UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Patrick is 5 dagen in de week in de sportschool te vinden
Actief blijven Interview

Eigen kracht ontdekken door sport

Patrick en Mickey ontdekten een gezonder leven dankzij sport. Bovendien zitten ze lekker in hun vel.

keer gelezen
929

Dat sporten gezond is, dat weet inmiddels iedereen. Sporten doet zoveel meer met je. Tijdens de Nationale Sportweek wordt iedereen gemotiveerd om te ontdekken wat sport met je doet. Mickey en Patrick (foto) vertellen wat sport voor hen betekent. 

‘Het is fijn om te ontdekken dat ik veel meer kan dan ik zelf dacht’

Rolstoelbasketballer Bo Kramer (21) stelt het simpel maar krachtig: ‘Mijn droom is mijn motivatie. Zodra ik in die rolstoel ga zitten, krijg ik automatisch zin om te sporten en te trainen.’ Bo is een van de sportpromotors die anderen wil laten inzien wat sporten met je doet. Zelf werd ze met haar team zowel Europees als wereldkampioen en won ze een bronzen plak op de paralympics in Rio in 2016. 

Oefenen

Mickey Bender (28, Wajong) kwam er al jong achter dat lichaam en geest nauw verbonden zijn. Hij had vaak het gevoel dat hij geblokkeerd raakte in zijn hoofd. ‘Dan bleef ik maar piekeren over grote en kleine dingen. Rond mijn pubertijd kreeg ik het besef dat ik wat moest veranderen. Fysiek bezig zijn heeft me verder geholpen. Dankzij mijn ouders kwam ik in aanraking met tai chi (Chinese bewegingskunst). De tai chi oefeningen deden me veel goed.’

Maar het was nog niet helemaal wat Mickey nodig had. Hij zocht een sport waarin hij zijn kracht kwijt kon en ontdekte systema, een Russische vechtkunst. ‘Deze onbekende sport past helemaal bij mij. Misschien juist wel omdat het zo nieuw is. Dat betekent dat ik het zelf kan ontdekken. Ik heb in het verleden geleerd dat ik beter zelf kan ontdekken wat voor mij effectief is, in plaats dat anderen mij vertellen hoe ik dingen moet aanpakken. Ik volgde clinics in het buitenland en heb zo een leermeester gevonden die bij me past. Hij helpt me bij het trainen zodat ik zelf ook een meester in systema kan worden.’ 

Mickey merkt dat het stukken beter met hem gaat sinds hij systema beoefent. ‘Het gaat niet om een les in de week, maar om de tijd eromheen. Je moet de kennis kunnen toepassen in het alledaagse, zoals omgaan met stress. Alles staat in contact met elkaar: door fysieke oefeningen te doen worden mentale blokkades minder.’ 

Gezond gewicht

Patrick Olsthoorn (26, Wajong) besloot in 2011 zijn leven om te gooien. Hij woog 118 kilo en zijn medicijnen voor de ziekte van Crohn werden gedoseerd aan de hand van zijn lichaamsgewicht. Dat gaf te veel bijwerkingen, zoals hoofdpijn. Tijd voor actie dus. ‘Ik ben begonnen met voetballen en ging thuis aan de slag met gewichten. Een jaar later ging ik samen met mijn broer naar de sportschool. En dat doe ik nog steeds, vijf keer per week. En toen ik in 2013 een gezond gewicht had, ben ik ook gaan hardlopen.’

Het was voor Patrick fijn om te ontdekken dat hij veel meer kon dan hij zelf dacht. ‘Door Crohn loop ik vaak tegen teleurstellingen aan omdat ik iets niet kan of niet mee kan doen. Onzekerheid speelde altijd een grote rol. Door het veranderen van mijn leefstijl merkte ik dat ik meer discipline en doorzettingsvermogen heb dan ik eerst dacht te hebben. Ook ben ik een stuk zelfverzekerder geworden.’

Vroeger kon Patrick nog geen 100 meter hardlopen, nu rent hij met gemak 10 kilometer. Ook op foto’s van een paar jaar geleden zie je een groot verschil. Patrick: ‘De fysieke verandering is mooi meegenomen, maar ik ervaar nog het meeste plezier aan de mentale verandering. Mijn motto is dan ook: je weet nooit hoe sterk je bent, totdat sterk zijn de enige optie is die je nog hebt.’

Meer weten over Patrick en Mickey?

Patrick deelt zijn verhaal over sporten met een chronische ziekte op instagram.com/patrickolsthoorn. Mickey komt graag in contact met anderen die geïnspireerd zijn door zijn verhaal. Mail hem gerust op mc.bender@gmail.com.

De redactie is benieuwd naar jouw sportverhalen. Doe jij aan sport? Waarom wel/niet? En wat doet sport met jou? Laat je reactie hieronder achter.

Nationale Sportweek 2019

Tijdens de Nationale Sportweek wil NOC*NSF zo veel mogelijk mensen inspireren om een leven lang te genieten van het plezier van sporten. Van 20 tot en met 29 september zetten honderden clubs, bonden, gemeenten en andere organisaties hun deuren open. In Nieuwegein, Den Haag en Assen worden er extra veel activiteiten georganiseerd. Alle informatie over sporten en bewegen met een beperking vind je op Uniek Sporten.

Met #sportdoetietsmetje kun je jouw sportverhaal delen op social media en op de website van de Nationale Sportweek

Gepubliceerd op: 24-09-2019

Lees meer over

Sporten

Reacties

Door Marian Verhagen op donderdag 26 september 2019, 19:44

Toen ik op mijn 50e te horen kreeg dat ik oma werd, en mijn dochter vroeg of ik af en toe op wilde gaan passen, vond ik dat ik fitter moest worden. Drie maanden gesport met een personal trainer. Een jaar later heb ik mee kunnen doen met de handbike battle in Oostenrijk. Met de handbike (fiets die voortbeweegt op armkracht) de kaunertalergletscher op gebiked. 20 km met bijna 1000 hoogte meters. Dit jaar met de handbike de grand ballon opgereden en met de rolstoel mee gedaan aan de 80 van de Langstraat. 80 km rollen ipv lopen. Sport werkt echt verslavend.

Door ineke op woensdag 2 oktober 2019, 23:02

Sporten is voor mij echt een uitlaat klep . Sinds mijn 19 jaar doe ik het dagelijks iedere avond thuis , nu ben ik 52 en nog steeds geniet ik ervan .
Het is voor mij ook een soort overleving om met dingen om te kunnen gaan , en heb dit nodig zonder dagelijks sporten kan ik echt niet leven .
Het helpt me ook om mijn hoofd leeg te maken en kan me dan ook geen leven zonder sporten voorstellen en hoop dat ik dit nog heel lang kan blijven doen .
En hoop dat er meer mensen kunnen genieten van het sporten en dat het geen moet is , maar echt iets om van te genieten .
Mij heeft het geholpen toen ik iets heel verschrikkelijks heb meegemaakt en ik ben het daarna blijven doen en nu iedere dag weer ben ik blij dat ik sport

Door Professor Univ… op vrijdag 4 oktober 2019, 21:25

Reactie van Professor van Universiteit Utrecht:
Wat deze jongeman (Patrick) doet heeft veel negatieve gevolgen voor zijn chronische ziekte.
Elk persoon dat een ziekte heeft, welke dan ook betekend dat het lichaam meer ontstekingen maakt in het lichaam. Hierdoor word automatisch ook meer stresshormonen aangemaakt.
Door het lichaam dagelijks zwaar te belasten zorgt voor verdere stijging in ontstekingen en stresshormonen wat de totale gezondheid nog verder onderdrukt. Ook voor herstel van het ziekte van Crohn is dit niet bevorderlijk.

Patrick doet aan bodybuilding, wat betekend dat deze jongeman zijn lichaamsvet zo laag mogelijk wilt hebben en zijn spiermassa zo groot mogelijk.
Elke man heeft een tikkende tijdbom dat prostaat kanker heeft.
Normaal is de groei van prostaatkanker zo laag dat de meeste mannen nooit iets van merken vanwege meeste mannen eerder overlijden aan ouderdom dan dat prostaatkanker voor problemen kan zorgen.

Door Professor Univ… op vrijdag 4 oktober 2019, 21:28

deel 2:
Er zijn vele factoren dat de groei van prostaat kanker kunnen versnellen.
Twee zijn hoog testoteron en laag lichaamsvet percentage.
Deze jongeman heeft beide en versnelt hij hiermee de groei van kankercellen enorm snel. Ook omdat hij steroide gebruikt word de groei van prostaatkanker versnel met maar 56%!
Daarnaast hebben ook steroide zeer negatief effect op ziekte van Crohn en is het absoluut niet raadzaam deze levenstijl te blijven volgen.
Sporten is goed, afvallen is goed. Maar een te laag vet% en veel spiermassa heeft een zeer ongezonde werking.
Ik kan hier helaas niet uitgebreid over ingaan gezien ik weinig typ ruimte hebt.
Er zijn veel wetenschappelijke studies gedaan wereldwijd en vele zijn op het internet terug te vinden. Verdiep u hier aub in. U doet uw gezondheid meer kwaad dan goed. Wat de media en uw trainers ook u wijs maken. Wetenschap liegt nooit.

Door Wim Kuijt op donderdag 5 maart 2020, 14:58

Wat een tof verhaal om te lezen! Van nog geen 100 meter kunnen lopen naar 10 km is een zeer knappe prestatie. De bijwerkingen van het overgewicht die Patrick beschrijft zijn ook erg herkenbaar. Ik heb zelf ook heel veel last gehad van hoofdpijn, maar kwam er al gauw achter dat ik veel te weinig water dronk. Je hebt toch al gauw 30 ml per kilo lichaamsgewicht aan water nodig. Bron: https://www.spierbouwers.nl/voeding/voedingswaren/hoeveel-liter-moet-je…. Doordat ik ook aardig wat ben gaan afvallen, heb ik ook steeds minder gezondheidsklachten ervaren. Je gaat je steeds meer inlezen en de weg naar een gezond lichaam wordt verslavend. Ik ben er dan ook van overtuigd als je beweegt en gezond leeft, dat dit een positief invloed heeft op alles. Je kan je beter focussen, productiever zijn, bent meer zelfverzekerd. Het maakt een kracht in je los: gevoel van onoverwinnelijkheid.

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord