UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Jonge vrouw pakt eenvoudig kerstcadeau in
Geld Tips

Rondkomen aan het eind van het jaar

Versiering, lekker eten, mooie cadeaus … De laatste maanden van het jaar heb je meestal veel uitgaven. Ook met weinig geld kun je er een feestje van maken.

keer gelezen
2831

Hoe kom je de feestdagen door als je wat minder te besteden hebt? Samen met Karin Radstaak van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) kwamen we tot een aantal handige tips.

1. Vind (led)licht in de duisternis

In de donkere maanden van het jaar verbruiken we meer stroom, maar het scheelt als je er bewust mee omgaat. Laat bijvoorbeeld geen licht branden als je niet in de ruimte bent. En die gezellige kerstlampjes heb je tegenwoordig ook in led-variant. Duurzamer én ze gaan een stuk langer mee. Kijk hier voor meer tips om te besparen op elektriciteit en gas.

2. Weersta de verleiding

4 halen, 2 betalen, 50% korting op alles! In de online winkelstraat vliegen de aanbiedingen je om de oren. Een paar tips om niet te veel uit te geven:

  • maak een lijstje van dingen die je wilt kopen;
  • vergelijk prijzen van verschillende aanbieders;
  • stel van tevoren je budget vast en houd je daaraan;
  • wil je ondanks corona toch naar de fysieke winkel? Ga met contant geld op pad zodat je niet meer kunt uitgeven dan je wilt;
  • handige sites voor aanbiedingen zijn voucheralarm.com, voordeelmuis.nl en gratisaftehalen.nl.

Dreig je toch te bezwijken onder al dat leuks? Vraag jezelf af: heb ik dit echt nodig en wat gebeurt er als ik het niet koop? 

3. Niet huilen, maar ruilen

Waarom zou je cadeaus kopen als je ze ook kunt ruilen? Op de landelijke speelgoedmarkten van ‘Recycle Sint’ kun je gebruikte spelletjes en knuffels van je kind ruilen voor andermans speelgoed. Vanwege corona worden dit jaar online ruilmarkten gehouden.

Ruilen werkt ook tijdens een pakjesavond voor volwassenen. Laat iedereen iets inpakken wat hij of zij nog thuis heeft liggen en dobbel erom. Liever iets nieuws geven? Bespreek dan van tevoren het budget. Vanzelfsprekend kun je ook bij de plaatselijke kringloopwinkel of op Marktplaats terecht voor koopjes. 

4. Maak een feestdiner zonder fratsen

Samen eten is niet alleen gezellig, het is nog veel leuker (en voordeliger) als iedereen iets lekkers meebrengt. Houd je gerecht simpel, met producten van het huismerk en groenten en fruit van het seizoen. En bedenk: het oog wil ook wat! Besteed wat aandacht aan de opmaak en je gerecht ziet er nóg feestelijker uit.  
Doe inspiratie op voor goedkope kerstrecepten op bijstandsgerechten.nl.

Heb je geen zin om zelf te koken of ben je op zoek naar gezelschap? In buurt- en inloophuizen kun je vaak dineren voor weinig, ook tijdens de feestdagen. Leuk als je nieuwe mensen wil ontmoeten. Vanwege corona serveren de meeste buurthuizen afhaalmaaltijden. Of kijk eens op thuisgekookt.nl, waar buurtgenoten aan elkaar worden gekoppeld voor het delen van verse maaltijden én een gezellig praatje.

5. Ga voor groen

Bessentakken, hulst, dennenappels: in de natuur vind je kerstversiering voor niets. Eventueel geef je je vondsten extra glans met een goudspray. Liever een kerstboom? Koop die dan zo laat mogelijk, des te meer kans dat je kunt afdingen. En die kerstballen koop je tweedehands. De allerbeste deals scoor je natuurlijk na de feestdagen in de uitverkoop. Dan heb je de versiering voor volgend jaar alvast binnen!

6. Maak goede geldvoornemens

Heb je nu weinig te besteden? Denk alvast na over je uitgaven voor de feestdagen in 2021. December is namelijk de maand om plannen te maken voor het nieuwe jaar, bijvoorbeeld door een begroting op te stellen. Zo heb je goed op een rij wat je volgend jaar aan inkomsten en uitgaven kunt verwachten. Misschien kun je maandelijks zelfs een klein bedrag opzijzetten voor de volgende decembermaand.

7. Verzeker jezelf van een voordeliger 2021

Het is een hoop werk en niet altijd even leuk, maar het kan echt lonen om eens in de zoveel tijd je verzekeringen te controleren. Waar ben je voor verzekerd en heb je dat echt nodig? Dat geldt natuurlijk ook voor je zorgverzekering. Op de site van het Nibud vind je daarvoor een handig stappenplan. Zorg wel dat je voor 1 januari 2021 overstapt.

8. Geniet

Het echte kerstgevoel krijg je niet van dure cadeaus of een uitgebreid diner. Waarvan wel? Uit volle borst meezingen met Mariah Carey ('All I want for Christmas...'), bijvoorbeeld. Met een kop warme chocolademelk op de bank naar een foute kerstfilm kijken. Een bordspel spelen met je buurvrouw of een goede vriend... Dus focus deze feestdagen op de kleine dingen waar je echt blij van wordt.

Heb je zelf bespaartips? Laat het weten op het forum, in het topic over Rondkomen in de Wajong.

Gepubliceerd op: 07-12-2020

Reacties

Door Christine Janssen op maandag 3 december 2018, 09:47

De tips die worden gegeven, daar heb je nu niets aan helaas, als je die tips volgt vanaf januari dan kan je extra geld renegeren maar als je nu bijna niets te besteden hebt, dan heb je het door die tips in december ook niet. Ik leef van 40 euro in de week en dat is in december helaas niet anders.

Door Meesters in Ma… op maandag 3 december 2018, 11:43

Nuttige post. Bedankt voor het delen.

Door Anjo Ketelaars op woensdag 19 december 2018, 17:22

Wat een gelul!

Door Helma Melsen op woensdag 19 december 2018, 17:58

Groen knippen in de natuur is niet toe gestaan, je mag echt geen dennentakken e.d. in de natuur knippen. Dan krijg je een boete, die is hoger dan een paar takken bij de bloemist kopen.Als je het in je eigen tuin hebt staan prima, maar in de natuur halen is echt niet toe gestaan.

Door connie op woensdag 19 december 2018, 20:02

Als je een wao-uitkering hebt, en zoals ik, ieder jaar je eigen risico moet betalen,
komt fbto daar altijd in November pas mee.....in 1 keer hoppa 300 eraf.....85 had ik al betaald in het voorjaar. Als je ze belt en vraagt, of je niet elke maand 30 euro bovenop je premie kan betalen, krijg je als antwoord; mevrouw we zijn de bank niet. Waarom kan het bij cz wel?
Dat word dan uitgeroepen tot klantvriendelijkste verzekering? Nooit geen geld in december dus, al heeeeeel veel jaren niet.

Door Taco op donderdag 20 december 2018, 12:49

Aan deze tips heb je weinig, het zijn echt van die standaard-dingen die iedereen toch al wel weet? De LED kerstlampjes bijvoorbeeld, voor dure dingen heb je geen geld en de goedkope uit China zijn met een jaar defect. Weg bezuiniging.
Wat betreft de zorgverzekering, sommige gemeenten hebben daar een speciale versie van die bestemd is voor mensen met een inkomen lager dan 120% van een bijstandsuitkering. Dat kan interessant zijn, maar als je dat met de Kerst nog moet gaan uitzoeken ben je nogal laat.
Verder sluit ik me geheel aan bij de eerste post van Christine, als je de rest van het jaar niets hebt dan heb je het in december ook niet. Ik zet de kachel op 15 graden, kruip onder een deken op de bank en hoop dat het snel januari is. En bid elke avond of ik de volgende dag alstublieft niet meer wakker hoef te worden, tot op heden helaas zonder succes.

Door Sara op donderdag 20 december 2018, 18:57

Met kerst uiteindelijk een boom, dan zonder versiering. Want die kan je goedkoop in januari kopen. Top zo’n advies ( niet dus).
Het begint al met Sinterklaas. Geen cadeaus voor de kinderen. Om een cadeau te kunnen ruilen heb je een cadeau nodig. Eigen risico betaal ik maandelijks maar moet voor medicijnen bijbetalen. Ook nog een allergie in het gezin, moet dus extra duur aan boodschappen. Dus elke maand loop ik achter. Heb 20 jaar gewerkt, maar geen cent extra. Helaas ook nog een schuld ( niet door eigen toedoen, maar door ex) ben al blij met een dak boven m’n hoofd. Maar deze onzin over bezuinigen gaat niet op.

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord