UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING

Dienstverlening UWV Video

Het succes van de jobcoach

Lotte heeft sinds haar 18e een Wajong-uitkering. Ze heeft altijd gewerkt naast haar uitkering, en altijd met hulp van een jobcoach. 

keer gelezen
745

Lotte (33, Wajong) werkt 12 uur per week als koffieoperator bij MAAS, op het stadskantoor van de gemeente Arnhem. Ze krijgt daarbij begeleiding van jobcoach Arjoma van Teamwerk Participatiediensten. Als ze iets wil bespreken, kan ze altijd bellen. Maar dat is steeds minder vaak nodig. In de video zie je hun hele verhaal. 

Een jobcoach kan jou en je werkgever helpen bij het inrichten van je werk en werkplek.

Lotte: ‘Sinds ik werk heb ik begeleiding van jobcoaches op de werkvloer. Door een moeilijke jeugd heb ik psychische problemen gekregen. Hierdoor was werk vinden en behouden een uitdaging voor me. Arjoma ken ik sinds de zomer van 2018. Ik denk dat Arjoma in het begin een zware dobber aan me gehad heeft. Ik heb tijd nodig om iemand te leren vertrouwen. Toen ze er eenmaal doorheen prikte, hadden we een klik. In het begin hadden we wekelijks contact. Nu is het wisselend: soms spreken we elkaar 2x per week, soms zie ik haar 1x per maand. Maar het is fijn te weten dat ik haar altijd kan bellen als dat nodig is. Dan kunnen we even sparren.’

Arjoma: ‘Een jobcoach is een spin in het web. Aan de ene kant coach ik de werknemer met een arbeidsbeperking, maar ik coach ook de werkbegeleider en andere betrokkenen, zoals de teamleider of regiomanager. Lotte is in de tijd dat ik haar begeleid een andere vrouw geworden. Ze is minder terughoudend en opener, en ik kan zien dat ze zich ontwikkeld heeft. Ze heeft me steeds minder nodig en wordt steeds zelfstandiger.’

Het succes van de jobcoach: onderzoek

Tussen 2013 en 2018 zijn ongeveer 25.000 mensen gestart met een baan waarbij ze begeleiding kregen van een jobcoach. Van deze groep heeft 95% een Wajong-uitkering en 5% een WIA/WGA-uitkering. Wajongers die met een jobcoach werken, hebben vaak een verstandelijke beperking, een psychische aandoening of autismespectrumstoornis. In de WIA/WGA-groep zitten vooral mensen met een lichamelijke of psychische aandoening. 

Een team van UWV onderzocht samen met onderzoeksbureau SEOR het effect van de inzet van jobcoaches. Ze keken hoe het mensen met een arbeidsbeperking op de arbeidsmarkt vergaat na begeleiding van een jobcoach. De resultaten zijn hoopgevend: ruim de helft van de mensen die hulp kregen van een jobcoach werkt na 3 jaar nog steeds. Een kleine meerderheid daarvan heeft niet langer een jobcoach nodig. 

Het hele onderzoek lezen? Kijk op: UWV kennisverslag 2019-9: werkenden met een jobcoach

Meer over de jobcoach

Kijk op uwv.nl/voorzieningen voor de mogelijkheden van het inzetten van een jobcoach bij werk. Hier vind je ook de voorwaarden waar je aan moet voldoen. 

Lees ook interviews van diverse (ex-)Wajongers met hun jobcoach:

Gepubliceerd op: 21-02-2020

Reacties

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord