UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Parkinson café voor lotgenoten
Parkinson café voor lotgenoten
Actief blijven Interview

Irma zette Parkinson Café Delft op

Irma heeft Parkinson en zette met 2 lotgenoten het Parkinson Café op. Dat is een groot succes.

keer gelezen
2141

Irma (59, WIA) heeft Parkinson en focust zich op wat ze wél kan. Samen met 2 lotgenoten zette ze het succesvolle Parkinson Café Delft op. Irma vertelt trots over het succes.

'Mensen voelen zich hier thuis'

In april 2015 moest Irma Scheuring (59, WIA) vanwege Parkinson stoppen met haar baan als ziekenverzorger. ‘Ik werd arbeidsongeschikt verklaard en heb het daar erg moeilijk mee gehad.’ Bij de ziekte van Parkinson raken bepaalde hersencellen beschadigd, wat zorgt voor problemen met het maken van bewegingen. Irma vertelt een moeilijke tijd door te hebben gemaakt. ‘Toch vond ik het belangrijk om niet bij de pakken neer te gaan zitten. Ik merk nu: je kunt altijd meer dan je denkt.’ Irma doet vrijwilligerswerk bij een jeugdtheater en geeft soms lezingen aan mensen met een chronische ziekte. ‘Bezig blijven maar ook lotgenotencontact deden mij goed. Dat laatste gaf me mijn gevoel van eigenwaarde weer terug. Daarin wilde ik ook iets voor anderen betekenen.’ Samen met 2 anderen zette ze in mei 2015 het Parkinson Café Delft op.  

De succesfactoren

Er zijn in Nederland meerdere Parkinson Cafés waar lotgenoten elkaar eens in de zoveel tijd kunnen opzoeken. ‘Een goed lopend Parkinson Café heeft tussen de 30 en 60 bezoekers. Wij hebben elke maand 100 tot 150 bezoekers. Ons succes hebben we te danken aan interessante sprekers en hulp van specialisten, maar vooral de openingstijd van het café helpt. Andere Parkinson Cafés vinden overdag plaats, omdat veel mensen met Parkinson dan op hun best zijn. Ons café begint juist om 7 uur ‘s avonds. Het voordeel daarvan is dat ook familieleden, partners en specialisten die werken, langs kunnen komen. Zo hebben we onder onze bezoekers fysio- en ergotherapeuten, een neuroloog en een revalidatiearts. Zij willen graag helpen en zien zo hun patiënten ook van een andere kant.’

Veel mooie reacties

Ook familieleden en partners zijn enthousiast. ‘Een van onze bezoekers heeft een vrouw met Parkinson. Terwijl zijn vrouw al een hele tijd in een verzorgingstehuis woont, dement is en niet meer naar ons café komt, blijft haar man langskomen. Hij voelt zich hier thuis. Sommige bezoekers zien het café echt als hun maandelijkse uitje; een van onze bezoeksters gaat altijd speciaal voor de Parkinson-avond naar de kapper.’ De vele positieve reacties op de Parkinson-avonden doen Irma goed. ‘Ik vind het belangrijk om te blijven doen wat ik wél kan. Extra mooi is het dat ik daarmee ook nog eens iets voor anderen beteken.’ 

Meer informatie over Parkinson Café Delft vind je op www.parkinsoncafedelfteo.nl.

Informatie over verschillende Parkinson Cafés in Nederland vind je op www.parkinson-vereniging.nl.

Gepubliceerd op: 24-03-2016

Je kunt niet reageren op dit artikel

Door Saskia. Oosthoek op maandag 18 september 2017, 09:17

ik ben ook elke maand aanwezig bij oarkinsoncafe Delft en zelfs nu na ruim 2 jaar wordt elke 3e dinsdagavond van de maand t parkinsoncafe nog steeds druk bezocht. zelf ben vrijwilliger van parkinsoncafe waar ik me bezig houd met de boekentafel die bezoekers kunnen békijken welke boeken en folders over parkinson te zien is, en Irma heeft regelmatig hulp nodig en ik help haar met veel plezier.
gr. Saskia

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord