UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
passend werk met een arbeidsbeperking
vragen over beschut werk
Werken Achtergrond

8 vragen over beschut werk

Beschut werk is voor mensen die alleen in een beschermde omgeving kunnen werken. Wie heeft daar recht op en hoe vraag je een beschutte werkplek aan?

keer gelezen
9740

Sommige mensen hebben zoveel aanpassingen of begeleiding op hun werkplek nodig, dat ze alleen kunnen werken op een speciale beschutte werkplek. Lees hier de antwoorden op 8 belangrijke vragen over beschut werk.

De bedoeling van de Participatiewet is dat zoveel mogelijk mensen die kúnnen werken, werk vinden. Maar passend werk vinden is lastig als je door een arbeidsbeperking meer begeleiding en aanpassing op je werkplek nodig hebt dan je van een ‘gewone’ werkgever kunt verwachten. Daarom is er beschut werk, bedoeld voor mensen die door een lichamelijke, verstandelijke of psychische handicap alleen kunnen werken in een beschutte (beschermde) omgeving. De beschutte werkplekken vallen onder een andere regeling en tellen niet mee voor de banenafspraak.

Wie heeft er recht op beschut werk?

Iedereen die (nog) niet in een reguliere baan kan werken, ook niet met extra begeleiding, ondersteuning of voorzieningen vanuit de gemeente of UWV. Het gaat om mensen die alleen in een beschutte omgeving onder aangepaste omstandigheden kunnen werken. Denk bijvoorbeeld aan iemand die alleen bij een bepaald bedrijf kan werken als de machines wat langzamer staan afgesteld voor hem of haar.

Hoe vraag ik een beschutte werkplek aan?

Denk je in aanmerking te komen voor een beschutte werkplek? Dan kun je sinds 1 januari 2017 rechtstreeks bij UWV een Advies indicatie beschut werk aanvragen. Krijg je een positief advies? Dan is de gemeente verplicht je een beschutte werkplek te bieden. De gemeente mag alleen weigeren als het aantal beschutte plekken voor jouw gemeente al is bereikt. In deze pdf lees je meer over Zelf beschut werk aanvragen (pdf, 57 kB).

Wie organiseert beschut werk?

Sinds 1 januari 2015 moeten de gemeenten beschut werk aanbieden. Alle gemeenten samen krijgen van de Rijksoverheid geld om uiteindelijk ruim 30.000 beschutte werkplekken te organiseren. Elke gemeente bepaalt zelf waar en op welke manier zij deze werkplekken aanbiedt. Wel moet er altijd sprake zijn van een dienstverband.

Kan ik alleen beschut werk vinden via de gemeente?

Nee. Beschutte werkplekken kunnen ook worden georganiseerd bij de bestaande sociale werkbedrijven, bij een andere, aan de gemeente verbonden organisatie, of bij een reguliere werkgever. Met reguliere werkgevers kunnen gemeenten afspraken maken over de inrichting van een beschutte werkplek. Iemand kan via een detachering voor de werkgever werken, of via een arbeidscontract direct bij de werkgever in dienst zijn. Het kan hierbij om een gewone werkgever gaan, of om een bedrijf met een bredere sociale doelstelling.

Krijg ik betaald als ik beschut werk doe?

Ja. Als je beschut werk doet, ben je in dienst van de gemeente of een andere werkgever. Je krijgt salaris. Dat is minstens het wettelijk minimumloon. Als je een Wajong 2010-uitkering ontvangt en je krijgt loondispensatie, kan je loon minder zijn. De hoogte van het loon mag bij beschut werk 1 keer per 3 jaar worden aangepast. Als het bedrijf of de organisatie waarvoor je werkt onder een cao valt, geldt de cao ook voor jou als werknemer.

Ik heb een uitkering van UWV. Kan ik dan ook beschut werk krijgen?

Ja, mensen met een UWV-uitkering kunnen beschut werk krijgen als zij tot de doelgroep beschut werk behoren. Dit wordt bepaald door UWV. Maar let op, de beschutte werkplek wordt niet door UWV georganiseerd. Dit gaat altijd via de gemeente.

Wie regelt de ondersteuning bij beschut werk?

De gemeente biedt beschut werk aan, maar regelt niet in alle gevallen de ondersteuning. Het kan dat de jobcoaching door UWV wordt geregeld. Er is dan sprake van een gedeelde verantwoordelijkheid voor ondersteuning van een cliënt.

Hoe zit het als ik beschut werk doe en (weer) ziek word?

Je krijgt dan een uitkering. Je werkgever kan gebruikmaken van de no-riskpolis. Dat betekent dat UWV aan je werkgever een Ziektewet-uitkering betaalt als je (weer) ziek wordt.

Meer weten?

Gepubliceerd op: 19-10-2017

Reacties

Door michael muysson op maandag 17 december 2018, 16:46

gemeente Schiedam heb geen werk ik zit nu al aantal jaar te wachten eerst om in beschut werk te komen en nu heb ik het gebeurd werkelijk niks.

Door michael muysson op maandag 17 december 2018, 16:55

jullie schijven alles leuk op maar heb er geen bal aan.waar staat info voor als gemeente al jaren geen klote doet zoals Schiedam.dit werkt niet ik wil afgekeurd worden want krijg toch geen werk dit is asociaal en leef je droomland als je denk ik werk ken krijgen zo.ik heb me 20 jaar het zuur gewerkt en word gewoon in een hoek gegooid.ik zeg eerlijk ik vraag liever euthanasie aan dan nog 30-40 jaar leven op deze manier.alles wat ik opgebouwd heb is dadelijk voor niks weet je hoe dat voel.een levenslang veroordeelde geven ze geen levenslang want heb ie geen toekomst nou ik heb geen strafblad en moet je eens raden ik heb ook geen toekomst zo

Door UWV Webcare op woensdag 19 december 2018, 14:37

Hallo Michael,

Ik lees dat er veel gebeurd is en de gemeente niet aan jouw verwachtingen voldoet om in beschut werk te komen. Goed dat je hierover een bericht stuurt om dit bij ons aan te geven, zodat we naar mogelijkheden kunnen zoeken.

Heb je een Advies indicatie beschut werk aangevraagd bij ons? Op die manier kunnen we onderzoeken welke mogelijkheden er voor je zijn om te werken en welke aanpassingen en/of begeleiding je daarvoor nodig hebt. Met een positief Advies indicatie beschut werk kun je naar de gemeente gaan. De gemeente beslist vervolgens of zij je een beschutte werkplek kunnen geven. In jouw bericht lees ik dat je al een aantal jaren op de gemeente wacht om in beschut werk te komen. Heb je hiervoor al contact gezocht met de gemeentelijke ombudsman? Deze zou jou in deze situatie het beste bij kunnen staan.

Ik wens je sterkte in je situatie.
Met vriendelijke groet,
Marjolein
UWV Webcareteam

Door Terry nunn op zaterdag 12 oktober 2019, 18:55

Ik heb beschut werk en ben zo dankbaar ik was afgekeurd maar voelde dat ik iets moest doen ik ben op een sociale werk plek gekomen en heb het echt naar mijn zin ,maar ik bouw geen pension ,heb geen recht op het eind jaars uitkering van het bedrijf en wordt er mij verteld als ze me aan nemen blijf ik onder beschut werk voorwaarden,geen toekomst en het is heel jammer en niet eerlijk.

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord