UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Door je gezondheid wat vrijheid in moeten leven
Minder vrijheid door slechte gezondheid
Mijn ziekte/beperking Blog

Wat is vrijheid …

Leven met een handicap of chronische aandoening kan je vrijheid heel erg inperken. Hoe is dat voor Joy?

keer gelezen
936

Joy Rinsampessy (35, Wajong) is slechtziend geboren, maar ze werd ruim 6 jaar geleden helemaal blind na een niertransplantatie. Ze werkt 4 dagen per week bij de Provincie Drenthe. Wat betekent vrijheid voor haar?

‘Ik heb door mijn gezondheid redelijk wat vrijheid moeten inleveren’

Van oorsprong ben ik Molukse. Door dat gegeven en de redelijk strenge opvoeding die ik er gratis bijkreeg als kleinkind van ex-KNIL-militairen*, heb ik altijd beseft dat ‘vrijheid’ in geen geval vanzelfsprekend is.

Opgroeien in een land als Nederland waar je mag zeggen wat je denkt, mag laten zien wie je bent en waar bijna niets te gek is, is voor heel veel mensen helemaal niet zo vanzelfsprekend. Zoals het wel voor ons is, die dit artikel in vrijheid mogen lezen.

Vrijheid versus verlies

Wanneer ik ‘vrijheid’ nog meer betrek op mijn persoonlijke leven, moet ik helaas constateren dat ik vanwege mijn gezondheidssituatie redelijk wat vrijheid heb moeten inleveren. Ik zou graag willen dat ‘ik’ meer mijn eigen leven kon bepalen. Maar mijn lijf of een situatie bepaalt vaak hoe iets in mijn leven moet gaan. Soms is dat geen probleem en is er zelfs prima mee te leven. Maar geregeld doet het wel bijzonder veel pijn, en raak je dingen of zelfs personen kwijt die je graag bij je had willen houden. Verlies en vrijheid staan in mijn leven dan ook geregeld tegenover elkaar.

Vrijheid is denk ik een breed begrip. Wanneer je redelijk in vrijheid mag leven, kunt doen wat je wilt en niet te maken hebt met noemenswaardige belemmeringen, dan denk ik dat je simpelweg moet en mag genieten van de (in mijn ogen) rijkdom die je bezit.

 

*KNIL-militairen: Het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL) was het Nederlandse koloniale leger. De KNIL bestond tot 1950. Bron: Wikipedia

Gepubliceerd op: 04-05-2018

Lees meer over

Blog Blind of slechtziend

Reacties

Door Uncle op vrijdag 4 mei 2018, 22:49

Een andere benadering van Vrijheid!

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord