UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
De rol van de arbeidsdeskundige en wat doet een adviseur intensieve dienstverlening
Dienstverlening UWV Achtergrond

Begeleiding naar werk bij UWV

Bij UWV werken arbeidsdeskundigen en adviseurs werk. Allebei begeleiden ze mensen naar werk. Wat doen ze precies en wat is het verschil?

keer gelezen
2202

Hoe vind ik werk met mijn beperking? Wie wil mij nog aannemen? Kan ik hulp krijgen bij het zoeken naar werk? Arbeidsongeschikt zijn roept vele vragen op. Niet iedereen heeft de kennis en ervaring om zelf de weg naar werk te kunnen hervatten. De arbeidsdeskundigen en adviseurs werk van UWV helpen je daar graag mee.

LET OP!

Vanaf 1 januari 2021 veranderen de regels voor de Wajong en lijken de verschillende soorten Wajong (oude Wajong, Wajong2010 en Wajong2015) meer op elkaar. Het kan zijn dat de Wajong-informatie hieronder niet meer helemaal actueel is. Kijk op uwv.nl/veranderingenwajong wat de veranderingen voor jou betekenen.

Hulp binnen handbereik

Bij UWV werken arbeidsdeskundigen en adviseurs werk. Beide zijn gespecialiseerd in het begeleiden van mensen naar werk. Hun werk kent dan ook veel overeenkomsten, maar er is een belangrijk verschil. Alleen een arbeidsdeskundige mag beslissingen nemen over jouw belastbaarheid.

Kort op een rij:

  • Vraagt je belastbaarheid en het verkennen van de mogelijkheden om te werken extra aandacht? Dan ligt de begeleiding naar werk meestal in handen van een arbeidsdeskundige.
  • Zijn de mogelijkheden tot werken bekend? Dan helpt de adviseur werk je met het zetten van nieuwe stappen.

Wat doet de arbeidsdeskundige?

UWV kent 2 soorten arbeidsdeskundigen. Een die je uitkeringsaanvraag (her-) beoordeelt en een die je begeleidt naar werk. De ‘beoordelaar’ beslist enkel over het toekennen van een uitkering. Met de ‘begeleider’ bespreek je de mogelijkheden voor het vinden van werk. Wat is haalbaar? Kan een opleiding je kans op werk vergroten? Hoe mobiel ben je? Welk soort werk heeft je voorkeur? Samen stel je een Werkplan op en maak je afspraken over het vergroten van je kansen op de arbeidsmarkt en het vinden van passend werk. De arbeidsdeskundige let daarbij goed op jouw belastbaarheid. Het werk moet passen bij de beperkingen die je hebt.

Loonwaarde en loondispensatie

Ben je een werkende Wajonger? Dan doet de arbeidsdeskundige onderzoek naar je loonwaarde. Er wordt gekeken hoeveel jij met je werk kunt verdienen. In bijzondere gevallen regelt de arbeidsdeskundige werk- of onderwijsvoorzieningen. Denk aan een rolstoeltaxi, een aangepaste werkstoel of speciale software voor op het werk. Merkt een werkgever dat je het tempo niet kunt bijbenen en vraagt hij daarom loondispensatie aan? Dan is het aan de arbeidsdeskundige om vast te stellen of jij door jouw beperking minder werk kunt doen dan andere collega’s. Is dit het geval, dan mag de werkgever je minder betalen dan het wettelijk minimumloon. Jij krijgt het inkomen waar je recht op hebt, aangevuld vanuit je uitkering. Deze regeling geldt voor de Wajong en heet loondispensatie.

Wat doet de adviseur werk?

Adviseurs werk zetten hun hulp breed in. Ze helpen mensen via coaching en re-integratietrajecten met de eerste stappen richting werk. Weet je wat je wil en wat je aan kan? Maar heb je net wat extra begeleiding nodig? Ook dan springen de adviseurs bij met bijvoorbeeld sollicitatie- en presentatietrainingen.

Vormen van hulp en begeleiding

Arbeidsdeskundigen en adviseurs werk kunnen in hun begeleiding verschillende middelen inzetten. De arbeidsdeskundige is eindverantwoordelijk bij de inzet van proefplaatsingen, jobcoaching en trajecten.

  • Proefplaatsing en jobcoaching

Wil een werkgever kijken of jij het werk aan kan? Met een proefplaatsing kun je 2 tot 6 maanden werkervaring op doen bij een werkgever. Komt extra hulp van pas? Een jobcoach begeleidt mensen op de werkvloer, heeft contact met de werkgever en helpt met alle vragen rond werk en inkomen.

  • Trajecten naar werk

UWV kan ook een begeleidingstraject aanbieden. Het traject ‘Werkfit maken’ helpt je om weer fit en gemotiveerd te worden. Hierin verken je alle mogelijkheden en vergroot je je kansen om aan een baan te komen. Ligt werken binnen handbereik? Maar heb je net even dat extra zetje nodig? Dan helpt het traject ‘Naar werk’ je met gerichte coaching en training bij het zetten van de stap richting een betaalde baan.

Nieuw perspectief

Soms gaan mensen ondanks zware omstandigheden toch vooruit. Zo komen veel Wajongers na een tijd in een vervolgfase van hun leven terecht waarin zij meer toekomstmogelijkheden zien. Verandert er iets in jouw gezondheidssituatie? Wil jij weten welke aanpak het beste aansluit bij je mogelijkheden en onmogelijkheden? Is het lang geleden dat je bent beoordeeld en wil je weten waar je nu staat qua belastbaarheid? Of je nu een Wajong-, WIA of WAO-uitkering hebt, hulp bij re-integratie is er voor iedereen. Neem contact op met UWV. Je hebt er recht op.

Meer over dienstverlening UWV

  • De dienstverlening kan per UWV-vestiging verschillen. UWV kijkt per persoon en per uitkering welke hulp het beste past. Per geval wordt besloten of de arbeidsdeskundige of de adviseur werk zorg draagt voor de begeleiding.
  • Ben je minder dan 35% arbeidsongeschikt en val je na 1 of 2 jaar Ziektewet terug in de WW? Sinds 1 januari 2019 kun jij ook begeleiding naar werk krijgen bij een adviseur werk. Neem contact op met UWV.
  • Heb je een uitkering en verandert er iets in je (gezondheids)situatie? Je bent verplicht om veranderingen door te geven aan UWV door een wijzigingsformulier in te sturen.
Gepubliceerd op: 04-03-2019

Reacties

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord