UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING

Werken Video

Studeren met hulp van een schrijftolk

Hoe kun je een studie volgen als je doof of slechthorend bent? Een schrijftolk kan uitkomst bieden. Zo zorgt schrijftolk Anne ervoor dat Fatima niets mist tijdens de les Taalkunde.

keer gelezen
1016

Fatima (23) is zeer slechthorend en volgt een opleiding tot leraar Nederlandse gebarentaal. In de les krijgt zij hulp van een schrijftolk, die alles wat er wordt gezegd op spreeksnelheid meetypt.

Fatima heeft aan haar rechteroor een cochleair implantaat (CI). Ze hoort een heel klein beetje, maar vindt het lastig groepsgesprekken te volgen. Als er veel omgevingsgeluid is, kan Fatima niets horen. En tijdens de les Taalkunde gebeurt dat regelmatig. Daarom is de hulp van een schrijftolk voor Fatima noodzakelijk om de lessen goed te kunnen volgen. In de video zie je hoe dit gaat. Fatima: ‘Ik hoef me niet meer in te spannen om de lessen te kunnen volgen. De aanvraag via Tolkcontact is heel makkelijk.’

Wat doet een schrijftolk?

De schrijftolk typt alles wat er gezegd wordt in de les op spreeksnelheid mee. Ook emoties worden weergegeven. Wat de schrijftolk typt, krijgt Fatima te zien op een laptop, tablet of (als ondertiteling) op een groot scherm, bijvoorbeeld bij een presentatie. Schrijftolk Anne: ‘In het begin zijn dove of slechthorende mensen heel onwennig, je hebt toch een extra persoon in de lessen zitten. Maar zodra ze 1 of 2 keer een tolk hebben ingezet, zeggen ze dat ze heel tevreden zijn. En dat is fijn om te zien.’

Voorzieningen via UWV

Fatima kreeg een schrijftolk toegekend van UWV. UWV werkt hiervoor samen met de organisatie Tolkcontact. Meer over voorwaarden en aanvragen van een tolkvoorziening vind je op uwv.nl.

Ook voor andere voorzieningen om je werk of studie (goed) te kunnen doen, zoals een rolstoel of een jobcoach, kun je een vergoeding aanvragen bij UWV. Wist je dat je ook voorzieningen kunt aanvragen als je een eigen bedrijf wilt starten? Kijk voor meer informatie op uwv.nl.

Gepubliceerd op: 27-09-2019

Reacties

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord