UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Dagbesteding kan ook op zorgboerderij-werken met dieren
Dagbesteding-zorgboerderij-activiteit-beperking
Actief blijven Achtergrond

5 vragen over dagbesteding

Dagbesteding kan een oplossing zijn voor mensen die niet kunnen werken, maar die wel actief bezig willen zijn.

keer gelezen
4201

Je talenten ontwikkelen, samenwerken, sociale contacten opdoen: voor veel mensen goed, maar hoe doe je dat als je niet werkt? Een oplossing kan dagbesteding zijn.

1. Dagbesteding? Is dat niet wasknijpers maken en ander productiewerk?

Er is echt veel meer mogelijk: van bloemschikken tot toneelspelen en van knutselen tot sporten. En wie van dieren houdt, zou op een zorgboerderij aan de slag kunnen gaan. Werken in een groentetuin behoort dan ook vaak tot de mogelijkheden. Maar wie productiewerk leuk vindt, kan daar natuurlijk ook voor kiezen. Kaarsen maken, bijvoorbeeld.

2. Wat is het doel van dagbesteding?

Mensen die niet gelukkig worden van de hele dag thuiszitten, kunnen hier hun tijd nuttig en aangenaam invullen. Ook voor de sociale contacten is het goed. Soms is dagbesteding goed om mantelzorgers te ontlasten.

3. Wanneer kom ik hiervoor in aanmerking?

Dagbesteding is bedoeld voor mensen die niet in staat zijn om te werken. Er is altijd een indicatie nodig. Die indicatie is aan te vragen bij het Centrum indicatiestelling zorg (www.ciz.nl).

4. Oké, ik heb de benodigde indicatie: waar kan ik me vervolgens aanmelden?

De gemeente regelt tegenwoordig alles wat met de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) te maken heeft. Daar kunnen mensen aankloppen die onder deze wet vallen en die op zoek zijn naar maatwerk. Voor mensen met een ernstige beperking is er een ander loket. Zij vallen namelijk onder de Wet langdurige zorg (Wlz). Soms is het best lastig, die verschillende loketten. Kijk bij twijfel dus vooral op www.juisteloket.nl.

5. Kan dagbesteding werkelijk een verschil maken?

Iedereen is natuurlijk verschillend, maar als de gekozen activiteit goed aansluit bij wat iemand leuk vindt, is de kans groot dat de dagbesteding een positief effect heeft. En dan zijn er nog activiteiten die zichtbaar iets moois opleveren. Zo worden er tijdens een dagbesteding van zorgorganisatie Siza designproducten gemaakt: Design X Ambacht. In samenwerking met designer Sander Luske hebben mensen met een beperking daar een exclusieve keramieklijn gerealiseerd. Het gaat om bekers en espressokopjes die geïnspireerd zijn op schilderijen van Rembrandt. Momenteel in het Rijksmuseum te koop.

Gepubliceerd op: 23-10-2017

Reacties

Door A.H. Buinink op zondag 14 juli 2019, 09:38

Het is niet alleen belangrijk dat de activiteit goed bij je past. Ook is belangrijk dat de cultuur bij je past. Ik was onlangs bij een organisatie voor dagbesteding, waar het tijdens de activiteiten zo onrustig was, dat ik daardoor steevast te veel overprikkelt raakte (ik heb autisme en niet-aangeboren hersenletsel). Toen ik dat aan de orde stelde, werd mij duidelijk gemaakt dat de organisatie niet bereid was om daar wat aan te doen. Waardoor ik me genoodzaakt zag om daar af te haken.

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord