UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Feiten en fabels over WIA
Dienstverlening UWV Achtergrond

Wat je moet weten over de WIA: 11 feiten en fabels

Krijg je een WIA/WGA-uitkering? Dan roept dat waarschijnlijk veel vragen op. Een aantal feiten en fabels over de WIA op een rijtje.

keer gelezen
5466

Kom je in de WIA/WGA, dan is de kans groot dat je twijfelt over je toekomst. Kun je nog werken? Hoe dan? En wat kan UWV voor je betekenen? We geven antwoord aan de hand van 11 feiten en fabels.

Eerst nog even kort uitgelegd wat een WIA-uitkering is. Een WIA-uitkering kun je aanvragen bij UWV als je door ziekte niet of minder kunt werken. WIA staat voor: Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen. Er zijn 2 soorten WIA-uitkeringen: de WGA (Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten) en de IVA (Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten). De feiten en fabels in dit artikel gelden voor de mensen met een WGA-uitkering. Heb je een IVA-uitkering en wil je weten wat voor jou geldt? Op uwv.nl vind je meer informatie.

Is je (ex-)werkgever eigenrisicodrager voor de WIA/WGA, dan is niet UWV maar je (ex-)werkgever de eerste 10 jaar verantwoordelijk voor de re-integratie en betaling van de uitkering. Richt je in dat geval met vragen over ondersteuning bij je re-integratie tot je (ex)werkgever.  

1. Voor iedere werkzoekende is er een passend re-integratietraject.

> FEIT
Wel of geen re-integratietraject volgen via een re-integratiebedrijf? En op welk moment? Dat bespreek je met je arbeidsdeskundige of adviseur werk. Er zijn verschillende re-integratietrajecten. Zo zijn er bijvoorbeeld trajecten voor het direct vinden van werk en trajecten om je ‘werkfit’ te maken. Heb je samen met je arbeidsdeskundige of adviseur werk besloten om een re-integratietraject te volgen? Dan kiezen jullie ook samen een geschikt re-integratiebedrijf. Dat kan trouwens alléén een bedrijf zijn waarmee UWV een overeenkomst heeft gesloten. 
Bekijk ook de video Re-integreren tijdens mijn WIA-uitkering
In het artikel Begeleiding naar werk bij UWV lees je over het verschil tussen een arbeidsdeskundige en een adviseur werk.

Als scholing noodzakelijk is om ander werk te vinden, betaalt UWV je opleiding

2. UWV betaalt alle opleidingen die ik wil volgen.

> FABEL
Is scholing noodzakelijk om ander werk te vinden? Dan betaalt UWV je opleiding. Wil je een opleiding volgen die niet nodig is om ander werk te vinden? Meestal mag dat. Maar dan moet je die wel zelf betalen. Bovendien moet je dan nog wel volledig beschikbaar blijven voor werk, blijven solliciteren én een aanbod met passend werk accepteren. 

3. Ik kan geen eigen bedrijf starten vanuit de WIA.

> FABEL
Wil je een eigen bedrijf starten? Of als zzp’er aan de slag? Dat is een goede manier om weer te gaan werken vanuit de WIA. Want als zelfstandige stem je je werkzaamheden af op je eigen mogelijkheden. UWV kan je op verschillende manieren helpen.

4. UWV regelt een nieuwe baan voor mij.

> FABEL
Jij bent zelf verantwoordelijk voor het zoeken en vinden van werk. Je krijgt wel hulp van je arbeidsdeskundige of adviseur werk. Samen bespreek je wat je gaat doen om passend werk te vinden. En wat je eventueel al gedaan hebt. Daar maak je samen ook afspraken over. 
Bovendien kijk je samen met je arbeidsdeskundige welk werk geschikt voor je is. Daarbij letten jullie op je opleiding, ervaring, mogelijkheden en gezondheid.
Lees ook op UWV Perspectief: De arbeidsdeskundige helpt bij het vinden van werk.

5. Bij een sollicitatie hoef ik niet meteen te vertellen dat ik een WIA-uitkering ontvang.

> FEIT
Bij een sollicitatie meteen vertellen dat je een WIA-uitkering hebt, hoeft niet. Maar soms is het wel handig. Bijvoorbeeld als de werkgever gebruik kan maken van een bepaalde regeling. Vraag je arbeidsdeskundige of adviseur werk om advies.
Krijg je de nieuwe baan? En vraagt je werkgever je na je proeftijd (meestal 2 maanden) of je een WIA-uitkering hebt? Dan moet je dit wel vertellen. Je hoeft er niet bij te zeggen welke ziekte je hebt of hebt gehad.
Een financieel cv kan je wellicht helpen een werkgever te overtuigen om jou aan te nemen. Met een online regelhulp kun je alle financiële voordelen overzichtelijk aan de werkgever presenteren.

6. UWV bepaalt de stappen die ik ga zetten in mijn re-integratie.

> FABEL
Welke stappen geschikt zijn in jouw situatie? Dat bepaal je altijd samen met je arbeidsdeskundige of adviseur werk. Hierover maak je gezamenlijk afspraken. Die worden vastgelegd in een werkplan. Dit werkplan vind je terug in de werkmap, of je krijgt het over de post toegestuurd.

7. Met een WIA-uitkering mag ik zonder toestemming vrijwilligerswerk doen.

> FEIT
Wil je vrijwilligerswerk doen? Daar heb je geen toestemming voor nodig van UWV. Je moet het wel doorgeven aan UWV en je begeleider van het re-integratiebureau, indien van toepassing. Het zegt immers iets over je mogelijkheden om te werken. Heb je een werkplan? Dan bekijkt UWV of het vrijwilligerswerk past binnen de afspraken uit je werkplan. Krijg je een vergoeding voor je vrijwilligerswerk? Geef dit ook door aan UWV. Zo’n vergoeding (inclusief reiskosten) mag niet hoger zijn dan € 170 per maand. En in totaal niet hoger dan € 1.700 per jaar. Ontvang je meer? Dan kan dat gevolgen hebben voor je uitkering.
Lees meer over vrijwilligerswerk naast je uitkering op uwv.nl.

8. Ik krijg voortaan een WIA-uitkering. Ik moet nu zelf contact opnemen met UWV voor hulp bij re-integratie.

> FABEL
Ontvang je sinds kort een WIA-uitkering? Dan ontvang je automatisch een uitnodiging voor een persoonlijk gesprek bij UWV WERKbedrijf. Belangrijk in dit gesprek is wat voor mogelijkheden jij ziet om te werken. En welke hulp je hierbij kunt gebruiken. Samen met een arbeidsdeskundige of adviseur werk bepaal je welke stappen je gaat zetten en maak je afspraken. 
En denk je: Ik kan op dit moment nog niet werken, dus een gesprek bij UWV WERKbedrijf heeft geen zin. Bedenk dan dat een gesprek altijd zin heeft. Bijvoorbeeld om je te laten adviseren over wat je nodig hebt in jouw situatie. Of om samen te onderzoeken hoe je weer ‘werkfit’ kunt worden. Ook daar kan UWV je bij ondersteunen. 

9. De Werkmap is er alleen om naar vacatures te zoeken die passen bij mijn cv.

> FABEL
Je kunt de Werkmap voor verschillende dingen gebruiken. Je kunt er bijvoorbeeld naar vacatures zoeken. Maar dat niet alleen. In de Werkmap kun je ook:

  • een cv maken en direct solliciteren;
  • zoekopdrachten voor vacatures opslaan en/of vacatures via e-mail ontvangen;
  • wijzigingen, taken en sollicitatieactiviteiten doorgeven;
  • berichten (met bijlagen) uitwisselen met UWV

Verder vind je in je Werkmap je werkplan terug. Daarin staan de afspraken die je samen met je arbeidsdeskundige of adviseur werk hebt gemaakt.

10. Voordat ik een hulpmiddel aanschaf, moet ik dat eerst aanvragen.

> FEIT
Heb je hulp of een hulpmiddel (ook wel een voorziening genoemd) nodig om je werk goed te doen? Bijvoorbeeld een schrijf- of gebarentolk, orthopedische werkschoenen of een aangepaste auto? Dan kun je hiervoor een vergoeding bij UWV aanvragen. 
Je moet dan wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo krijg je geen vergoeding als je het hulpmiddel zelf al hebt gekocht. UWV werkt namelijk met vaste leveranciers en bestelt het hulpmiddel meestal zelf.
Heb je een hulpmiddel nodig waarvoor UWV niet met vaste leveranciers werkt? Bijvoorbeeld orthopedische schoenen? Doe dan ook eerst een aanvraag bij UWV vóórdat je ze aanschaft. UWV beoordeelt dan eerst of je een vergoeding kunt krijgen. Meer hierover lees je op uwv.nl: Ik heb een voorziening nodig of UWV Perspectief: Verbeteringen rond aanvraag voorzieningen UWV.

Bij een proefplaatsing ga je 2 maanden bij een werkgever aan de slag en houd je je uitkering

11. Tijdens een proefplaatsing behoud ik mijn uitkering.

> FEIT
Stel, je kunt misschien een baan krijgen. Maar de werkgever twijfelt of je het werk wel aankunt. Dan is een proefplaatsing misschien een goed idee. Bij een proefplaatsing ga je 2 maanden bij een werkgever aan de slag. Zo kun je ervaring opdoen en laten zien wat je kunt in die functie. Tijdens deze 2 maanden betaalt je werkgever je nog geen salaris, maar houd je je uitkering.
Wil je een proefplaatsing? Dan moet je werkgever wel op papier verklaren dat hij van plan is om je na de proefplaatsing een contract aan te bieden van minimaal 6 maanden. Na de proefplaatsing is een proeftijd niet meer nodig. Zijn jij en je werkgever allebei tevreden over het werk, dan kun je direct in dienst treden. 
Meer weten over een proefplaatsing? Kijk op UWV Perspectief: Wat is een proefplaatsing?

Nog vragen over de WIA/WGA?

Heb je toch nog vragen over je WIA-uitkering? Op uwv.nl vind je meer informatie over de WIA-uitkering. Of lees een van de gerelateerde artikelen hieronder.

Gepubliceerd op: 20-11-2019

Reacties

Door M. Harmsen op vrijdag 22 november 2019, 10:07

"Jij bent zelf verantwoordelijk voor het zoeken en vinden van werk. Je krijgt wel hulp van je arbeidsdeskundige of adviseur werk. Samen bespreek je wat je gaat doen om passend werk te vinden. En wat je eventueel al gedaan hebt. Daar maak je samen ook afspraken over. Bovendien kijk je samen met je arbeidsdeskundige welk werk geschikt voor je is. Daarbij letten jullie op je opleiding, ervaring, mogelijkheden en gezondheid. Lees ook op UWV Perspectief: De arbeidsdeskundige helpt bij het vinden van werk."
Als je fysiek gehandicapt bent zoals ik, is er geen werkgever die op jou zit te wachten. Ik ben rolstoelgebruiker. Die zijn 80 tot 100% arbeidsongeschikt. Dan kun je solliciteren wat je wilt. Bovendien is er mijn omgeving toch geen passend (betaald) werk voor mij. Dan moet ik maar naar de Randstad verhuizen. Er is daar alleen één probleem: Er is daar geen geschikte woonruimte voor mij. Dan ga ik maar thuiszitten, toch?

Door M. de Jong op maandag 25 november 2019, 19:32

"Jij bent zelf verantwoordelijk voor het zoeken en vinden van werk. Je krijgt wel hulp van je arbeidsdeskundige of adviseur werk.”

Grappig. Het klopt niet in mijn geval. Ik kan wegens mijn social fobie niet zoeken en solliciteren. Re-integratiebureau’s doen dat voor mij, zonder succes

Werk vinden, via diverse trajecten de laatste 10 jaar, is mislukt. Mijn arbeidsdeskundige/adviseur weten niet hoe mij te helpen.

Door Doeko Cornelissen op donderdag 19 december 2019, 16:44

Prima informatie over WIA Feit of Fabel, 10 vragen over enzovoort. Helder en duidelijk vormgegeven ook.

Ga zo door.

Door Marc Hulshof op vrijdag 20 december 2019, 07:33

Ik ben zeer tevreden over hoe het UWV mij behandeld en ook over de schriftelijke communicatie en de telefonische bereikbaarheid .
Over het algemeen ben ik met respect bejegend .
Het meedoen aan het panel doe ik graag , zo kan ik nog iets terug doen.

Door dhr B v Herwaarde op vrijdag 20 december 2019, 09:54

zo jammer dat er nu door het uwv pas de juiste info gegeven wordt.
in 2006 ben ik zzper geworden in samenspraak met het UWV, echter 2016 heb ik noodgedwongen moeten stoppen daar een opdrachtgever waar ik veel voor had gewerkt failiet is gegaan en mij mee trok in zijn shit.
echter toen ik aanklopte bij het UWV, kreeg ik in eerste instantie te horen dat ik geen recht had op enige uitkering via het UWV daar ik 10 jaar zzper was geweest.
na veel strijd heb ik nu dan een kleine wia uitkering onde het minimum. vervolgens krijg je berekeningen van je uitkering waar niemand wijs uit wordt.
voorbeeld het zelfde aantal werkdagen in een maand en de ene maand krijg ik 1100 en de andere maand met vakantiegeld ineens 257 als je dan vraagt hoe of wat is iedereen dom wordt er van kastje naar de muur gestuurd is de gene die ik moet hebben niet aanwezig, ziek, enz enz.
ik denk dat we eens een poll moeten houden over de werkelijke manier van werken van het UWV want de belastingdienst is er heilig bij.

Door UWV Webcare op maandag 23 december 2019, 11:55

Hallo B v Herwaarde,
Begrijpelijk dat je een verklaring wilt, waarom de WIA-betaling in sommige maanden bijna 900 euro lager uitvalt.
Een mogelijke oorzaak kan zijn, dat je te maken hebt met twee verschillende WIA-uitkeringen.
Heeft de arbeidsdeskundige een bedrag vastgesteld dat je nog kunt verdienen? Dit heet ook wel de restverdiencapaciteit(rvc) en vind je in de toekenningsbrief. Als je minder dan de helft van het bedrag verdient, dan krijg je de (lagere) vervolguitkering. Als je inkomen iets schommelt, dan kan het zijn dat je de ene maand de vervolguitkering krijgt en in een volgende de loonaanvullingsuitkering.
Wil je zeker weten wat de reden is, dan hebben wij inzage in je persoonlijke gegevens nodig. Je kunt nog een keer contact opnemen via een bericht in Mijn UWV of telefonisch op 088-8989294.
Je tips om onze manier van werken te verbeteren, kun je hier doorgeven: http://bit.ly/2nbLxR5.
Ik wens je goede feestdagen!
Met vriendelijke groet,
Nelleke
UWV Webcareteam

Door René Polfliet op vrijdag 27 maart 2020, 01:22

Het UWV. Denkt niet altijd in de juiste richting mee. Na jarenlang ziek te zijn. Door helaas verkeerde diagnose huisarts. Heb ik vriendelijk Het UWV doorgeven dat ik nu in een nieuwe fase zit met behandeling. En dat ik ruimte nodig heb om een nieuw leerproces met medicijnen aan te gaan. En wat zegt hét UWV. Die niet lang geleden 100...erde misschien wel meer onterechte niet goed onderzochte mensen een levenslange uitkering heeft gegeven. Maar ik wel aantoonbare medische gegevens heb. Een dikke ondankbare...Nee.! echter wat ze hiermee bereiken is het volgende. Dat ik nu wordt bestempeld als we geloven je niet? Hoewel alles zwart op wit staat vermeld. Ik nu naar de rechter moet? Wat is het uiteindelijke doel van UWV? Zeggen goh meneer we lezen in uw medische dossier u heeft... Wat ongeneeslijk is. En toch kan het UWV het genezen? Of mij genezen verklaren? Echt ik denk dat UWV knettergek is geworden. En hoop in deze crisis tijd dat ook durven te zeggen tegen Corona patiënten. Ooh griepje.

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord