UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Jeroen woont en werkt bij een zorgboerderij
dagbesteding-wat zijn de mogelijkheden-buiten werken-actief blijven
Actief blijven Achtergrond

Dagbesteding: zinvol meedoen in de samenleving

Dagbesteding is er voor mensen met een beperking die niet stil willen zitten, maar mee willen doen in de samenleving.

keer gelezen
6054

Mensen ontmoeten, je grenzen verkennen, iets doen voor een ander. Dagbesteding geeft je een doel, ritme en structuur. Het biedt je de kans om je verder te ontwikkelen of iets nieuws te leren. Wat is er allemaal mogelijk?

Dagbesteding is er voor mensen met een beperking die naar eigen vermogen mee willen doen in de samenleving en niet stil willen zitten. Dagbesteding wordt ook wel maatschappelijke participatie of activering genoemd. Vroeger was dagbesteding vooral bedoeld om verveling tegen te gaan en ging het lang niet altijd om zinvol werk. Tegenwoordig kun je van alles leren, beleven en ondernemen. 

​​​​​​​Er zijn drie soorten dagbesteding

1. Recreatieve dagbesteding

Dit zijn activiteiten gericht op beleving, zoals wandelen, knutselen, klussen, gymnastieken, zingen of samen koken en mensen ontmoeten.

2. Ontwikkelingsgerichte dagbesteding

Hierbij gaat het om bezigheden als het volgen van een computercursus, leren lezen of schrijven, muziek maken, of je ontwikkelen in film en fotografie. 

3. Arbeidsmatige dagbesteding

Denk hierbij aan werkgerichte activiteiten, zoals werken in een winkel, in de groenvoorziening of op een zorgboerderij. Of misschien word je bijrijder, kun je werken in een spoelkeuken of helpen in de catering.

Krijg ik een vergoeding voor dagbesteding?

Voor dagbesteding ontvang je geen salaris. Soms ontvang je wel een kleine vergoeding. Dit gebeurt als je vanuit de dagbesteding werkzaamheden voor anderen doet, onder begeleiding. Er is dan sprake van begeleid werken. 

Kom ik in aanmerking voor dagbesteding?

Aan sommige vormen van dagbesteding kan iedereen meedoen, zoals activiteiten in de buurt of vrijwilligerswerk. Informeer eens bij een buurt- of wijkcentrum naar de mogelijkheden. Voor dagbesteding onder toezicht of begeleiding heb je meestal een indicatie nodig. Deze indicatie vraag je aan bij het Wmo-loket van je gemeente. Bij de aanvraag raadpleegt de gemeente UWV over jouw situatie. Hoelang het dan duurt voor er een beslissing is genomen, verschilt per gemeente. 

Hoe kom ik in contact met een aanbieder van dagbesteding?

Heb je een indicatie op zak? Dan kun je zelf op internet zoeken naar een dagbesteding bij jou in de buurt (zie ook de tips onderaan dit artikel). Je kunt een afspraak maken om kennis te maken en een kijkje te nemen op de locatie. Als je zelf geen geschikte dagbesteding kunt vinden, vraag dan aan de gemeente of zij je in contact kunnen brengen met een aanbieder van dagbesteding.

Samen bepaal je welke werkzaamheden of activiteiten het beste bij je passen. Heb je al een leuke dagbesteding op het oog en zie je op tegen de aanvraag van een indicatie bij de gemeente? Dan kun je ook vragen of iemand van de dagbesteding je kan helpen met je aanvraag. 

Ik heb langdurige zorg nodig en zoek een dagbesteding 

Kom je in aanmerking voor langdurige zorg? Dan kan de gemeente adviseren om een aanvraag voor een indicatie vanuit de Wet langdurige zorg in te dienen bij het Centrum indicatiestelling zorg (CIZ). Heb je al een Wlz-indicatie? Dan kun je bij de meeste vormen van dagbesteding Zorg in natura (ZIN) of een persoonsgebonden budget (pgb) inzetten om gebruik te kunnen maken van dagbesteding. Vraag bij je gemeente of zorgkantoor hoe dit werkt en welke zorgaanbieders in de buurt geschikte dagbesteding voor je hebben. 

Hoe vind ik een dagbesteding?

Er zijn veel welzijnsorganisaties, stichtingen en andere aanbieders van dagbesteding in Nederland. Kijk op internet maar eens naar dagbesteding in jouw omgeving of vraag bij de gemeente naar aanbieders in de buurt. Enkele voorbeelden:

Gepubliceerd op: 24-10-2017

Lees meer over

Dagbesteding Passend werk

Reacties

Door Jessica Schardijn op dinsdag 12 december 2017, 20:38

Zorgbureau Zeeland heeft leuke en zinvolle kleinschalige dagbestedings locaties.
We hebben al mensen vanuit UWV naar een reguliere baan kunnen begeleiden.
Daarnaast heeft een andere deelnemer een diploma meubelmaker behaald via de dagbesteding.
Interesse?
Kijk dan op: www.zbz.nu

Door Wolfje op donderdag 10 januari 2019, 19:32

Is het ook mogelijk om deel te nemen aan dagbesteding als er 'geen arbeidsvermogen' is vastgesteld? En is dit dan ook zonder een eigen bijdrage die bovenop andere kosten nog eens geëist wordt? En is er ook een overzicht van dagbestedings mogelijkheden voor de gemeente Ede. Veel mensen in een situatie waarbij ze niet in staat zijn om te werken willen toch onder de mens zijn. Deze doelgroep beschikt over een laag inkomen wat zich onder de armoede grens begeeft. Dus zou een eigen bijdrage niet alleen onterecht zijn maar ook botweg onbetaalbaar aangezien er al hoge zorgkosten zijn voor deze mensen.

Door UWV Webcare op vrijdag 11 januari 2019, 15:50

Hallo Wolfje,
Goed dat je navraagt welke mogelijkheden tot dagbesteding er zijn voor de doelgroep waarbij geen arbeidsvermogen is vastgesteld.
Wanneer er geen arbeidsvermogen is vastgesteld, kun je bij de gemeente (WMO) een dagbesteding aanvragen. De gemeente gaat over deze dagbesteding en over de eigen bijdrage hiervan.
Bij de gemeente Ede zelf zou je een overzicht kunnen aanvragen met daarop de dagbestedingsmogelijkheden.
Met vriendelijke groet,
Marjolein
UWV Webcareteam

Door J.J. op maandag 25 maart 2019, 02:52

Dag Wolfje,

Ik herken me volledig in je vraag. Ik zit namelijk in dezelfde situatie tevens vraagstuk. Zinvolle dagbesteding en 'geen arbeidsvermogen' is echt een patstelling in dezen.
Ik zit ook bij de gemeente Ede en probeer de mogelijkheden voor dagbesteding al jaren te onderzoeken/verkennen. Ik ben het inderdaad met je eens dat de eigen bijdrage en de vervoerskosten van/naar evt. (zelf gezochte wel passende) dagbesteding onbetaalbaar zijn, gezien de zeer hoge zorgkosten/aanpassingen en het lage inkomen. Financieel en bureaucratisch onmogelijk! De benodigde aanpassingen/vervoer, beperkingen/zorgbehoefte en verdere gemoeide kosten maken het zoeken naar zinvolle dagbesteding met zorg/begeleiding incapabel en helaas bijna onmogelijk. Daarnaast biedt de gemeente Ede noch de regio passende en zinvolle dagbesteding voor jongeren met lichamelijke beperkingen, maar coginitief ontwikkelde kwaliteiten.
Waar kan ik met zinvolle dagbesteding met zorg en begeleiding terrecht?

Door Gerrit op donderdag 6 juni 2019, 11:19

Hallo uwv,

Mag je naast de arbeidsmatige dagbesteding ook nog vrijwilligerswerk doen bij hetzelfde bedrijf als waar je de arbeidsmatige dagbesteding verricht?

Bedankt.

Door UWV Webcare op donderdag 6 juni 2019, 14:04

Hoi Gerrit, als je een uitkering van UWV krijgt dan kan een Arbeidsdeskundige jou vertellen of je in deze situatie vrijwilligerswerk mag doen. De Arbeidsdeskundige is de persoon die inzage heeft in jouw dossier, de gemaakte afspraken en in de regelgeving.

Sowieso is het belangrijk of het vrijwilligerswerk voldoet aan deze voorwaarden: https://bit.ly/2r7Hj2Y

Je kunt in contact komen met een Arbeidsdeskundige door te bellen of door een bericht te sturen in de Werkmap op werk.nl.
Telefonisch zijn we bereikbaar via 088 - 898 9294.

Ontvang je geen uitkering van UWV? Neem dan contact op met jouw gemeente.

Met vriendelijke groet,
Marthijn
UWV Webcareteam

Door Ruud Jonkers op donderdag 28 november 2019, 14:25

Wij hebben werk voor arbeidsmatige dagbesteding zonder deadlines. Ben langere tijd op zoek naar mensen die hiervoor in aanmerking (willen) komen. Helaas bots ik telkens tegen het feit aan dat de koek verdeeld is over de grote arbeidsfabrieken zoals ook hier weer genoemd in dit artikel bij "Waar vind ik een dagbesteding".
Wie o wie heeft deze mensen voor ons ?!?

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord