UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Voor jezelf beginnen met UWV-starterskrediet
Werken Interview

Voor jezelf beginnen met UWV-starterskrediet

Wil je je eigen onder­neming opstarten? Misschien kom je in aanmerking voor een starters­krediet van UWV.

keer gelezen
3055

Wie een eigen onderneming wil starten, kan financiële steun krijgen. Bart Pompe is bedrijfseconomisch adviseur bij UWV en beoordeelt of een ondernemer met een arbeidsbeperking in aanmerking komt voor het UWV-starterskrediet.

'Als we denken dat een idee haalbaar is, helpen we de ondernemer graag verder'

Starterskrediet

Een zelfstandige ondernemer heeft altijd een startkapitaal nodig om voor zichzelf te beginnen. Ook met een beperking moet je eerst informeren of je een starterslening kunt krijgen. Je doet dit bij een bank of bij de enige landelijke microfinanciering organisatie Qredits. ‘Banken zijn vaak terughoudend bij het verstrekken van een lening aan mensen met een beperking’, vertelt Bart. ‘Als de bank weigert geld te lenen, kunnen startende zelfstandigen bij UWV een verzoek om een starterskrediet indienen. De hoogte van zo’n krediet verschilt per ondernemer en is maximaal € 35.677 (inclusief btw). Maandelijks moet hiervan een deel aan UWV worden terugbetaald, met een rente van 8%. Binnen 10 jaar moet het hele bedrag afgelost zijn.’

Rol arbeidsdeskundige 

Bart: ‘Je arbeidsdeskundige speelt bij het opstarten van je bedrijf een belangrijke rol. Hij moet kunnen aantonen dat het starten van een eigen bedrijf echt de beste optie voor werk is. Ook is het belangrijk dat hij vindt dat je lichamelijk en geestelijk in staat bent om een eigen bedrijf te beheren. En hij moet er vertrouwen in hebben dat je idee in de huidige markt haalbaar is. Is hij positief, dan kan de mogelijkheid van een eigen onderneming bekeken worden.’

Goedkeuring bedrijfseconomisch adviseur UWV

Een bedrijfseconomisch adviseur van UWV moet goedkeuring geven als het verzoek om een starterskrediet hoger is dan € 10.000. Bart vertelt hoe hij dit doet: ‘Eerst neem ik het ondernemingsplan door. Vervolgens heb ik een gesprek met de ondernemer, zijn re-integratiebegeleider en de arbeidsdeskundige. Door scherpe vragen te stellen kan ik beoordelen of een idee inderdaad een kans maakt. Ook krijg je dan een beeld van de ondernemer.’ 

Zekerheid bieden 

UWV kent jaarlijks gemiddeld 25% van de starterskredietaanvragen toe. Bart: ‘Als we denken dat een idee haalbaar is, helpen we de ondernemer graag verder. Het starterskrediet van UWV biedt een vorm van zekerheid. Wanneer er sprake is van een dipje in de ontwikkeling van de onderneming, kunnen we als UWV de ondernemer met begeleiding daar doorheen helpen. Moet de ondernemer door verslechtering van zijn gezondheid stoppen met zijn bedrijf, dan scheldt UWV de schuld van het starterskrediet kwijt.’

Op de foto Bart Pompe.

Naschrift redactie:

Naar aanleiding van de reacties op dit artikel vind je hieronder een aantal links voor meer informatie op uwv.nl. 

Als je het antwoord op je vraag niet kunt vinden op uwv.nl, kun je ook terecht bij UWV Klantencontact

Gepubliceerd op: 27-05-2014

Reacties

Door jamislekker op donderdag 12 juni 2014, 14:44

jammer dat er niet bij staat dat de rente bij UWV 8% bedraagt en dat er sprake is van samengestelde interest en dat telt lekker aan.

Door a-el allaoui op donderdag 12 juni 2014, 16:54

ik wil graag een ondernemer worden maar ik graag geholpen worden.

Door ismail arslan op vrijdag 13 juni 2014, 12:22

Graag zou ik een kleine onderneming willen beginnen met oude kleine auto's te willen opknappen. Oldtimers opknappen is mijn passie en mijn droom. Maar ik zou wel een steun in mijn rug kunnen gebruiken omdat ik anders mijn kleine onderneming niet kan starten. Ik hoop dat u mij hiermee kan helpen.

Door Debbie Geerink op vrijdag 13 juni 2014, 12:33

Graag zou ik een afspraak willen maken om een eigen bedrijf op te starten.
Ik heb al een klein bedrijfje opgestart met behulp van STEW amsterdam.
Dit bedrijfje moet groeien en naams bekenheid op bouwen dit heeft enige tijd nodig. Inmiddels wil ik graag door gaan met ondernemen en heb nog een hobby wat ik graag verder zou willen uitbreiden tot een eigen onderneming. ik ben van mening dat deze nog veel beter op de markt ligt.
Alleen heb ik hier voor een starterscapitaal nodig.

Door Danny op vrijdag 13 juni 2014, 17:26

ik wil een winkeltje beginnen met buget pc`s in en verkoop 2e hands en reparatie enz maar opzetten lukt nie zo

Door Peter Ooms op vrijdag 13 juni 2014, 22:55

Graag zou ik mijn plan ter uitvoer brengen. Een idee dat toepasbaar is op honderden plaatsen in ons mooie land. Misschien men mij kan helpen met zaken doen. Een investment van n paar duizend is al voldoende. Met natuurlijk kennis overgeven en wil alles leren om te moeten slagen.

invest : kosten onderzoeken markt lokaties en die bereiken natuurlijk.

Door peter ooms op vrijdag 13 juni 2014, 23:01

Het UWV heeft mij fantastisch behandeld. Niet èèn persoon in mijn verhaal is negatief geweest. Iedereen heeft hard zijn best gedaan mij een goed gevoel te geven nadat bleek ik n WAJONG situatie kreeg.

Daarvoor wil ik het UWV bedanken. Ik mocht een jaar gaan lessen op professioneel niveau. Nu wil ik UWV hulp vragen nog een jaar te kunnen lessen. Dan kan ik een vak uitoefenen als muziekleraar. Dat staat los van mijn idee ik eerder aangaf.

Door peter ooms op vrijdag 13 juni 2014, 23:09

door een ongeluk verloor ik mijn ouders. Zij hadden een zaak.

Mijn leven lang wist ik dat ook te gaan doen. Echter wegens een belofte aan het leven ik 50 niet zou halen,....deed ik niets.

Vandaag ben ik vijftig. Nu is mijn belofte ingelost. Ik wil nog lang leven.
Ik moet nu beginnen aan mijn wens in waar ik goed in ben te gaan uitvoeren. En niet waarvan anderen dat zeggen waar ik goed in ben. Wat weten andere van jou en mij.

Door Harry luichjenbroer op zondag 15 juni 2014, 06:03

Geachte U W V , Ik vind het een grote schande om mij deze mail toe te
zenden en mijn advocaat neemt dit mee in de gerechtelijke procedure die
nu loopt bij de raad van state. Ik ben zelf ernstig ziek en werken met kanker zit er absoluut niet meer in bij mensen die dit hebben , want welke
werkgever wil iemand in dienst nemen , die straks tussen zes plankjes ligt. Ik wil dat jullie er eens mee stoppen met deze onzin !!!!

Door Petra op zondag 15 juni 2014, 10:18

Als je voor 2 bazen heb gewerkt die beide niet konden omgaan met iemand met een beperking en je besluit dan als jongere om voor je zelf te beginnen met al je indeeën en ambities loop je vast. Een vrijwillige verzekering afsluiten bij het UWV kan niet omdat je minimaal 3 jaar verzekerd geweest moet zijn en een verzekering bij een verzekeringsbedrijf afsluiten is ook niet te doen omdat je dan tegen uitsluitingen aanloopt of een torenhoge premie.
Dus als jongere met wajong lukt dit niet. Jammer

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord