UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Vrouw wacht op arbeidsdeskundige
Dienstverlening UWV Achtergrond

6 misverstanden over de arbeidsdeskundige

Er zijn veel vragen over wat een arbeidsdeskundige van UWV doet en wat niet. Tijd voor opheldering.

keer gelezen
13958

Arbeidsdeskundigen kijken of je bij een handicap of langdurige ziekte toch kunt werken. En ze kunnen je helpen bij het zoeken naar nieuw werk. Maar: wat doet een arbeidsdeskundige vooral niet? 

'Arbeidsdeskundigen kijken niet hoe ziek je bent'

1. De arbeidsdeskundige kijkt naar mijn gezondheid om te bepalen voor hoeveel procent ik arbeidsongeschikt ben

Dit klopt niet. De arbeidsdeskundige bekijkt of je nog zou kunnen werken. Ook vergelijkt hij de inkomsten uit het werk dat je deed voordat je ziek werd, met de inkomsten uit het werk dat je nog zou kunnen doen bij de aanvraag van je uitkering. Het verschil hiertussen bepaalt je arbeidsongeschiktheidspercentage. Dit vormt de basis voor een eventuele uitkering.

2. Een arbeidsdeskundige lost alle problemen op

Als je ziek wordt, verlies je vaak meer dan alleen je gezondheid. Het heeft ook gevolgen voor je werk en daarmee je inkomen. Een arbeidsdeskundige focust op werk en inkomen en kan overige problemen niet wegnemen.

3. De arbeidsdeskundige wil alles weten over mijn gezondheid

De medische beoordeling wordt niet gedaan door de arbeidsdeskundige, maar door de verzekeringsarts. De verzekeringsarts heeft alle beschikbare medische gegevens en kijkt heel goed naar je medische achtergrond en de staat van je gezondheid. De arbeidsdeskundige is geen arts en mag niets weten van je medische gegevens. De verzekeringsarts heeft namelijk medisch beroepsgeheim. Dat kan wel eens lastig zijn als tijdens je gesprek met de arbeidsdeskundige blijkt dat die niets weet van de informatie die je met je verzekeringsarts hebt gedeeld.

4. De arbeidsdeskundige doet een aantal tests met mij om te kijken wat ik nog kan doen

Alleen een verzekeringsarts mag lichamelijk onderzoek doen om een beeld te krijgen van je gezondheid en belastbaarheid. De beoordeling van je medische dossier is een taak van de verzekeringsarts. De arbeidsdeskundige stelt op basis van de medische beoordeling vast of je nog resterende arbeidsmogelijkheden hebt. 

5. De arbeidsdeskundige kan iets veranderen aan het oordeel van de verzekeringsarts

Nee, dat kan niet. Alleen als je nieuwe medische informatie hebt, kan de arbeidsdeskundige aan de verzekeringsarts vragen of hij opnieuw wil kijken naar het ingenomen standpunt. Lukt dat niet en ben je het niet eens met het oordeel van de verzekeringsarts, dan kun je een bezwaarprocedure starten.

6. Een arbeidsdeskundige wil altijd dat je weer aan het werk gaat.

Het uitgangspunt is wel dat je opnieuw aan het werk gaat en dat je passend werk vindt. Maar soms is werken onmogelijk, bij, wat UWV noemt: ‘geen benutbare arbeidsmogelijkheden’. Bijvoorbeeld bij langdurige opname in een psychiatrische inrichting of als je zo veel beperkingen hebt, dat ook het doen van het lichtste werk onmogelijk is geworden. 

Meer weten over de arbeidsdeskundige?

Op UWV Perspectief vind je meer interessante artikelen over de arbeidsdeskundige. 

Arbeidsdeskundigen over hun werk

7 arbeidsdeskundigen van UWV vertellen over hun ervaringen met het helpen van Wajongers. Lees ook deze ervaringsverhalen.

Gepubliceerd op: 19-10-2017

Reacties

Door Dwarrel op zaterdag 5 augustus 2017, 13:14

Ik wil even melden dat punt 3 niet helemaal waar is. Ik heb sinds mei een WGA uitkering. Bij het eerste oriëntatiegesprek met mijn AD werd van alles gevraagd over mijn "ziekte" en zelfs medicatie. Het werd mij eigenlijk "verplicht" om een GGZ-behandeling aan te gaan en medicijnen te slikken, want deze AD was niet anders gewend dan dat zijn cliënten allemaal medicijnen slikken.

Daarnaast wil ik graag weer aan het werk, maar mag het (nog) niet van de AD. Het is te kort na de keuring is mij verteld. Zullen wel protocollen voor zijn?

Door inge op donderdag 2 mei 2019, 17:42

Het klopt niet, de arbeidskundige neemt zelfs stukken over van het rapport van de verzekeringsarts (met med geheim er op) en stuurt dit ook naar de werkgever. Het klopt niet, omdat de arbeidskundige in een mail vraagt om allerlei medische rapporten, probleemanalyses, enzovoort, die door een bedrijfsarts wordt opgesteld, en dat niet via haar kan gaan. Het klopt niet omdat diverse keren UWV door instanties op de vingers is getikt omdat het medische info deelt met niet-medici. Het klopt niet omdat zelfs de verzekeringsartsen bij uwv niet eens checken of ze het te doen hebben met een echte bedrijfsarts,. De zaak is ook doorgegeven aan de Inspectie (medisch). Iedereen die dit leest en het zelfde meemaakt graag melden bij de inspectie geneeskundige zorg, en bij authoriteit persoonsgegevens. Zorg dat iedereen dit weet omdat UWV op grote en grove schaal sjoemelt, hun verzekeringsartsen rapporten op stellen zgn medisch zonder een werknemer gezien en gesproken te hebben geen toestemming vragen

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord