UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Mariëlle met haar jobcoach Angélique van Compleet Mensenwerk
Dienstverlening UWV Interview

Mijn jobcoach en ik: samen de juiste balans vinden

Mariëlle over haar jobcoach Angélique: ‘Een jobcoach is er ook om je af te remmen.’  

keer gelezen
734

Jobcoaches begeleiden mensen met een arbeidsbeperking bij het vinden en behouden van een baan. Mariëlle (30) krijgt begeleiding van jobcoach Angélique Riemens (53) van Compleet Mensenwerk. 

LET OP!

Vanaf 1 januari 2021 veranderen de regels voor de Wajong en lijken de verschillende soorten Wajong (oude Wajong, Wajong2010 en Wajong2015) meer op elkaar. Het kan zijn dat de Wajong-informatie hieronder niet meer helemaal actueel is. Kijk op uwv.nl/veranderingenwajong wat de veranderingen voor jou betekenen.

Mariëlle: ‘Ik lijd al sinds mijn puberteit aan een chronisch vermoeidheidssyndroom. Dat heeft een zware wissel op mijn leven getrokken. In mijn opleiding, werk, m’n sociale leven; overal merkte ik tegenslagen. De laatste jaren heb ik mijn best gedaan om een geschikte baan te vinden, maar het liep steeds op een teleurstelling uit. Ik wilde graag in de zorg werken, maar de onregelmatige werktijden vielen me te zwaar. Samen met mijn jobcoach kwam ik toen uit bij een andere droombaan: werken met jonge kinderen. Ik volg nu een deeltijdopleiding tot pedagogisch medewerker en loop stage op een kinderdagverblijf in de buurt. Ik ben heel gemotiveerd en ik merk dat ik goed ben in dit werk. In het begin was ik zelfs te enthousiast. Ik besteedde ieder vrij uur aan mijn studie. Toen kwam ik mezelf wel tegen, uiteraard. Gelukkig is een jobcoach er ook om je af te remmen. Angélique helpt me om de juiste balans te vinden tussen opleiding, werk en privé.’ 

Jobcoach Angélique: ‘Mariëlle zit helemaal op haar plek in de kinderopvang. Ik vind het fantastisch om te zien hoeveel energie en kracht zij daaruit haalt. Ze is echt op de goede weg; zeker nu ze zich ervan bewust is dat ze haar energie goed moet verdelen.’ 

Wil je ook hulp van een jobcoach?

Een jobcoach is er om mensen met een arbeidsbeperking aan het werk te helpen of helpt ze werk te behouden. Een jobcoach geeft in veel gevallen begeleiding op de werkplek, en is dan bijvoorbeeld aanwezig bij besprekingen met de leidinggevende. Er zijn zowel interne als externe jobcoaches. Een interne jobcoach wordt via de werkgever aangevraagd, voor een externe jobcoach kun je contact opnemen met je arbeidsdeskundige van UWV.

Je kunt in aanmerking komen voor een jobcoach als je voldoet aan de volgende voorwaarden: 

  • Je kunt werken in een gewone baan, dus niet in de sociale werkvoorziening;
  • Je hebt extra begeleiding nodig om je werk goed te kunnen doen;
  • Je hebt een Wajong-, WIA-, WAO- of WAZ-uitkering. 

Meer informatie over de inzet van een jobcoach vind je op uwv.nl.

Lees ook andere verhalen van Wajongers en hun jobcoach op UWV Perspectief:

En bekijk de video waarin Lotte en Arjoma op Lottes werk vertellen over het succes van de inzet van een jobcoach.

Gepubliceerd op: 18-02-2020

Reacties

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord