft ook een kick. Vooral als er dan net zoals laatst een complimentje uit Amerika komt. Voor een gedicht wat ik op een Amerikaanse gedichtensite komt. Zoals die man mij zij jij hebt een puik stukje werk geleverd. Besef ikzelf ook weer dat ik ondanks mijn beperkingen, toch kan participeren. Door te denken in mogelijkheden. Waar een WAO'er ook al niet goed voor kan zijn!

Door mlobelle op zondag 27 december 2015, 12:21

In 2005 kwam ik pas te weten dat ik Borderline heb. In 1994 was ik getrouwd met een man die narcistisch is maar ook dwangneurose heeft en problemen heeft met zijn familie. In 1999 ging ik scheiden. Ik had verschillende medicijnen gehad en therapieën wat bijna op niets uit liep en ik in het zelfde cirkel kwam te zitten. Geen mens begreep me. Naast Borderline kreeg ik in 2013 ook gehoortoestel en nog een in 2015. In feiten werd ik ook vaker gepest op me werkplek van wegen me ziekte maar ook puur uit onbegrip. Ik schrijf me eigen boeken en kan ik ook voor zorgen dat ik beter in me vel zit. Elke dag er het beste van te maken geeft beter effect op je medemensen!

Door harrie vossen op zondag 24 september 2017, 13:48

Schrijf gedichten
dan hou je plichten
die je geest verlichten

kijk op www.harryvossen.nl voor meer gedichten

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord