UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
hoe ga je om met depressie
omgaan met depressie
Hulp geven en krijgen Tips

Depressie, hoe ga je daarmee om?

Hoe kun je een ouder, kind of partner met een depressie helpen en zelf overeind blijven?

keer gelezen
2584

Als je een depressief familielid hebt, probeer je diegene op te vrolijken of uit zijn isolement te halen, al werkt dat vaak averechts. Wat kun je dan wel doen?

De Depressie Vereniging geeft de volgende tips: 

1. Zorg dat je kennis van zaken hebt

Zoek informatie online, bijvoorbeeld bij de depressievereniging.nl en depsycholoog.nl, of in boeken.

2. Geef geen advies, wel steun

Probeer geen therapeut te zijn, maar geef iemand wel de ruimte om zijn sombere zelf te zijn. Luister en toon begrip. Onderneem iets eenvoudigs (een stukje wandelen of een klusje waar hij of zij geen energie voor heeft). Je kunt ook helpen door mee te gaan naar de huisarts of een behandelaar. 

3. Zoek steun voor jezelf

Leven met een depressief iemand is moeilijk en belastend. Vaak komen er ook nog praktische zaken bij die je moet overnemen. Zoek hulp bij een maatschappelijk werker, een lotgenotengroep en/of een coach. Kijk op www.familievan.nl of labyrint-in-perspectief.nl. Accepteer ook hulp van vrienden en familie. 

4. Voor kinderen

Voor kinderen van depressieve ouders bestaan groepen waar zij begeleiding krijgen. Veel ggz-instellingen hebben zo’n groep. De Depressie Vereniging adviseert ouders open kaart te spelen tegenover hun kinderen, zonder te diep op de achterliggende problemen in te gaan. 

5. Hersteltijd

Geef de moed niet op als het langer duurt dan je hoopte. Blijf in de buurt. Herstel heeft tijd nodig. 

Zelf iemand nodig om mee te praten?

Het leven met een depressief iemand kan zwaar zijn. Hoe fijn is het als je zelf je verhaal bij iemand kwijt kunt. Bel bijvoorbeeld met Sensoor, je kunt hier 24 uur per dag terecht met je verhaal. Ook anoniem. Of je kunt terecht bij de hulpverleners van Mind Korrelatie, telefoon 0900-1450 (maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 18.00, 15 cent per minuut). Mensen die suïcidaal zijn kunnen 24 uur per dag terecht bij 113online, 0900-0113 (24/7 bereikbaar, gebruikelijke belkosten).

De Depressie Vereniging organiseert ook bijeenkomsten voor naasten.

Heb je ervaring met depressie of depressieve familieleden? 

Laat anderen weten hoe dat is en plaats je reactie hieronder.

Meer lezen?

*bron: www.depressievereniging.nl

Gepubliceerd op: 24-10-2016

Reacties

Door Stress Panda op dinsdag 25 oktober 2016, 12:50

Dat het UWV dit durft aan te snijden. Als je met depressieve klachten bij het UWV komt wordt je per direct de deur gewezen. Alles wat een psycholoog of psychiater vaststelt is nonsens en onwaar. Gaat u maar weer gerust werken en als u uw baan kwijt raakt, staan wij niet klaar met een uitkering want het is uw eigen schuld. Had u het maar eerder aan moeten geven. Alleen van de naam UWV zou je al chronisch geraken.

Door Harold H.R. willems op woensdag 30 november 2016, 10:10

Heb ik waarschijnlijk iets gemist.

Door Tini ten Dam op donderdag 1 december 2016, 15:18

Vrome woorden van de UWV.....Nu nog daden.....

Door Danny op donderdag 17 augustus 2017, 12:15

Depressie autisme ligt heel dicht bij elkaar heb uwv mensen gesproken die ontslagen werden en aangenomen hoe kunnen ze jouw dan helpen als ze aan reorganiseren zijn, of ik voor uitzendbureau weg gezet worden naar andere uitzendbureau documenten of werkgever zeg ben niet flexibel of past niet binnen bedrijf.Zie maar met uwv er uit te komen.Ik heb traumatische ervaring met werkcoach en manager,Of druk wat team werk en inkomen op ligt van de gemeente.of dreigen met boete of verzuim van informatie.als je belt zoek maar uit.

Door Tom op dinsdag 26 juni 2018, 12:26

Het gaat alleenmaar om de centen en er wordt alleenmaar gekeken om je weg te bezuinigen ook uit de ziektewet of WIA.
Men staat er helemaal alleen voor ,ik zie al 30 jaar de overheid als mijn grooste vijand dat ik iedere dag wil bestrijden.

Door Aaty van der Spoel op vrijdag 26 april 2019, 01:46

IK ben depressief en heb ook een persoonlijkheidsstoornis van schizoïde aard. Daarnaast heb ik , door artrose een versleten rug en kan niet verder lopen dan 400 meter, dan zak ik door mijn benen. Kan niet met spanningen en druk omgaan, dan stort ik nog verder in. mijn leven is een hel. Als ik geen vrouw en kinderen had, dan weet ik niet of ik wel verder zou willen leven. Ik heb ook geregeld migraine aanvallen, en ben altijd gespannen. heb al meer dan 6 jaar therapie gehad, maar ik ben niet meer te helpen. En ik slik een berg medicijnen, o.a. om te slapen.

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord