UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
onbeperkt sporten
Toegankelijk buitensporten
Actief blijven Tips

Onbeperkt(e) buiten­­sporten

Golfen, mountainbiken en skiën: stuk voor stuk sporten die je met de juiste hulpmiddelen ook kunt beoefenen wanneer je afhankelijk bent van een rolstoel.

keer gelezen
6002

Golfen, mountainbiken en skiën: stuk voor stuk sporten die je met de juiste hulpmiddelen ook kunt beoefenen wanneer je afhankelijk bent van een rolstoel.

Voor steeds meer actieve buitensporten bestaan technisch hoogstaande hulpmiddelen voor gehandicapten.

Staand golfen

Een spectaculair voorbeeld is de Paragolfer. Deze elektrische rolstoel heeft een sta-opfunctie die de gebruiker rechtop kan laten staan (bekijk het filmpje). Door despeciale frameconstructie is de rolstoel bestand tegen de zware belasting dieontstaat bij het slaan van een golfbal. In staande stand bevindt de voetsteun zich op slechts twee centimeter van de grond. Door de driewielbasis is de Paragolfer ook op buitenterrein heel stabiel. Naast golfen is het voertuig ook geschikt voor andere buitensporten als vissen of handboogschieten.

De onlangs opgerichte Going4Golf Foundation wil de golfsport toegankelijk maken voor mensen met een beperking.

Mountainhandbike

Ook het spectaculaire gevoel van offroad mountainbiken hoef je niet te missen als je fysiek beperkt bent. De Duitse firma Otto Bock ontwikkelde een mountainhandbike die helemaal ontworpen is om op ruw terrein te fietsen. Om steile stukken op te komen, beschikt de fiets over een elektromotor voor extra stuwkracht.

Zittend skiën

Ook wintersport behoort tot de mogelijkheden met de B-Unique zitski. Deze dubbele ski staat op een frame dat op meerdere plaatsen aan het lichaam van de gebruiker is bevestigd. Het skiën is hierdoor gemakkelijker te leren dan zittend monoskiën, wat meer training vergt.

Huren of lenen

De hoge aanschafprijs van een B-Unique zitski of een Paragolfer hoeven het gebruik ervan niet in de weg te staan. Stichting Ski Uniek organiseert skilessen en -vakanties voor mensen met een beperking en gebruikt daarvoor materiaal van de Vereniging van Gehandicapte Wintersporters.

Wie de paragolfer eens wil gebruiken, kan er een huren. Dit kan op verschillende locaties: bij de Oosterhoutse Golfclub, of in Zeewolde of Tiel.

Als u in Noord-Holland woont kunt u via Wheels2sport een rolstoel of handbike lenen om zo uw sport te kunnen beoefenen (leentermijn is maximaal 6 maanden).

Beeld: Ottobock, Going4Golf Foundation
Gepubliceerd op: 19-05-2014

Lees meer over

Rolstoel Sporten Handicap

Je kunt niet reageren op dit artikel

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord