UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Manuel met zijn blindenstok en jobcoach Margo van Bartiméus
Dienstverlening UWV Interview

Mijn jobcoach en ik: vergroten van zelfvertrouwen

Manuel over zijn jobcoach Margo van Werkpad Bartiméus: ‘Ik kreeg snel mijn zelfvertrouwen terug.’

keer gelezen
705

Een jobcoach helpt mensen met een arbeidsbeperking om optimaal te functioneren op het werk. Toen het zicht van Manuel (43) achteruitging, hielp jobcoach Margo van Mispelaar (42) hem om passend werk te vinden. 

LET OP!

Vanaf 1 januari 2021 veranderen de regels voor de Wajong en lijken de verschillende soorten Wajong (oude Wajong, Wajong2010 en Wajong2015) meer op elkaar. Het kan zijn dat de Wajong-informatie hieronder niet meer helemaal actueel is. Kijk op uwv.nl/veranderingenwajong wat de veranderingen voor jou betekenen.

Manuel: ‘Een visuele beperking is iets waarmee je leert leven. Ik heb altijd manieren gevonden om toch in de ziende wereld mee te kunnen doen. Maar onlangs kwam ik op een moeilijk keerpunt in mijn leven. Mijn zicht was dusdanig achteruitgegaan dat ik de omschakeling moest maken van beperkt visueel werken naar non-visueel werken. Dat maakte me onzeker. Met behulp van een jobcoach ben ik hier gelukkig snel bovenop gekomen. Margo en ik zijn samen een traject gestart, waarin ik de gelegenheid kreeg om langzaam aan deze nieuwe situatie te wennen. Ik kon een soort stage doen bij een organisatie die gespecialiseerd is in werkplekken voor mensen met een visuele beperking. Ik leerde er op de tast elektronica in elkaar te zetten. Dat is niet mijn vakgebied, maar deze grote uitdaging gaf me uiteindelijk het zelfvertrouwen dat ik nodig had. Later leerde ik blind met de computer werken. Via mijn jobcoach vond ik ook mijn huidige baan: ik werk nu bij de gemeente Amersfoort als beleidsmedewerker Toegankelijkheid en Sport. Deze functie is me op het lijf geschreven, vooral omdat ik zelf een groot sportliefhebber ben. Ik werk 24 uur, waardoor ik geen uitkering meer nodig heb van UWV.’  

Jobcoach Margo: ‘Doordat Manuel zijn zelfvertrouwen terugkreeg, kon ik een functie zoeken die echt bij hem paste. Ik vind het altijd weer bijzonder om met iemand zo’n traject door te lopen. Het is niet gemakkelijk geweest voor Manuel, maar hij heeft hard gewerkt en het is hem gelukt. Ik ben trots op hem.’ 

Wil je ook hulp van een jobcoach?

Een jobcoach is er om mensen met een arbeidsbeperking aan het werk te helpen of helpt ze werk te behouden. Een jobcoach geeft in veel gevallen begeleiding op de werkplek, en is dan bijvoorbeeld aanwezig bij besprekingen met de leidinggevende. Er zijn zowel interne als externe jobcoaches. Een interne jobcoach wordt via de werkgever aangevraagd, voor een externe jobcoach kun je contact opnemen met je arbeidsdeskundige van UWV.

Je kunt in aanmerking komen voor een jobcoach als je voldoet aan de volgende voorwaarden: 

  • Je kunt werken in een gewone baan, dus niet in de sociale werkvoorziening;
  • Je hebt extra begeleiding nodig om je werk goed te kunnen doen;
  • Je hebt een Wajong-, WIA-, WAO- of WAZ-uitkering. 

Meer informatie over de inzet van een jobcoach vind je op uwv.nl.

Lees ook andere verhalen van Wajongers en hun jobcoach op UWV Perspectief:

En bekijk de video waarin Lotte en Arjoma op Lottes werk vertellen over het succes van de inzet van een jobcoach.

Gepubliceerd op: 18-02-2020

Reacties

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord