UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
app tegen eenzaamheid
app tegen eenzaamheid
Hulp geven en krijgen Interview

App tegen eenzaamheid

Joris heeft weinig sociale contacten en ontwikkelde een app om makkelijk in contact te komen met anderen.

keer gelezen
11688

Zomaar een gesprek voeren is niet voor iedereen even makkelijk. Joris van Huijstee (48) bedacht Raendel, een app waarmee je gemakkelijk, gratis en anoniem een praatje kunt maken met anderen.

'Raendel is bedoeld voor iedereen die een praatje wil maken'

‘Een simpel gesprekje, bijvoorbeeld met de loodgieter die langskwam, gaf me al een veel beter gevoel’, vertelt Joris over de tijd waarin hij soms dagen niemand sprak. ‘Het gaat nu beter, maar 20 jaar geleden zat ik voor een psychose in een inrichting. Daar heb ik hormonen gekregen om aan te sterken, ik was zwaar depressief. Na 6 weken werd ik naar huis gestuurd. Sindsdien leid ik een actief leven zonder begeleiding of gebruik van medicatie. Ik ben nooit meer opgenomen of depressief geweest. Het heeft wel 20 jaar geduurd totdat de echte rust begon in te treden. Stap voor stap heb ik mijn leven weer opgepakt. Dat ging dus niet vanzelf. Ook heb ik asperger, waardoor ik moeite heb met sociale contacten. Ik bedacht dat er vast veel anderen zijn die ook gewoon behoefte hebben aan een praatje.’ 

Raendel is voor iedereen

Joris besloot daarom anderhalfjaar geleden een app te laten maken. ‘Met de naam Raendel, een neutrale, zelfbedachte naam zonder speciale betekenis. Ik wilde iets anders kiezen dan de vele apps die de woorden chat of meet in de naam hebben. En dat zijn vaak ook datingsites, wat Raendel niet is. Raendel is bedoeld voor iedereen die een praatje wil maken of daarmee wil oefenen: ouderen, werklozen, zieken, maar ook scholieren of mensen met een baan.’  

Eenvoudig

Hoe het precies werkt? ‘Het is heel eenvoudig’, stelt Joris. ‘Je belt via de app met internet, net als met Skype. Alleen zie je geen foto van jezelf of van een ander. Je kunt ook een nickname (gebruikersnaam) kiezen. En belangrijk om te weten: Raendel is volstrekt anoniem en je hebt zelf de controle over je privacy.’ Het downloaden van de app is gratis via de App Store of Google Play. Je kunt de app op je mobiele telefoon, tablet, pc of laptop (werkt alleen bij Windows) installeren. Wat je in moet vullen zijn je leeftijd, geslacht en de talen die je spreekt. De app is gps-gelokaliseerd, wat betekent dat mensen niet kunnen zien waar je woont, maar wel wereldwijd kunnen zien op hoeveel kilometer afstand je bent. Uniek aan deze app is dat je niet weet hoe iemand eruitziet of heet en waar iemand precies woont. Ik denk dat je daarmee, anders dan wanneer je alles al van iemand weet, een heel open gesprek krijgt.' 

Verbeterde versie app

‘Inmiddels is de app vrij van kinderziektes en zijn ervaringen uit de opstartfase gebruikt om de app nog gebruiksvriendelijker te maken. Bij de vernieuwde app is het nu ook mogelijk te groupchatten. En gebruikers kunnen aangeven of ze via tekst of internetbellen benaderd willen worden. Via de app kun je teksten naar elkaar sturen, voor als je even niet online bent. Hier kun je inmiddels ook foto's, video- en geluidsfragmenten mee versturen. Ik gebruik de app zelf ook, op dit moment bel ik 4 keer per week met verschillende mensen. Dat is minder vaak dan ik zou willen. Om Raendel echt goed te laten werken heb ik veel meer gebruikers nodig. Het zou dan ook mooi zijn als meer mensen de app gaan downloaden!’

Stap voor stap installeren 

  1. Download de app uit de App Store, Google Play of www.raendel.org (alleen voor Windows).
  2. Vul gebruikersnaam, leeftijd, geslacht en talen die je spreekt in. 
  3. Geef het e-mailadres door waarop je jouw wachtwoord wilt ontvangen (let op: kijk in je ongewenste mail of junkfolder als je geen mail hebt gekregen.)
  4. Log in op Raendel.
  5. Maak keuze voor afstand, leeftijd, en geslacht om te bepalen met welke mensen je wilt praten.

De man op de foto is niet Joris van Huijstee.

Gepubliceerd op: 11-12-2014

Lees meer over

Eenzaam Apps Hulpverlening

Reacties

Door moerbeek op dinsdag 24 februari 2015, 20:17

Mensen tot 70 jaar

Door L.Vis op woensdag 25 februari 2015, 12:15

Jammer dat de app om zoveel (mijns inziens onnodige) machtigingen vraagt als je hem wilt installeren, zoals bijvoorbeeld browsegeschiedenis en bladwijzers.

Reden voor mij om het niet te doen.

Waarom zie je dat toch zo vaak bij apps? Inhalig zoveel mogelijk info binnen halen. Gaat het hier nu om dienstverlening / de app of om zoveel mogelijk informatie binnenhalen ten gunste van een verdienmodel!?

Door Francien op woensdag 4 maart 2015, 15:21

Ik heb een paar weken geleden enkel voor de nieuwsgierigheid even gekeken. Had in principe me niet echt aangemeld. Ik vond toen al dat er te veel werd gevraagd en had geen zin om dit in te vullen of verder af te werken.
Nu krijg ik dagelijks allerlei mails binnen. Een ware plaag. Er staan niet eens een regeltje hoe de afmelding verloopt. Als ik reageer met de info@raendel... krijg ik een automatisch berichtje terug waar ik niets mee kan.

Nee, voor mij hoeft dit niet! Buurthuis is makkelijker.

Door joris van huijstee op donderdag 5 maart 2015, 08:52

Goededag, ik ben de persoon van de app Raendel. In principe wordt er niets gevraagd, dan kijken jullie niet goed. Enkel email adres, maar dit kan ook een tweede Hotmail account zijn en zelf een gebruikersnaam bedenken. Hiermee kan men anoniem chatten en telefoneren. Het is wel waar dat het emailsysteem om met 1 knop alle gebruikers (800) een mail te kunnen sturen op hol geslagen was maar dit wordt verholpen. Sommigen kregen dezelfde mail 20 keer in hun inbox. Excuses daarvoor. Browse geschiedenis en bladwijzers is echt onzin, dat wordt niet gevraagd. We halen geen informatie binnen.

U kunt altijd uitloggen en dan svp het raendel email adres blokkeren.

Door joris van huijstee op donderdag 5 maart 2015, 09:36

Daarnaast is het zo dat veel gebruikers gebaat zijn met de totale anonimiteit. Een vrouw vertelde mij in een gesprek over Raendel dat ze boodschappen deed enkel en alleen om een praatje met de cassiere te maken. Een borderliner roemde de open communicatie op Raendel. Ze kon alles delen want er is ook geen fotoregistratie. Er is totale controle over eigen privacy.

Door joris van huijstee op vrijdag 6 maart 2015, 11:25

En daarnaast zijn de vragen die gesteld worden bij installeren niet door mij ingegeven maar door Google appstore. Ik vraag enkel emailadres omdat de app zonder een simpele registratie niet werkzaam is. Mijn streven is totale anonimiteit en privacy waarborgen. mensen zeggen dingen die ze niet zo snel in hun dagelijke leven zeggen. Het opent werelden. Dat is het streven, groet Joris

Door John op woensdag 11 maart 2015, 21:01

Deze organisatie stuurt rustig 50 nieuwsbrieven binnen 2 uur zonder een (volgens mij wettelijk verplichte) mogelijkheid om jezelf af te melden. Wanneer je (meermaals) klaagt en vraagt om van de verzendlijst verdijdert te worden krijg je te horen dat je het emailadres maar moet blokkeren, een beetje de omgekeerde wereld.
Ik zeg: Mijden deze App, hij geeft meer ellende dan plezier.

Door JCPM Spijkers op dinsdag 1 september 2015, 13:56

Ik heb me aangemeld en ik ben geregistreerd.
Zoals ik het begrijp moet ik nu wachten op een matchlijst.
Mijn vraag is: Waar en hoe kan ik mezelf dan in die lijst plaatsen?
Groeten JS

Door gretchen op zaterdag 5 september 2015, 17:25

lijkt mij HELEMAAL NIETS .al dat ingevoer en dan maar af zitten wachten tot er iemand zich gaat zitten melden op JOUW NIVEAU want dat is ook een probleem kan je met iedreen uberhaupt GOED COMUNICEREN lijkt mij van niet dus conclussie NEE .

Door Frans van Zeeventer op zaterdag 9 juli 2016, 00:34

De app is helemaal niks.
Na installatie staan er allemaal vreemde foto's in je galerij, in een paar uur tijd na opstart 2800+ foto's van personen die mij compleet onbekend zijn, en vaak dezelfde foto's

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord