UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Bij De Prael in Amsterdam werken veel mensen met een arbeidsbeperking
Bij De Prael in Amsterdam werken veel mensen met een arbeidsbeperking
Werken Achtergrond

Bier(brouwen) doet leven

Bij brouwerij De Prael werken mensen met psychische klachten. De meesten doen dat met veel plezier en willen er nooit meer weg.

keer gelezen
10545

Brouwerij De Prael in Amsterdam biedt werk aan 140 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, waaronder Wajongers. De meeste medewerkers hebben psychische klachten.

Dertien jaar geleden richtten Fer Kok en Arno Kooy brouwerij De Prael op. Daarvoor werkten ze allebei als verpleger in de Valeriuskliniek, een psychiatrische opnamekliniek in Amsterdam. Beiden waren op zoek naar een betere dagbesteding voor de patiënten dan wasknijpers maken en lampjes indraaien. Ze vonden elkaar in het bierbrouwen en openden De Prael. Eerst nog op een industrieterrein in Amsterdam, en sinds 9 jaar in de Amsterdamse binnenstad.

Michelle Grot, medewerker proeflokaal: ‘Mijn collega's zijn eigenlijk een soort familie.’

Bij de Prael werken veel mensen met een arbeidsbeperking, zoals Michelle

Achter de schermen

Bij De Prael hebben de meeste mensen chronisch psychische klachten: angststoornissen, schizofrenie of een bipolaire stoornis. Veel medewerkers hebben dus een gebruiksaanwijzing. Toch gaat het niet zo snel mis, ook omdat Fer en Arno weten hoe ze veiligheid en structuur kunnen bieden. En het snappen als iemand een keer niet komt opdagen. De medewerkers doen werk dat bij ze past, en dat ze aankunnen. Voor sommigen is werken achter de schermen het prettigst. ‘Flessen moeten nu eenmaal schoon’, zegt Mohammed, medewerker productie. Ashraf brouwt graag bier. ‘Maar ik drink het nooit’, zegt hij. Anderen draaien mee in het proeflokaal. Hier werken mensen met minder zware psychische problemen, Wajongers en mensen die even in een dip zitten.

Ashraf el Sjeikh, medewerker productie: ‘Ik maak graag bier, maar ik drink het nooit.’

Bij de Prael werken veel mensen met een arbeidsbeperking, zoals Ashraf

Familie

In 15 jaar is De Prael uitgegroeid tot een klein bierimperium. Pasgeleden is aan de Nieuwe Hemweg een tweede proeflokaal geopend, De Prael Houthavens. De Prael biedt nu werk aan 140 mensen, waarvan 33 in een vast dienstverband. De gemiddelde werknemer is er 3 halve dagen per week. De meesten voelen zich zo thuis, dat ze voor altijd willen blijven. ‘Mijn collega’s zijn eigenlijk een soort familie’, zegt Michelle, medewerker bij het proeflokaal. En ook Fabian, medewerker productie, is heel blij met zijn werk: ‘Ik wil hier echt nooit meer weg.’

Fabian Lemmers, medewerker productie: ‘Ik wil hier echt nooit meer weg.’

Bij de Prael werken veel mensen met een arbeidsbeperking, zoals Fabian

Fotoreportage De Prael

Fotograaf Martin Waalboer maakte een prachtige fotoreportage van De Prael. In de foto’s van dit artikel zie je een selectie van zijn zwart-witfoto’s. De foto’s laten zien hoeveel de maatschappij kan betekenen voor mensen die niet in het gebruikelijke plaatje passen.

Mohammed Akdimi, medewerker productie: ‘Flessen moeten nu eenmaal schoon.’

Bij de Prael werken veel mensen met een arbeidsbeperking, zoals Mohammed
Gepubliceerd op: 04-01-2018

Reacties

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord