UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
arbeidsdeskundige helpt
arbeidsdeskundige helpt bij het vinden van werk
Dienstverlening UWV Achtergrond

De arbeidsdeskundige helpt bij het vinden van werk

UWV werkt met 2 soorten arbeidsdeskundigen. De ene beoordeelt je uitkeringsaanvraag, de andere helpt je bij werk vinden.

keer gelezen
16066

Kun je door ziekte of een handicap voor langere tijd niet of minder werken? Dan kun je bij UWV een arbeidsongeschiktheidsuitkering aanvragen. Bij je aanvraag zijn naast verzekeringsartsen ook arbeidsdeskundigen betrokken. Wat doet de arbeidsdeskundige?

LET OP!

Vanaf 1 januari 2021 veranderen de regels voor de Wajong en lijken de verschillende soorten Wajong (oude Wajong, Wajong2010 en Wajong2015) meer op elkaar. Het kan zijn dat de Wajong-informatie hieronder niet meer helemaal actueel is. Kijk op uwv.nl/veranderingenwajong wat de veranderingen voor jou betekenen.

'Wat denk je zelf nog te kunnen, wat wil je en wat is haalbaar?'

UWV heeft 2 soorten arbeidsdeskundigen. De eerste arbeidsdeskundige beoordeelt uitkeringsaanvragen. Word je arbeidsongeschikt verklaard en leidt dit tot een (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheidsuitkering, dan helpt een tweede arbeidsdeskundige je bij het vinden van passend werk.

Heeft elke arbeidsdeskundige een specialisme?

De meeste arbeidsdeskundigen die een uitkeringsaanvraag beoordelen, hebben de uitkeringen WIA, WAO, Wajong en ZW (Ziektewet) in hun pakket. Er zijn ook specialisten die zich alleen richten op bijvoorbeeld ontslagzaken. Het aantal specialisten verschilt per UWV-kantoor.

Wanneer krijg ik hulp van een arbeidsdeskundige bij het vinden van werk?

Als UWV je uitkeringsaanvraag heeft bekeken en in behandeling neemt, dan word je eerst medisch beoordeeld door een verzekeringsarts. Hierna kijkt een arbeidsdeskundige of je inkomensverlies hebt. Als uit de beoordeling volgt dat je (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt bent, en je krijgt daardoor een uitkering, dan komt de tweede arbeidsdeskundige aan bod. Je krijgt dan een uitnodiging voor een gesprek met een arbeidsdeskundige die je begeleidt naar passend werk. Met deze arbeidsdeskundige heb je meerdere keren contact.

Hoe verloopt het contact bij het vinden van werk?

De arbeidsdeskundige die je uitkeringsaanvraag heeft beoordeeld, draagt het dossier over aan de arbeidsdeskundige die je begeleidt bij het vinden van werk. Deze arbeidsdeskundige nodigt je uit voor een kennismakingsgesprek bij UWV. In dit gesprek bespreek je samen je situatie. Wat betekent de beoordeling van je arbeidsongeschiktheid in de praktijk voor jou? Wat denk je zelf nog te kunnen en waar gaat je voorkeur naar uit? Wat is haalbaar? Kun je zelf werk vinden of heb je begeleiding van UWV nodig? Is een opleiding of zijn andere voorzieningen nodig om je kansen op werk te vergroten? De arbeidsdeskundige helpt je met al deze vragen.

Hoe kan de arbeidsdeskundige mij helpen bij het vinden van werk?

De arbeidsdeskundige kan de hulp inschakelen van een adviseur werk bij UWV. Deze adviseur kijkt met jou naar alle mogelijkheden voor werk. En hij of zij ondersteunt bij het vinden van vacatures. Zijn je kansen op het vinden van werk heel klein, dan kan de arbeidsdeskundige of de adviseur werk ook een begeleidingstraject voor je inkopen bij een re-integratiebedrijf. Het re-integratiebedrijf begeleidt je en UWV volgt deze begeleiding op afstand.

Hoe ziet een re-integratietraject eruit?

Er zijn meerdere re-integratietrajecten mogelijk. De belangrijkste zijn: het traject 'Werkfit maken' en het traject 'Naar werk'. Ben je klaar om aan de slag te gaan, dan kun je starten met het traject 'Naar werk'. Hierin krijg je van de trajectbegeleider maximaal 25 uur begeleiding richting een betaalde baan. Bij het traject 'Werkfit maken' krijg je maximaal 40 uur begeleiding bij het in kaart brengen van je persoonlijke kwaliteiten en het verbeteren van je kansen op de arbeidsmarkt. Als het traject 'Werkfit maken' is afgesloten en je hebt nog geen werk gevonden, dan kan de arbeidsdeskundige aansluitend het traject 'Naar werk' inzetten. De arbeidsdeskundige kan je ook doorverwijzen naar een wijkteam voor extra begeleiding in je privésituatie en hulp bij het vergroten van je netwerk.

Hoe vaak heb ik contact met de arbeidsdeskundige?

Je hebt ongeveer 2 keer per jaar een gesprek met de arbeidsdeskundige of -adviseur. Hoe vaak je contact hebt met de arbeidsdeskundige hangt af van je situatie en de vorderingen die je maakt bij het vinden van werk. Ook als je werk gevonden hebt, blijft UWV in zicht. Bij een Wajong-uitkering kan de arbeidsdeskundige een onderzoek doen naar je loonwaarde bij je werkgever om te kijken hoeveel je met je werk kunt verdienen. Bij een WIA-uitkering doet de arbeidsdeskundige dit onderzoek niet.

Hoe bereik ik de arbeidsdeskundige?

Het contact met een arbeidsdeskundige gaat altijd op uitnodiging en via afspraak. De contactgegevens van de arbeidsdeskundige staan in het beoordelingsrapport of werkplan dat je krijgt toegestuurd.

Meer weten over de arbeidsdeskundige?

Op UWV Perspectief vind je meer interessante artikelen over de arbeidsdeskundige. 

Gepubliceerd op: 19-10-2017

Reacties

Door Danny op maandag 4 december 2017, 10:57

Wat ik met uwv-mederwerkers gehoord en mee gemaakt hebt heeft.of ze worden weg bezuinigt of komen terug.Ik heb vele contract en voor vele werkgevers gewerkt in crisis tijd en met vele uitzendbureau en zzp ers.Ik heb uitzendbureau zzpers failliet waren of geen loon kregen en wel werk-en.Wordt je werkloos 8 uur in week mag voor 8 uur in week solliciteren.Ik werd zo vermoeid van werkcoach en hun leiding gevende manager,s.Toen de tijd wajong en wsw en bijstand.Heb ook 3 jaar in gezeten en wat dreig brief en heb van gemeente gehad over informatie delen van consulent en case systeem manager,gek van te worden.En Nog wat,Van arbeidskundige hulp,Nooit gezien of gesproken,Ja per brief, Nee niet per email, Nee niet via mijn berichten van uwv, Nee uitslag per brief, Arbeidskundige,ik heb jullie nog nooit telefoonnise gesproken,Als ik bel mag ik met sociale werkplaats werkgever uitzoeken voor andere baan

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord