UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Checklist met sport
Sporten op de sportschool met een chronische ziekte of handicap
Actief blijven Blog

‘Op mijn afvinklijstje staat bovenaan: sporten’

Door een spierziekte kon Chantel niet meer fanatiek sporten. Hoe lukte het haar uiteindelijk om toch met plezier enigszins in beweging te blijven? Lees het in haar blog.

keer gelezen
888

Chantel Njoo (38, WIA) heeft myasthenia gravis* (MG), een spierziekte. Ze sportte altijd graag, maar moest dat opgeven. Pas na jaren lukte het haar om het sporten weer op te pakken. En kon ze er weer van genieten. Op haar niveau. Chantel blogt erover.

Sinds ik ziek ben heb ik een afvinklijstje. Een belangrijk punt daarop was sporten, zoals ik eerder fanatiek deed. In 2013 viel dat door mijn ziekte myasthenia gravis opeens weg. Weg lessen, weg sportschoolmaatjes. Door dit verlies begon ik mezelf steeds minder te voelen.

Behoefte aan sporten

Een jaar na mijn diagnose deed ik een poging om weer te gaan sporten. Eindresultaat: ik liep met tranen de sportschool uit. Ik voelde me zo ellendig dat ik op dat moment besloot om voorlopig niet meer naar de sportschool te gaan. Toch bleef de behoefte om te sporten. Op een gegeven moment las ik een advertentie in een krantje over een groepsles voor mensen met beperkingen. Het leek me leuk, dus ik dacht: niet opgeven! We gaan voor een tweede kans. Helaas was dat ook niet wat ik voor ogen had. Het viel allemaal zo zwaar tegen, het putte mij meer uit dan dat ik in beweging was. Toen besloot ik definitief om niet meer over sporten na te denken.

Veeleisend

Achteraf bleek dat ik veel te veel eisen stelde en ook niet wilde erkennen wat mijn ziekte met me deed. Myasthenia gravis heeft 2 tot 3 jaar tijd nodig om te stabiliseren. Dat heb ik al die tijd genegeerd. Ik was gewoon te vroeg begonnen! Uiteindelijk resulteerde dat in het gevoel van falen en had ik geen zin meer in sporten.

Sporten voor de lol

Maar sinds kort ben ik opnieuw begonnen in de sportschool. En nu met een aangepast punt om af te vinken. Sporten moet vooral fun zijn, zonder de druk dat alles moet. Sporten, maar met mate. Want zo kan het natuurlijk ook. Nu geen lessen bodycombat of kick-fun, maar lekker op de loopband samen met andere sportmaatjes. Het is niet meer wat het was, maar het is ook niet het einde. En het sporten? Het is echt weer fun! Geen gevoel van falen maar een gevoel van succes. Een aanrader voor iedereen met of zonder beperkingen.

 

Gepubliceerd op: 05-04-2018

Lees meer over

Blog Sporten Spierziekte

Reacties

Door KorG op vrijdag 4 mei 2018, 13:03

Hallo Chantel, Wat goed dat je de draad weer hebt opgepakt. En met MG lijk me sporten best een uitdaging. Laat je nog verder van je horen?

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord