UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
tolstoel toegankelijk
inzet Amber rolstoel toegankelijkheid
Mijn ziekte/beperking Interview

Amber zet zich in voor de toegankelijkheid

Met Wij Staan Op! zet Amber Bindels zich in voor de toegankelijkheid voor mensen met een handicap.

keer gelezen
7852

Wij Staan Op! zet zich in voor de positie van mensen met een handicap. 'We willen dat er met ons wordt gepraat in plaats van over ons', zegt Amber Bindels.

Praat mét ons in plaats van over ons

‘Ik wil dat dingen die openbaar zijn, ook echt openbaar zijn. Dus ook voor ons.’ Amber Bindels (26, Wajong) heeft cerebrale parese (spasmes) en zit in een rolstoel. Net als voor de andere leden van Wij Staan Op! is letterlijk opstaan voor haar lastig of onmogelijk. Maar figuurlijk staat ze op voor iedereen met een handicap. ‘Doordat ik in een rolstoel zit, moet ik veel plannen en moeite doen voor ik ergens naartoe kan. Als ik dan aankom waar ik zijn moet, is dat soms al een overwinning op zich. Wist je bijvoorbeeld dat maar 100 van de 400 Nederlandse stations toegankelijk zijn voor mensen die assistentie nodig hebben? Daarover is Wij Staan Op! in overleg met NS.’

Missie VN-verdrag

Wij Staan Op! heeft flink wat tijd besteed aan het ingevoerd krijgen van het VN-verdrag voor de rechten van personen met een handicap. Amber vertelt dat ze vooral veel hebben gepraat met politieke partijen en andere organisaties. ‘Daar legden we uit waarom dit verdrag voor ons zo belangrijk is. Wij willen dat er mét ons wordt gepraat in plaats van over ons. Alleen op die manier wordt het VN-verdrag straks uitgevoerd met de kennis van ervaringsdeskundigen.’ Wij Staan Op! startte de succesvolle Twitteractie #jekomternietin. Juist omdat toegankelijkheid een onderwerp bleek waar iedereen iets van vond, was het voor politici niet meer mogelijk om het er níet over te hebben.

Mentaliteitsverandering

Inmiddels is het verdrag op 12 april ook door de Eerste Kamer goedgekeurd. ‘Feest! Maar daarna begint het echte werk pas.’ Het doel is om een mentaliteitsverandering in Nederland op gang te brengen en mensen echt stil te laten staan bij toegankelijkheid. ‘Dat gaat niet alleen om de indeling van gebouwen. Websites moeten toegankelijk zijn voor blinden of slechtzienden. Het gaat erom dat hulphonden mee mogen een gebouw in, zelfs daar waar andere honden niet welkom zijn. En is er in een café geen invalidentoilet? Erg fijn als de eigenaar mij dan een zaak kan wijzen waar ik wel naar het toilet kan. Het gaat erom dat men hier bewust mee bezig is. Toegankelijkheid moet de norm worden, in plaats van de uitzondering.’ Het VN-verdrag maakt toegankelijkheid vanaf januari 2017 verplicht. Maar wachten tot dan is echt niet nodig, vindt Amber: ‘Een lastige drempel verwijderen of de deur openhouden voor iemand die dat zelf niet kan? Geen verplichtingen, maar het mag allemaal nu al.’

Ook helpen?

Onderteken dan het manifest op www.wijstaanop.nl. Dit bestaat uit 12 stellingen over de gewenste veranderingen om gelijkheid en toegankelijkheid te creëren (in alle aspecten van het leven). Ook kun je je aanmelden als ambassadeur. Je krijgt dan een welkomstpakket en tips om in je eigen gemeente over toegankelijkheid te praten.

Beeld: Persoon op de foto is niet Amber

Gepubliceerd op: 06-04-2016

Reacties

Door Charlie Loos op vrijdag 8 april 2016, 12:59

Dat doen wij al jaren.
Ik doe zelf mee met Voorall in Den Haag sinds 2012, maar deze stichting bestaat al veel langer.
In onze testteams zitten mensen met een rolstoel, elektrische rolstoel, scootmobiel, rollator, blindengeleidestok, hulphond....
Zelf test ik namens Terug naar de bossen ook alles wat ik tegenkom op mijn weg.
Heb speciale schouwlijsten van www.ongehinderd.nl daarvoor gekregen.
De uitslagen van onze testen staan daar ook op.
En op onze eigen Facebookpagina in de albums "Toegankelijk?" en Testteam Voorall.

Charlie Loos
Terug naar de bossen
https://www.facebook.com/Terug-naar-de-bossen-171051352958357/?fref=ts

Door Jeroen2 op woensdag 13 april 2016, 12:07

Wij staan op is er enkel voor mensen met lichamelijke handicaps. Dat kan je ook uit het Manifest halen.

Dat er meer mensen zijn met verstandelijke/psychische beperkingen dan rolstoelers doet er voor hen niet toe. Ze komen enkele en alleen voor eigen belangen op en pretenderen op te komen voor alle gehandicapten.

En als je kritiek op ze uit blokkeren ze je en beschuldigden ze van van alles en nog wat zonder enige onderbouwing.

Laat je niet voor de gek houden door deze club.

Door Ronald Jas op woensdag 20 april 2016, 00:16

Ik heb de WSO mensen geen beschuldigingen horen of zien uiten, noch heb ik in hun manifest gelezen dat ze er enkel voor mensen met lichamelijke handicaps zijn. Wat ik wel zie is een anonieme reaguurder die hen van alles en nog wat beschuldigt en leugens verspreidt. Lijkt erop dat die Jeroenz meer jaloers is dan hij of zij zelf in de gaten heeft. En over dat blokkeren gesproken: als je mensen voortdurend lastig valt met allerlei hatemails, dan vraag je erom geblokkeerd te worden. Presteer zelf eens wat, in plaats van de boel voortdurend te beduvelen.

Door M. Harmsen op donderdag 21 april 2016, 17:23

Het openbaar vervoer is slecht toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Op bepaalde trajecten is geen assistentie. Bovendien is het OV ook niet veilig voor rolstoelgebruikers. Als de buschauffeur of machinist een noodstop maakt, vlieg jij je rolstoel uit en stoot je keihard je hoofd ergens tegenaan. Het feit dat je rolstoel op de rem staat, is onvoldoende. Bovendien vallen agressieve passagiers jou lastig. Je bent een dankbaar onderwerp voor allerlei pesterijen.

Door alberdina dian… op woensdag 27 april 2016, 07:53

Zelf ben ik actief in het eerste opgestarte VN Panel dat Nederland vorig jaar binnen gemeenten had. VN Panel Tynaarlo en inmiddels zijn er al 3 panels in het Noorden van het land namelijk Winsum en Oldambt hebben nu ook een VN Panel. Dit is echt heel goed dat deze dus voor mensen met alle beperkingen zaken beter proberen te krijgen binnen de gemeenschap en wij doen het dan binnen onze eigen gemeente. Mensen weten nog te weinig af waar het dan allemaal over gaat en waar we kunnen ondersteunen bij bv keukentafel gesprek maar ook bij verbouw of nieuw bouwplannen van een ieder die dit wenst om bv horeca gelegenheid goed te krijgen voor mensen met handicap. maar ook WhatssApp telefoon bij instellingen en voor ouderen zaken die hun aangaan beter te krijgen.
met mijn reactie wil ik aangeven dat het hartstikke goed is wat Amber doet en dat het niet uit maakt dat er her en der al mensen jaren dit soort werk doen in bv wij staan op of andere clubs. daar iedere steun er 1 is

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord