UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Wat kan ik doen tegen eenzaamheid
Hulp geven en krijgen Tips

Eenzaam? Hier ben je van harte welkom

Hoe eenzaam je je soms ook kunt voelen, je hoeft niet alleen te zijn. Je kunt bij allerlei organisaties en initiatieven terecht.

keer gelezen
5217

Of je nou behoefte hebt aan een maatje, anoniem met iemand wilt praten of hulp zoekt bij de boodschappen: deze initiatieven helpen je verder. Vanwege corona zijn de fysieke bijeenkomsten die in dit (oude) artikel genoemd zijn op dit moment niet mogelijk.

Wil je nieuwe mensen ontmoeten of met anderen activiteiten ondernemen?

Een luisterend oor

Praten lucht op. Als je behoefte hebt aan een gesprek of een luisterend oor, dan kun je (anoniem) bellen, chatten, appen of mailen met verschillende organisaties.

Wil je vaker met iemand spreken?

 • In een ‘contactcirkel’ van het Rode Kruis heeft een groep mensen iedere dag even contact met elkaar. Dat kan per telefoon, maar ook via social media. Meld je aan voor een contactcirkel bij jou in de buurt.
 • De Zilverlijn is een speciale service voor ouderen. Als je je aanmeldt, word je regelmatig gebeld door een vrijwilliger.

Hulp nodig?

Een boodschap doen, onkruid wieden of gewoon een kopje koffie drinken. Verschillende initiatieven bieden sociale en praktische hulp in de buurt. Kijk hier eens:

Soms is het goed om professionele hulp te zoeken voor je problemen. Bijvoorbeeld als je al erg lang eenzaam bent en er zelf niet meer uit komt. Je kunt dan terecht bij het sociaal wijkteam in jouw buurt. Of je kunt het Wmo-loket van jouw gemeente bellen. Vind je dat spannend? De huisarts of een andere hulpverlener kan je ook doorverwijzen.

Websites om gelijkgestemden te ontmoeten

Op zoek naar vrienden? Of gewoon naar iemand om iets leuks mee te doen? Je bent niet de enige. Op deze websites kun je gelijkgezinden treffen:

 • Op gomingle kun je je aanmelden voor activiteiten en uitjes van andere deelnemers.
 • 50plusnet is een website voor 50-plussers die hun netwerk willen uitbreiden.
 • Durfjijmetmij.nl is een gratis ontmoetingssite voor mensen met een psychische aandoening.

Apps voor sociale contacten

Ook via apps kun je in contact komen met anderen. Je vindt onderstaande apps in de App Store of in de Google Play Store.

 • Raendel is een app waarmee je makkelijk, gratis en anoniem een praatje kunt maken met anderen.
 • De app Klup draait om het ontmoeten van leeftijdsgenoten tijdens gezellige activiteiten. De activiteiten in de app worden door de gebruikers zelf bedacht. Je kunt zelf ook een leuk idee plaatsen.
 • Nieuwe mensen ontmoeten kan ook met de app Sam application.
 • Beptab is geen app, maar een tablet waarmee je eenvoudig kunt (video)bellen met bekenden of onbekenden. Als je een abonnement op deze dienst afsluit, krijg je daar een Samsung-tablet en een dikke handleiding bij. Vooral handig als je niet goed met telefoon of computer overweg kunt.

Maatje of huisbezoek

Heb je behoefte aan een maatje of een huisbezoek? Kijk dan eens op de volgende websites om een maatje te vinden in jouw buurt:

 • Op de website van het Oranjefonds Maatjesgezocht vind je maatjesprojecten door heel Nederland.
 • Stichting De Zonnebloem komt op huisbezoek bij mensen met een lichamelijke beperking.
 • Humanitas heeft allerlei projecten om eenzaamheid tegen te gaan.
 • BestBuddies brengt jongeren met en zonder beperking bij elkaar om samen dingen te ondernemen.
 • Grijs Genoeg(en) helpt mensen van 55 jaar of ouder om uit hun isolement te komen.
 • Of google op ‘maatje’ en je woonplaats.

Ontmoeting en activiteiten

Wil je nieuwe mensen ontmoeten of met anderen activiteiten ondernemen?

 • Bij Bosshardt is een buurthuiskamer waar iedereen welkom is voor een praatje, een spelletje of een kopje koffie. Kijk of er een BijBosshardt bij jou in de buurt is.
 • In de buurtrestaurants van Resto VanHarte kun je 1 of 2 avonden per week terecht voor een gezond en betaalbaar driegangendiner. Op de website vind je waar de restaurants zijn.
 • Je kunt ook terecht bij het Maaltijdproject van het Leger des Heils.
 • Bij de lokale afdelingen van De Zonnebloem wordt van alles georganiseerd voor mensen met een lichamelijke beperking. Een lunch, een boswandeling of bingo bijvoorbeeld. In bijna elke wijk of plaats zijn vrijwilligers actief.
 • MEE NL is lokaal georganiseerd en elke afdeling heeft een eigen aanbod aan activiteiten, bijvoorbeeld ‘buren in de buurt’ of een cursus sociale vaardigheden.
 • Het Nationaal Ouderenfonds heeft 90 breiclubs in Nederland.
 • Welzijnsinstellingen vind je in elke gemeente. Ook zij organiseren verschillende sociale activiteiten. Op de website van Sociaal Werk Nederland vind je een overzicht van de instellingen.
 • Ook door vrijwilligerswerk kun je in contact komen met andere mensen. Iets voor jou? Kijk in een zoekmachine voor een vrijwilligerscentrale bij jou in de buurt. 
 • In het gratis wijkkrantje vind je ook veel informatie over activiteiten in de buurt.

Trainingen

Vind je het lastig om een gesprek met iemand aan te knopen? Of om contacten te onderhouden? Een assertiviteitstraining of een training in sociale vaardigheden kan helpen. Deze trainingen worden aangeboden door verschillende maatschappelijke organisaties. Informeer bij de lokale welzijnsorganisatie welke trainingen er zijn. Op de website van Sociaal Werk Nederland vind je een overzicht.

Wil je meer leren over mentale gezondheid in het algemeen? Dan kun je de online cursus ‘Mentaal Vitaal’ van het Trimbos Instituut proberen. Een van de cursusthema’s is eenzaamheid.

Meer lezen op UWV Perspectief

Voel jij je vaak eenzaam? Of niet? Lees de ervaringen van John, Loes, Jessah, Yolanda en Lesley-anne en praat mee in het artikel Ik ben vaak eenzaam: ja/nee.

Heb je nog tips tegen eenzaamheid die je graag wilt delen met anderen? Laat die dan hieronder achter. En deel het artikel ook eens via social media. 

Gepubliceerd op: 22-02-2019

Reacties

Door van der Kamp J.A. op donderdag 28 februari 2019, 21:56

In april 1980 geboren overkwam mij op 25 mei 96 een ernstig verkeersongeval. Hierdoor lag ik 3 maanden in coma. Een niet aangeboren hersenletsel heb ik eraan overgehouden en met een érg slecht geheugen heb ik nu te leven -
zonder bewustzijn leef ik zeg maar.
Al mijn algemene kennis is mij ontnomen, van de vrienden en mijn leven voor het ongeluk weet ik niets meer, dus leef ik zeg maar zonder te hebben geleefd.
In 2001 echter, kwam ik tot bekering en vroeg ik de Here Jezus in mijn hart te komen wonen. Sindsdien nog wel getrouwd geweest en kinderen gekregen, maar in januari 2011 bleek de uitslag van een scan dat mijn vrouw een kwaadaardige tumor in haar dikke darm had met uitzaaiingen op haar lever. In juni 2014 verloor ik haar.
Veel heb ik verloren, nu ik leef als weduwnaar, maar de Here Jezus in de plaats ervan, en ik kan getuigen dat Hij me zéér nabij staat! Dus erg alleen misschien, maar eenzaam allesbehalve. Het geestelijke leven is mij toebedeeld en daar bestaat eenzaamheid niet.

Door Jan de Boer op woensdag 27 november 2019, 19:17

Hier vond ik ook een aantal hele goeie tips: https://langerthuisinhuis.nl/eenzaamheid-bij-ouderen/. Is wel met name op senioren gericht, maar toch!

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord