UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Vooral in de zorg liggen banenkansen
Werken Achtergrond

In deze beroepen is nog wél werk te vinden

Werk vinden in coronatijd is lastig. Zeker als je een Wajong- of WIA-uitkering hebt. Toch zijn er nog vacatures voor alle niveaus.

keer gelezen
3625

Corona zorgt voor een oplopende werkloosheid. Eerst trof dat vooral flexwerkers en uitzendkrachten, maar de crisis verspreidt zich langzaam over de banenmarkt. Ook Wajongers en mensen met een WIA-uitkering komen lastiger aan het werk. Toch zijn in verschillende sectoren nog vacatures te vinden. We zetten de banenkansen op een rij.

Het ging zo goed. De banen lagen bij wijze van spreken voor het opscheppen. Ook voor Wajongers en mensen met een WIA-uitkering waren er meer kansen op een baan.

Toen kwam corona en veranderde alles. De banen worden schaarser en werk vinden wordt lastiger. Toch zijn er nog steeds beroepen te vinden waar vacatures open staan. UWV stelde een lijst samen van beroepen waar de kans op het vinden van werk het grootst is.

Op de lijst staan veelal de beroepen waar voor de crisis al grote vraag naar was. Zoals in de zorg bijvoorbeeld, waar nu nog steeds een tekort is aan onder meer verzorgenden en verpleegkundigen. Ook in het onderwijs liggen nog kansen, als leerkracht in het basisonderwijs bijvoorbeeld of als docent scheikunde, wiskunde of Nederlands. Voor de coronacrisis was de vraag naar personeel in de IT-sector groot en ook nu hoeven programmeurs, systeemontwikkelaars en onder meer security-specialisten niet lang naar werk te zoeken. Dat geldt ook voor elektro- en glasvezelmonteurs, kraanmachinisten, dakdekkers en - uit een weer heel andere sector - (assistent-) accountants en belastingadviseurs. ‘De kansrijke beroepen’, zegt Mechelien van der Aalst, arbeidsmarkadviseur bij UWV Werkbedrijf, ‘zijn toch vooral beroepen waar een specifieke opleiding voor nodig is, soms op MBO-niveau, soms nog hoger.’

Weten waar jou kansen liggen? Kijk op Werk.nl voor een uitgebreide lijst met kansrijke beroepen.

Werk voor mensen met een beperking?

Hoe het is gesteld met de arbeidsmarkt voor mensen met een beperking is lastig aan te geven. Het is immers een uiterst gevarieerde groep - van hoogopgeleiden met een fysiek aandoening tot mensen met een ernstige verstandelijke beperking.

Wat zij met elkaar gemeen hebben is dat hun positie op de arbeidsmarkt al lastig was en door de coronacrisis alleen maar lastiger is geworden. Volgens een rapport van het Sociaal Cultureel Planbureau hebben mensen met een arbeidsbeperking meer kans hun baan te verliezen dan mensen zonder beperking. Dat komt mede omdat een relatief grote groep een flexcontract heeft of via een uitzendbureau werkt. Daarbij komt nog dat werkgevers voorzichtiger zijn geworden met het aannemen van nieuwe mensen, dat geldt logischerwijs dan ook voor mensen met een arbeidsbeperking. Kortom, minder banen en meer concurrentie van andere werkzoekenden.

Vooral kansen in de zorg

Het is dus al met al niet zo vreemd er minder mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werk hebben gevonden. Maar zelfs in deze lastige tijden biedt de arbeidsmarkt voor Wajongers en mensen met een WIA nog mogelijkheden, zoals uit het UWV-overzicht van kansrijke beroepen blijkt. In de zorg bijvoorbeeld waar nog steeds vraag is naar zowel hoog- als laagopgeleid personeel. Denk aan woon- / zorgassistenten in ziekenhuizen en verpleeghuizen. Maar, zoals Mechelien al aangaf, in het algemeen geldt: hoe beter opgeleid hoe groter de kans op werk.

 

Gepubliceerd op 02-11-2020

Reacties

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord