UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Rechten en plichten controle UWV
Rechten en plichten controle UWV
Dienstverlening UWV Achtergrond

9 misvattingen over controles van UWV

Ben jij volledig op de hoogte van alle regels rondom je uitkering?

keer gelezen
2144

UWV controleert of je je aan de regels van je uitkering houdt. Om vervelende situaties te voorkomen staan hieronder de 9 bekendste misvattingen over controles op een rij.

Het overgrote deel van de mensen die een uitkering ontvangt, houdt zich aan de regels bij zijn uitkering. Hiervoor is het belangrijk dat de regels voor iedereen duidelijk zijn. UWV controleert of je je aan de regels houdt. Om vervelende situaties te voorkomen staan hieronder de 9 bekendste misvattingen over controles op een rij.

1. UWV controleert alleen via de telefoon of met huisbezoek

UWV controleert niet alleen via telefoon of huisbezoek, maar houdt ook doorlopend dossiercontroles. Daar hoef je niets van te merken. Bij een adreswijziging, bijvoorbeeld, worden de nieuwe gegevens vergeleken met die van de gemeente. Ook met instanties als de Belastingdienst en de Sociale Verzekeringsbank worden bestanden vergeleken. 

2. Ik doe niets fout, dus ik word niet gecontroleerd

Iedereen die een uitkering heeft, kan gecontroleerd worden. 

3.  Ik doe alleen onbetaald werk, waarom zou ik controle krijgen?

Als je je vrijwilligerswerk niet hebt gemeld, kan dat gevolgen hebben voor je uitkering. Zie voor verdere regels uwv.nl.

4. Als ik huisbezoek krijg, zal het wel foute boel zijn

Huisbezoek kan ook zonder aanleiding plaatsvinden, er hoeft niet iets mis te zijn. Het is ook een gelegenheid om vragen te stellen aan je. Zijn je gegevens nog juist, is wellicht je situatie veranderd?

5. Ik wist niet dat ik iets fout deed, dus ik hoef niet te betalen

Onwetendheid is geen argument. Alle informatie staat in de folders, brieven en op de website. Neem bij twijfel contact op met UWV

6. Als ik de deur niet opendoe, krijg ik ook geen controle

Als huisbezoek niet uitkomt, wordt daar rekening mee gehouden. Maar wie elk bezoek weigert, krijgt van UWV een oproep om op kantoor te komen. Meewerken aan controle is verplicht. Als je dat niet doet, dan heeft dat gevolgen voor je uitkering. 

7. Bij tussentijdse controle zeg ik wel dat ik aan het eind van het jaar alles zal doorgeven

Er zijn strikte termijnen voor meldingen. Wie weer aan het werk gaat of een klus gaat doen bijvoorbeeld, moet dat doorgeven binnen 1 week nadat dit bekend was of had kunnen zijn.

8. Ik kan er best wat bij werken; er is toch geen controle in bedrijven

UWV bezoekt regelmatig bedrijven om te controleren of mensen daarmee inkomsten ontvangen zonder UWV te hebben geïnformeerd. 

9. Nu ik buiten Nederland woon, hoef ik UWV niet te zeggen dat ik werk heb gevonden. Daar zijn toch geen controles.

UWV controleert ook buiten Nederland of iemand de juiste gegevens doorgeeft. Wie bijvoorbeeld op een terras in Spanje gaat werken, moet dat aan UWV laten weten. 

Lees meer over waarom en hoe UWV controleert (video).

Gepubliceerd op: 18-02-2013

Lees meer over

Rechten en plichten

Je kunt niet reageren op dit artikel

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord