UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Hulp van de mantelzorgmakelaar
Hulp van de mantelzorgmakelaar
Hulp geven en krijgen Tips

De mantelzorgmakelaar

Ben je mantelzorger? Dan komt er vaak veel op je af. Een mantelzorgmakelaar helpt je bij al het regelwerk.

keer gelezen
4365

Als je mantelzorger bent, komt er veel op je af. Je krijgt (tijdelijk) extra verantwoordelijkheden. Bij het regelen van allerlei zaken kun je een mantelzorgmakelaar inschakelen.

Een mantelzorgmakelaar is een wegwijzer in de wereld van de zorg. Hij of zij kan je helpen bij vragen over zorg, wonen, inkomen, werk, welzijn, wetten en regels en verzekeringen. Hij kan samen met je kijken naar knelpunten en mogelijkheden binnen je mantelzorgsituatie. Dit voorkomt overbelasting bij de mantelzorger. 

Jolanda Bogaert werkt als mantelzorgmakelaar in Zeeuws-Vlaanderen. Jolanda: ‘Ik ben al heel lang mantelzorger van mijn man. Hij heeft ernstig hersenletsel. Naast mijn werk en gezin met 3 kinderen moest ik zoveel regelen als mantelzorger! Uiteindelijk trok ik dit niet meer en kwam ik een aantal jaren in de ziektewet. Ik wist niet waar ik, als mantelzorger, ondersteuning kon vinden. Ik bleef maar zoeken naar informatie. Toen ik weer kon werken wilde ik iets met mijn opgedane kennis doen. Ik deed de hbo-opleiding tot zelfstandig mantelzorgmakelaar. Als mantelzorgmakelaar zijn wij wegwijzer, begeleider en bewaker van al het regelwerk.’ 

Wat doet een mantelzorgmakelaar?

De mantelzorgmakelaar kan je bijvoorbeeld helpen bij het:

  • aanvragen van een indicatie of persoonsgebonden budget;
  • invullen van formulieren;
  • afstemmen van werk en privé met de werkgever;
  • op orde krijgen van de administratie;
  • zoeken naar mogelijkheden binnen de zorg.

Kosten mantelzorgmakelaar

Mantelzorgmakelaars zijn in dienst van een Steunpunt Mantelzorg of werken zelfstandig. De dienstverlening via de Steunpunten Mantelzorg is meestal gratis voor mantelzorgers. Dienstverlening door een zelfstandig werkende makelaar moet je in sommige gevallen zelf betalen. Een aantal zorgverzekeraars vergoedt de kosten van de mantelzorgmakelaar vanuit de aanvullende zorgverzekering. Welke verzekeraars dat zijn vind je op de site van de mantelzorgmakelaar of vraag ernaar bij je eigen zorgverzekeraar. 

Sommige gemeenten financieren de mantelzorgmakelaar uit Wmo-gelden. Gemeenten zijn verplicht om een vorm cliëntondersteuning aan te bieden. Actuele informatie vind je bij de mantelzorgmakelaar.

Waar vind je een mantelzorgmakelaar?

Nog niet in elke regio in Nederland zijn mantelzorgmakelaars actief. Kijk hier voor:

Kijk voor meer informatie op de website van de Beroepsvereniging voor Mantelzorgmakelaars (BMZM). Of bij Mezzo, de landelijke vereniging voor Mantelzorgers en Vrijwilligerszorg. 

Gepubliceerd op: 22-09-2015

Lees meer over

Mantelzorg Tips Hulpverlening

Je kunt niet reageren op dit artikel

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord