UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING

UWV Perspectief

uwv-toeslagen-extra-geld-financien
toeslagen-uwv-extra-geld
Geld Achtergrond

Kan ik een toeslag krijgen van UWV?

Ontvang je een uitkering van UWV, maar kan je van het geld niet al je lasten betalen? In sommige gevallen geeft UWV een toeslag.

keer gelezen
867

Ontvang je een uitkering van UWV, maar kan je van het geld niet al je lasten betalen? In sommige gevallen geeft UWV een toeslag. Je totale (gezins)inkomen moet dan onder het sociaal minimum liggen; dat is het bedrag dat minimaal nodig is om van te kunnen leven. Het vastgestelde sociaal minimum is niet voor iedereen hetzelfde; het hangt af van je leeftijd en je situatie.

De toeslag van UWV is een andere dan de bijstandstoeslag en de langdurigheidstoeslag die je bij de sociale dienst van de gemeente kunt aanvragen. Ook de Belastingdienst biedt toeslagen, namelijk zorgtoeslag, huurtoeslag, kindgebonden budget en kinderopvangtoeslag. 

Wanneer kan ik een toeslag krijgen van UWV?

Als je 18 jaar of ouder bent én je (gezins)inkomen lager is dan het sociaal minimum, kan je een toeslag krijgen in de volgende situaties:

  • je hebt een WW-, IOW-, Ziektewet-, WAO-, WIA-, WAZ-, WAZO- of Wajong-uitkering;
  • je bent langer dan een jaar ziek en je werkgever betaalt je een lager loon dan het sociaal minimum dat voor jou geldt.

Wanneer kan ik geen toeslag krijgen?

Je krijgt geen toeslag in de volgende situaties:

  • jonger bent dan 21 jaar en thuiswoont
  • getrouwd bent met; een partner die na 31 december 1971 is geboren en je geen kinderen hebt onder de twaalf jaar;; 
  • een vrijwillige verzekering of een bijstandsuitkering hebt.

Toeslag aanvragen

Je kunt de toeslag op je uitkering zelf aanvragen via uwv.nl. Hoe je de toeslag aanvraagt, hangt af van de uitkering. Als je een WW-uitkering of een IOW-uitkering aanvraagt, bekijkt UWV zelf of je een toeslag kunt krijgen. UWV stuurt je dan een aanvraagformulier.

Aanvragen binnen 6 weken

Als je een toeslag wilt aanvragen, moet je dat altijd doen binnen de eerste 6 weken dat je de uitkering van UWV krijgt. Of dat je gezinssituatie of inkomsten zijn veranderd. Komt je aanvraag later binnen? Dan krijg je mogelijk een lagere toeslag. Hoe je de toeslag aanvraagt, hangt af van de uitkering die je hebt of je situatie. Wil je meer weten over toeslagen van UWV? Kijk dan op uwv.nl

Lees verder

Gepubliceerd op: 11-11-2013

Lees meer over

Toeslagen Uitkering

Je kunt niet reageren op dit artikel

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord