UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
illustratie van persoon in rolstoel die de hand schudt van een werkgever
Dienstverlening UWV Nieuwsbericht

Extra geld voor aangepaste werkplekken

Met een pilot rondom aangepaste werkplekken wil de overheid het makkelijker maken voor werkgevers om mensen met een arbeidsbeperking aan te nemen.

keer gelezen
607

Op 1 maart 2020 is UWV gestart met een pilot rondom aangepaste werkplekken. Het aanvragen van hulp of hulpmiddelen (voorzieningen) voor werk wordt makkelijker gemaakt voor werkgevers. Zij kunnen hierdoor eenvoudiger mensen met een beperking in dienst nemen en houden.

Werkgevers kunnen via de pilot generieke werkvoorziening een aanvraag indienen voor de aanpassing van 1 of meerdere werkplekken binnen hun bedrijf. Dat kan al voordat ze een werknemer met een arbeidsbeperking in dienst nemen. Eerder kon de werkplek pas aangepast worden als de werknemer met een arbeidsbeperking al in dienst was. De aanpassing of voorziening was dus verbonden aan het dienstverband, niet aan de werkplek zelf. Staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vertelt dat dit voor werkgevers vaak een drempel was. Het kabinet wil deze drempel wegnemen en met deze pilot meer kansen op de arbeidsmarkt creëren voor mensen met een beperking. Voor de pilot is 8 miljoen euro beschikbaar in 2020.

Wat betekent dit voor mensen met een arbeidsbeperking?

Voorzieningen voor werk voor mensen met een arbeidsbeperking spelen een belangrijke rol bij de arbeidsparticipatie. Met deze pilot ontstaat er meer kans dat arbeidsgehandicapten aan het werk komen én blijven. Werkgevers kunnen namelijk makkelijker hulp(middelen) voor hun werknemers inzetten.

Wat betekent dit voor een werkgever?

Werkgevers kunnen eerder een aanvraag indienen voor de aanpassing van werkplek(ken). Door de pilot wordt de werkplek zélf inclusief. Een werkgever moet wel de intentie hebben om meerdere of opeenvolgende werknemers met een vergelijkbare beperking in dienst te nemen. Op het moment van de toekenning van een voorziening moet een werknemer uit de doelgroep in beeld zijn. Ook belangrijk: de werkgever moet voor ten minste 3 jaar duurzame werkgelegenheid aanbieden. De huidige werkgeversvoorziening met maatwerk voor een individueel dienstverband blijft naast de pilot bestaan.

Gebruikmaken van deze tijdelijke mogelijkheid?

Deze pilot loopt tot en 31 december 2020. Kijk op uwv.nl voor meer informatie over subsidie voor aanpassingen binnen een bedrijf. En wijs je (toekomstige) werkgever op deze kans om jou in dienst te nemen en te houden.

Bron: nieuwsbericht rijksoverheid.nl: Extra investering werkplekken voor mensen met een arbeidsbeperking.

Gepubliceerd op: 04-03-2020

Reacties

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord