UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Vrijwilliger doet vrijwilligerswerk in bejaardentehuis
Actief blijven Achtergrond

In 4 stappen naar vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk is: iets voor iemand betekenen. Je kwaliteiten inzetten. Een opstap naar betaald werk.

keer gelezen
879

Van hovenier tot taalmaatje, van dierenoppas tot reparateur… De mogelijkheden in vrijwilligerswerk zijn eindeloos. Maar hoe vind je nou die klus die bij jou past? Volg de 4 stappen.

Vrijwilligerswerk is een goede manier om nieuwe vaardigheden te leren. Ook leer je er nieuwe mensen door kennen en breidt je zo je netwerk uit. Vrijwilligerswerk kun je op je cv zetten, het laat zien dat je niet stil zit. Uiteindelijk kan het een opstap zijn naar betaald werk.

1. Bedenk welk vrijwilligerswerk je wilt en kunt doen

Welk vrijwilligerswerk past bij jou? Wat wil je ermee bereiken? Wat zijn je talenten of kwaliteiten? Welke invloed heeft je beperking op het werk? Wat heb jij een organisatie te bieden? Hoeveel uren zou je kunnen werken? Het is handig hierover na te denken voordat je start met je zoektocht. Het helpt je om gerichter te zoeken. Online zijn verschillende, korte testen te vinden waarmee je kunt kijken welk vrijwilligerswerk bij jou past. 

Bedenk: het werk is vrijwillig, maar niet vrijblijvend. Er wordt op je gerekend. Maak een realistische inschatting van je tijd zodat het werk geen last wordt en je het langer volhoudt. Je kunt ook kiezen voor eenmalige vrijwilligersklussen. Kijk eens op nlvoorelkaar.nl of nlcares.nl.

2. Ken de regels

Als je een WIA-, WAO-, Wajong- of Ziektewetuitkering hebt, mag je van UWV vrijwilligerswerk doen. Er zijn wel regels aan gebonden. Het moet werk zijn waarvoor je niet betaald krijgt en waarvoor je ook geen betaling kunt verwachten. Je mag wel een onkostenvergoeding ontvangen. Denk bijvoorbeeld aan werk dat je doet voor een maatschappelijke organisatie zoals een sportvereniging of bejaardentehuis. Volgens UWV is het geen vrijwilligerswerk als jij of een ander eerder loon betaald kreeg voor dit werk. De (onkosten)vergoeding mag niet hoger zijn dan het maximale bedrag dat je voor vrijwilligerswerk mag krijgen. Dat is € 170 per maand, of in totaal € 1.700 per kalenderjaar. Dit is inclusief reiskostenvergoeding.

3. Start de zoektocht

Nu je weet welk werk je wilt gaan doen en wat de regels zijn, kun je op zoek naar de perfecte klus. Heb je al een organisatie op het oog, neem dan contact op en vraag of ze op zoek zijn naar vrijwilligers. Ja? Dan word je waarschijnlijk uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek.

Weet je wel wat voor werk je leuk lijkt, maar heb je nog geen passende organisatie gevonden, ga dan het internet op. Google op ‘Vrijwilligerscentrale + regio’ of kijk op sites als  www.vrijwilligersnetwerk.nu of op vrijwilligersvacaturebank.nl. En vergeet niet ‘offline’ te speuren in het wijkkrantje of op het oproepenbord in de supermarkt.

Uiteraard kun je ook je netwerk inschakelen voor een geschikte werkplek. Laat vrienden en kennissen weten dat je graag vrijwilligerswerk wilt gaan doen en in welke richting je iets zoekt. Wie weet komen ze met een leuke suggestie.

4. Geef door aan UWV

Vrijwilligerswerk gevonden? Leuk! Je hoeft hiervoor geen toestemming te vragen aan UWV, maar je moet het wel doorgeven, binnen een week nadat je met het werk bent gestart. Dat doe je via het wijzigingsformulier op uwv.nl. Waarom moet je het doorgeven? Omdat het doen van vrijwilligerswerk iets kán zeggen over je mogelijkheden en beperkingen op de arbeidsmarkt. En er kan een vergoeding tegenover staan (zie punt 2). Dit geldt ook voor eenmalige vrijwilligersklussen. Meer informatie vind je op uwv.nl/vrijwilligerswerk.

Webinar ‘Van vrijwilligerswerk naar vaste baan’

UWV organiseert regelmatig webinars voor mensen die werk zoeken, zoals het webinar Van vrijwilligerswerk naar vaste baan. Een webinar is een online presentatie waarbij je via een chat vragen kunt stellen. Dit webinar is al geweest, maar je kunt de presentatie nog terugkijken. Klik hiervoor op de groene knop ‘Bekijk het webinar.’ Je komt meer te weten over:

  • wanneer je vrijwilligerswerk mag doen
  • de voordelen van vrijwilligerswerk
  • hoe je vrijwilligerswerk vindt dat bij je past
  • hoe je toestemming vraagt om vrijwilligerswerk te gaan doen
  • hoe vrijwilligerswerk een opstap kan zijn naar betaald werk

Heb je ook tips om geschikt vrijwilligerswerk te vinden?

Deel ze hieronder met andere lezers.

Gepubliceerd op: 06-12-2019

Lees meer over

Vrijwilligerswerk Zingeving

Reacties

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord