UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Afasietheater martin helpt mensen met afasie om te communiceren
Afasietheater martin helpt mensen met afasie om te communiceren
Actief blijven Interview

Martin helpt mensen met afasie met dramalessen

Als je opnieuw moet leren praten en schrijven omdat je afasie hebt, is dat een enorme klap. Martin is ervaringsdeskundige en helpt mensen hierbij.

keer gelezen
891

In september 2007 werd theatermaker Martin Mens (IVA) getroffen door een herseninfarct. Hij hield er afasie aan over: praten en schrijven moest hij opnieuw leren. Zijn stichting Theatermakerij veranderde hij in de stichting Afasietheater. Nu werkt hij als vrijwilliger voor en met mensen met afasie.

‘Ik werkte als dramadocent op een school en was acteur, theatermaker en directeur van een klein theatertje in Almere. Toen kreeg ik een herseninfarct en kon ik niet meer praten. Het theatertje moest sluiten: mijn werk als soloacteur met veel tekst kon ik vergeten. Dat was een moeilijke tijd voor mij en mijn gezin. Ik dacht dat ik gek werd. Praten en schrijven moest ik opnieuw leren. Mijn ervaring als acteur en vooral mimespeler heeft me hierbij geholpen. Nu kan ik weer aardig praten en schrijven, maar ik mis nog wel eens een woord in een zin. Soms komt ook niet binnen wat iemand zegt. Ik hoor geen cijfers en namen. Bellen is ook lastig.’ 

Stichting Afasietheater

‘Als vrijwilliger werk ik nu met mensen met afasie. De stichting Theatermakerij is veranderd in stichting Afasietheater. Daar ben ik artistiek leider op vrijwillige basis. Mensen met afasie kunnen leren van toneelspelen. Een beter woord zou zijn “communicatiespelen”. Door allerlei oefeningen trainen we de hersenen om soepel en leniger te worden. We doen rollenspellen, mime, drama. Zo leer ik mensen met afasie beter te communiceren. We hebben vaak enorm plezier met elkaar. Er valt genoeg te lachen!

Vrijwilligerswerk heel zinvol

Mijn ervaringen met afasie zijn een bijzondere leerschool: het kan iedereen gebeuren. Voor mij zijn zinvolle activiteiten belangrijk, ik heb altijd veel gewerkt. Naast mijn vrijwilligerswerk doe ik meer in huis als huisman. Door mijn afasie is de stap naar betaald werk lastig, zeker door mijn leeftijd. Ik zou graag willen dat drama en communicatietraining voor mensen met afasie in de zorg worden erkend en meer worden ingezet.’

Kijk voor video's over de theaterlessen op de website van stichting Theatermakerij.

'Ik leer mensen beter te communiceren'
Gepubliceerd op: 21-10-2013

Reacties

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord